Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer şi Parkinson, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Canada, citat de Science Daily şi Metro.co.uk.
”Consumul de cafea pare să prezinte o anumită corelaţie cu o scădere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer şi Parkinson”, a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute.
”Am dorit, însă, să investigăm de ce se întâmplă acest lucru, ce compuşi sunt implicaţi şi care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat vârstei”, a adăugat cercetătorul.
Echipa de oameni de ştiinţă a analizat trei tipuri de cafea: prăjită uşor, intens prăjită şi cea decafeinizată şi prăjită intens.
Cercetătorii au identificat un grup de compuşi cunoscuţi sub numele de fenilindane, care rezultă în urma procesului de prăjire a boabelor de cafea. Aceşti compuşi pot preveni – sau mai degrabă pot inhiba – aglomerarea a două fragmente de proteine (beta-amiloide şi tau), comune în caz de Alzheimer şi Parkinson.
Oamenii de ştiinţă au observat un efect protector mai mare în cazul cafelei prăjite intens în comparaţie cu sortimentul de cafea prăjită uşor.
”Este pentru prima oară când cineva investighează modul în care fenilindanele interacţioează cu proteinele responsabile de Alzheimer şi Parkinson”, a subliniat dr. Ross Mancini, cercetător implicat în acest studiu.
‘Următorul pas va fi acela de a investiga cât de benefici sunt aceşti compuşi şi dacă deţin capacitatea de a pătrunde în fluxul de sânge sau de a traversa bariera hemato-encefalică”, a precizat specialistul.
Mancini a recunoscut însă că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea transpune beneficiile în opţiunile terapeutice. ”Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care încearcă să le rafineze pentru a demonstra că în cafea există într-adevăr componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv”, a adăugat Mancini.