Când vremea începe să devină tot mai rece și vine sezonul răcelilor, este important să vă gândiți cum să vă susțineți sistemul imunitar în mod natural. Și merită să începeți această menținere cu regimul alimentar. De ce? Este simplu: aproape 80% din țesutul limfoid uman, care este componenta de bază a sistemului imunitar, se află în intestine.

Dovleacul

Dovleacul conține multe substanțe utile: beta și alfa-caroten, vitaminele A, E, C și K, vitaminele din grupa B, magneziu, calciu, fier, zinc, fosfor, potasiu – toate contribuie la detoxifierea organismului, îmbunătățesc metabolismul, funcția inimii și, desigur, întărește sistemul imunitar.

Un alt plus neîndoielnic este că puteți găti orice, din dovleac: de la supă aromată la risotto delicios!

Sfecla

Ca sursă de fibre, sfecla are o capacitate unică nu numai de a îmbunătăți funcționarea tractului digestiv, ci și de a absorbi toxinele, de a le elimina din corp, realizând astfel o detoxifiere reală și sănătoasă. În plus, sfecla este o sursă excelentă de multe vitamine și minerale esențiale – vitaminele C și B9, mangan, potasiu, fier, etc. De asemenea, sfecla are proprietăți anti-inflamatorii puternice și ajută sistemul imunitar să facă față influențelor externe negative asupra organismului. Sfecla este bogată în betaină, un antioxidant care poate ajuta la prevenirea sau reducerea depunerilor de grăsimi din ficat, precum și la susținerea acesteia în protejarea organismului de toxine.

Pătrunjelul

Această plantă conține aproape întregul complex de vitamine B – acestea sunt cele care ne ajută pielea să rămână elastică, să protejeze împotriva îmbătrânirii premature și să îmbunătățească starea părului și a unghiilor. Desigur, patrunjelul nu este un „jucător independent”, de obicei acționează drept condiment. Observați însă cât de mult poate da corpului un ingredient atât de simplu dintr-un fel de mâncare fierbinte sau salată.

Pește roșu

Acizii grași omega-3, care se găsesc în pește, sunt necesari nu numai pentru frumusețea și sănătatea feminină (deși aceasta este una dintre funcțiile lor cheie), ci și protejează sistemul cardiovascular, și crește speranța de viață a omului. Mai mult, din alimentele întregi (de exemplu, peștii grași) omega-3 sunt absorbiți de corpul nostru în cel mai bun mod.

Curmal japonez

Kaki sau cum i se mai spune curmalul japonez sunt bogate în vitaminele A, C, P, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier. De asemenea, conține mult iod. Deoarece fructul kaki este un produs de sezon, vă recomandăm să savurați acest fruct minunat chiar acum! Este util atât pentru adulți, cât și pentru copii. Ele previn dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Nu uitați însă că acest fruct este unul dintre cele mai dulci fructe, nu se recomandă să consumați mai mult de 1-2 pe zi.

Sursă: glamour.ru