De secole relevanța lecturii este pusă în fruntea dezvoltării armonioase a omului ca personalitate. Viața noastră nu ar mai fi la fel fără lectură, fără cărți. De fapt, nu ar mai fi deloc viață.

Psihologul Aurelia Balan Cojocaru: „Cărțile ne dau putere și ne umplu sufletul de fericire. Desigur pentru a ne forma ca persoană, pentru a ajunge un om abil, descurcăreţ, cărţile nu sunt de ajuns. E nevoie şi de o inteligenţă a experienţei, de „şcoala vieţii”, însă lectura reprezintă o fundaţie şi este benefică, vitală pentru formarea noastră din mai multe motive. Cu cât crește numărul cărților pe care le citim, cu atât mai multe și mai variate vor fi și cunoștințele dobândite.”

Fiecare avem un alt motiv pentru care citim

Sunt nenumărate motive pentru care toți ar trebui să citim. S-au făcut și se fac în continuare nenumărate studii care să ne răspundă de ce e important să citim. Fiecare avem un alt motiv pentru care citim. Uneori citim din plăcere, alteori pentru a acumula cunoștințe, cert este că cititul ne este de foarte mare folos. Pentru copii și preadolescenți lectura este în primul rând o îndeletnicire menită să îi dezvolte. Pe lângă faptul că le sporește imaginația, îi învață să comunice, să empatizeze, le îmbunătățește memoria, le dezvoltă limbajul și încurajează să își depășească limitele.

Rolul pe care acestea îl joacă în viața omului, este unul colosal. Imaginația, componenta de bază a creativității, poate fi dezvoltată prin intermediul lecturilor, permițându-ne în acest mod, să evadăm din realitatea copleșitoare. De asemenea, imaginația sporește capacitatea noastră de a anticipa și de a construi ipoteze. Prin lectură învățăm cum să dezvoltăm abilitățile creatoare și cum să le putem gestiona pozitiv.

Răspunsurile la întrebări le găsim în cărți

De la o anumită vârstă, în cărți găsim răspunsuri la multe întrebări, dezvoltăm gândirea liberă și creatoare, învățăm să ne relaxăm dar și să ne concentrăm. Cărțile fiind un bun medicament în lupta cu depresiile, stările de panică și anxietate. Lectura crește toleranța la ambiguitate și reglează somnul.

Cărţile tehnice, ştiinţifice, de istorie sau din alte domenii ale culturii generale nu ne învaţă cum să gândim, nu ne impun anumite concepţii, ci ne învaţă cât de important e să gândim, să ne formăm propriile concepţii.

Cărţile de beletristică nu pot înlocui importanţa relaţiilor cu ceilalţi, nu ne izolează de lume, ci ne ajută să o privim mai entuziasmaţi, cu o privire ce trădează un suflet capabil de a simţi și înțelege.

Așa învățăm să devenim mai sociabili

Atunci când citim, de obicei, ne regăsim în unul din personajele acelei cărți. Și, nu de puține ori, ajungem să comparăm trăirile și experiențele personajului nostru preferat, cu propriile sentimente și experiențe de viață. Lucru care nu poate fi decât un extraordinar exercițiu privind dezvoltarea abilităților necesare interacțiunii cu cei din jurul nostru. Astfel învățăm să devenim mai sociabili.

Beneficiile lecturii sunt nenumărate iar cu fiecare carte citită devenim mai bogați, mai înțelepți și mai pregătiți să înțelegem viața la un nivel mai superior. A citit înseamnă a crește!

Vezi și: Psihologul, despre importanța concediilor: „Vacanțele nu sunt doar pentru relaxare. Călătoriile, oricât de mici ar fi ele, fac adevărate minuni”