„Un vlog despre naștere, despre sarcină, despre concepția conștientă, etc. Eu tare, tare îmi doresc să atragem atenția asupra nașterii, să o vedem altfel, să depunem eforturi ca nașterea să nu treacă pur și simplu, ci să se pună suflet acolo, căci de felul în care ne naștem depinde cursul vieții noastre. Influențează foarte multe lucruri”, a spus Anna pentru EA.md.

Bloggeriță și mamă a trei copii, cu o experiență diferită la fiecare naștere, Anna Smolnițchi lansează un vlog util nu doar pentru femei, dar neapărat și pentru bărbați, tătici sau viitori tătici.

„Am născut de 3 ori și de fiecare dată a fost diferit. Pe primul copil l-am născut prin cezariană de urgență, aveam preeclampsie, depistată în săptămâna 34-a de naștere. A doua oară am avut o naștere vaginală, dar vacuum asistată, iar a treia oară am născut natural. S-ar putea să îți apară întrebarea: Cum adică vaginal, care e diferența între nașterea vaginală și nașterea naturală? Considerăm că e naturală nașterea care decurge firesc, fără intervenții medicale, fără anestezie epidurală. Placenta se naște singură, apele se rup singure. Nașterea se desfășoară în ritmul mamei și al copilului. Medicul sau moașa, care o asistă pe femeie la naștere își îndeplinește rolul dat de Dumnezeu în acest proces sacru. Adică rolul de observator. Atât. Deci nu face nimic, doar o asistă, în adevăratul sens al cuvântului, pe femeie.

Considerăm vaginală nașterea dacă bebelușul iese prin canalul de naștere, doar că pe drum este cumva… împins de la spate. De exemplu, medicul îi injectează mamei oxitocină, după ce decide că nașterea decurge prea lent sau că travaliul stagnează. Intervenții medicale, de fapt, pot fi multe. Medicul sau moașa poate să spargă sacul cu lichid amniotic, să-i administreze femeii o injecție epidurală, la cererea ei sau din propria inițiativă. Să folosească vacuumul ca să extragă copilul din canalul de naștere. Să extragă manual placenta, etc, etc.

Vreau să atenționez un lucru: Considerăm că nașterea s-a încheiat abia după ce se naște placenta, nu mai devreme.

Femeile deseori uită de placentă. Eu nu sunt o excepție. Abia la a treia naștere am înțeles cât de importantă este și am trăit nașterea placentei într-un mod conștient. Cu recunoștință. Am privit-o, în gând am mulțumit-o. Am rămas fascinată de frumusețea și de puterea ei. Am pus mâna pe cordonul ombilical, să-l simt cât de delicat, în același timp, cât de rezistent este. Placenta este un organ fantastic, după mine, extrem de frumos. E ca un înger păzitor pentru copil, ca un frate sau surioară. E sursă de hrană și protecție”, explică Anna.

Încurajată de soțul său și motivată de femeile cu care comunică prin intermediul rețelelor sociale și a blogului său „Apostrof.md”, Anna și-a propus să treacă de la scris, la video și a decis să lanseze vlogul său pe Youtube care se numește „Nașterea mea”.

„Vreau să contribui la demolarea unui crez că: la naștere tot ce contează este ca mama și copilul să fie sănătoși, să scape teferi și nevătămați, din întreaga experiență. (…) A vorbi în așa termeni despre naștere, e ca și cum ai spune că nu contează cum va trece nunta ta, ești căsătorită, bărbatul e lângă tine, ai inel pe deget… Ce mai contează că muzicanții s-au îmbătat, socrii s-au certat și oaspeții s-au bătut? Important e că nunta a trecut și că tu ești măritată. Dacă nașterea ar fi pur tehnică le-aș da dreptate celor care spun că tot ce contează este să fie mama și copilașul bine. Dar vedeți voi, pe lângă corp, noi, oamenii, mai avem un suflet, un subconștient, un psihic, hormoni și altele, care pot fi ușor deranjate și atunci poți să nu ai liniște toată viața dacă lucrurile nu au mers lin, cu emoții pozitive la naștere”, mai susține bloggerița.

Anna Smolnițchi și-a propus să împărtășească, în noul său vlog, din cunoștințele pe care le-a acumulat în timp, să aducă informații utile ce țin de obstetrică, psihologie perinatală, psihosomatică și spiritualitate.

„Nașterile complicate sunt excepție, nașterile frumoase sunt regula”, mai spune Anna.

„Ca să naștem nu avem nevoie de medici iluștri și de clinici private, ci de încredere în corpul și bebelușul nostru, de hormoni și de echilibru emoțional. Frica sabotează nașterea. Vreau să te ajut să nu îți mai fie frică să naști”

Aflați mai multe din video de mai jos:

Sursa: Facebook / Anna Smolnițchi