Ora la care alegi să mergi la sală joacă un rol extrem de important atunci când vine vorba de ciclul orelor de somn. Studiile arată că exercițiile realizate cu mai puțin de trei ore înainte de ora de culcare pot duce la amânarea somnului.

Când faci mișcare inima bate mai tare pentru a pompa sânge către mușchi. Astfel, crește circulația sângelui în corp, inclusiv către creier pentru a crește totodată energia și starea de alertă. Mai mult, în timpul antrenamentelor corpul elimină anumiți hormoni inclusiv adrenalina și noradrenalina. Potrivit csid.ro, acești hormoni duc la creșterea ritmului cardiac, energiei şi metabolismului, toate acestea fiind ideale pentru un antrenament reușit, dar nu tocmai favorabile când vine vorba de somn.

În urma exercițiilor fizice, corpul revine natural la temperatura normală, iar hormonii pot fi din nou controlați, doar că această durată poate fi diferită de la o persoană la altă. De exemplu, unele persoane pot reveni la temperatura normală a corpului în doar 30 de minute, în timp ce altele, în câteva ore.

Care este ora potrivită pentru a te antrena?

Din păcate, nu avem un răspuns corect pentru asta. Și pentru că nu există o perioadă bună din zi în care este recomandat să te antrenezi este foarte important să fii consecvent. Nu vei vedea rezultate mai bune dacă faci exerciții dimineața, după amiază sau seara, ci atunci când ești consecvent în acțiunile tale. În plus, cu cât antrenamentul este mai intens, cu atât îți va fi mai greu să adormi. De exemplu, dacă ridici greutăți sau faci cardio chiar înainte de ora de culcare, cel mai probabil te vei confrunta cu dificultatea de a adormi, din cauza corpului care este plin de energie. În schimb, exercițiile de relaxare, precum yoga sau stretching nu te vor aduce în această situație din moment ce nu fac altceva decât să ofere o stare de calm corpului și sistemului nervos.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont și care te va ajuta ține de exercițiile de stretching de la finalul programului, care sunt utile pentru readucerea rapidă a corpul la temperatura normală. De asemenea, un duș cald și o cină echilibrată care să conțină cel puțin 20g-30g de proteină, carbohidrați din cereale integrale și legume verzi, induc într-o stare de relaxare.

Luminile aprinse și ecranele telefoanelor trebuie evitate pentru cel puțin o oră înainte de culcare pentru a nu inhiba producția de melatonină din corp, hormon de care corpul are nevoie pentru a regla ritmul circadian. Ținând cont de aceste precauții, nu vei avea probleme cu somnul, chiar dacă antrenamentul a fost făcut cu câteva ore înainte de ora de culcare.

SURSA

Foto: Google.com

Vezi și: După antrenament, nu consumați nimic pe parcursul a 1-1,5 ore!

Distribuie articolul: