Particularitățile fiziologiei feminine în combinație cu temperaturile caniculare ne induc la ideea că în această perioadă ar fi strict indicat să avem grijă de alimentele și băuturile cu care încercăm să ne răcorim. Acest detaliu este la fel de important precum hainele pentru care optezi, protecția solară atunci când te expui razelor ultraviolete sau lentilele calitative pentru ochelarii de soare. Iată de ce ți-am pregătit în continuare un șir de sfaturi, care ți-ar putea fi de folos pe timp de caniculă.

Alimentația pe timp de caniculă – ce e bine să știe EA

Câteva particularități fiziologice

Este bine cunoscut că bărbații suportă cu mult mai greu căldura, comparativ cu femeile. Se întâmplă pentru că aceștia au în compoziția corpului o proporție a țesutului muscular cu mult mai mare decât sexul opus. Acest țesut este metabolic activ, generând căldură și arzând mai multe calorii. E una din cauzele fiziologice prin care bărbații mănâncă mai mult și se îngrașă nu atât de rapid. Însă, pe timp de caniculă această particularitate le dă bătăi de cap, determinându-le să se încălzească mai rapid și să transpire mai mult.

De cealaltă parte, corpul feminin este mai bogat în grăsime (chiar dacă femeia se află la greutatea sa ideală), care este un țesut metabolic inactiv. În plus, grăsimea izolează corpul cu mult mai bine, astfel încât temperatura centrală nu se modifică la fel de brusc ca în cazul bărbaților. Însă, odată supraîncălzit, corpul feminin nu se adaptează la fel de bine căldurii excesive, mecanismele de reducere a temperaturii corpului fiind  mai ineficiente. Iată de ce este foarte important pentru EA să prevină supraîncălzirea corpului.

Cum să previi supraîncălzirea corpului prin alimentație

Fă digestia mai eficientă – Pe timp de caniculă eforturile organismului sunt direcționate spre reducerea temperaturii corpului pentru a proteja organele vitale de supraîncălzire. În cadrul acestui proces digestia are un rol secundar, iar alimentele complexe frânează procesul fiziologic de răcire a organismului. Iată de ce în această perioadă sunt recomandate bucatele simple, de sezon, fără sosuri dulci și bogate în grăsimi. Evită și excesul de carne, îndeosebi cea grasă – digestia acesteia durează mult și solicită un efort considerabil din partea organismului. Pune accent pe fructele și legumele proaspete, bogate în apă și fibre alimentare. Campionii sezonului de vară sunt castravetele, pepenele roșu și galben, dovlecelul, căpșunele, roșiile, caisele, piersicii, vișinele, pomușoarele, prunele și varza.

Hidratează-te eficient. În fiecare zi corpul nostru are nevoie de minim 1,5 litri de apă pentru a-și acoperi necesitățile fiziologice (respirație, transpirație, funcția rinichilor și a intestinelor). Pe timp de caniculă această necesitate crește, deoarece anume prin transpirație se elimină excesul de căldură din corp.

Interesant este faptul că cu cât este mai înalt indicele de temperatură, sau temperatura resimțită de corp (dacă umiditatea este mai înaltă, avem senzația că este mai cald), cu atât mai multă apă este necesară pentru răcorirea lui. Astfel, ajustează-ți cantitatea de apă la 2-2,5 litri pe timp de vară în funcție de acest indice.

Nu este cazul să faci abuz de apa și băuturile reci. Paradoxal, dar acestea în scurt timp după răcorire determină încălzirea în exces a corpului. Se întâmplă pentru că organismul cheltuie o cantitate de energie pentru a aduce apa la temperatura potrivită. Astfel, te vei uimi că după consumul apei reci vei simți că te încălzești și mai mult. În această perioadă apa consumată la temperatura camerei este varianta ideală.

Dacă faci sport în această perioadă, optează pentru apa bogată în minerale – magneziu, kaliu, pentru a evita eliminarea exagerată a acestor minerale din organism. Totodată, evită consumul unei cantități prea mari de apă într-un timp scurt (1,5 litri într-o singură oră) – există riscul eliminării excesive a sodiului din corp, denumită și hiponatriemie sau „intoxicație cu apă”. Doze mici, porționate sunt indicate în această perioadă.

Aș recomanda evitarea la maxim a băuturilor dulci și a sucurilor, deoarece acestea nu reduc setea, dar și a excesului de ceaiuri sau cafea, deoarece acestea sunt diuretice și reduc din apa ce se oprește în corp. Utilizează fructele sau legumele proaspete tăiate felii pentru a da gust apei și a eficientiza hidratarea.

Nu uita să îți iei și orele de somn, dar și să eviți plimbările în cele mai fierbinți ore. Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Foto: Instagram/Maria-VictoriaRacu


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA