Rujeola este o boală acută infecţioasă și extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic. Până în prezent, rujeola continuă să rămână o infecţie răspândită pe toate continentele şi este o problemă de importanță majoră a sănătăţii publice.

O veste bună în legătură cu virusul rujeolic este că are un scurt timp de supraviețuire (mai puțin de 2 ore), în aer sau pe suprafețe, precum și o sensibilitate deosebită la solvenți organici, căldură și raze ultraviolete. Rezistă foarte bine la frig (-70*C).

Sursa de infecţie este omul bolnav cu diferite forme clinice. Nu există purtători sănătoşi de virus rujeolic.

Calea de transmitere se face pe cale aeriană prin secreţii nazofarigjiene în condiţii de contact apropiat şi la distanţă. Este posibilă transmiterea transplacentară.

Receptivitatea este generală. Pot fi afectate toate grupele de vârstă, dar majoritatea persoanelor se îmbolnăvesc în copilărie. Sugarii născuţi din mame imune posedă imunitate specifică până la vârsta de 5 — 6 luni. Indicele receptivităţii este de 95 — 100%.

Rujeola este foarte contagioasă, contactul cu virusul rujeolic în marea majoritate a cazurilor duce la îmbolnăvire, în probabilitate de 95% timp de 2 — 4 zile de contagiozitate.

Rujeola începe după 24-48 ore de la apariția febrei și se caracterizează  prin:

  • Înroșirea intensă a mucoasei bucale, însoțite de mici pete punctiforme sângerânde, care îngreunează alimentarea. Această congestie poate afecta întreg tractul digestiv, cauzând vome, diaree. În unele cazuri este afectată și mucoasa organelor genitale, provocând usturimi la urinare;
  • Limba încărcată cu depozite albicioase și cu mărgele roșii;
  • Inflamarea ganglionilor cervicali;
  • Semnul Koplik, considerat tipic pentru rujeolă, caracterizat prin mici pete albicioase având în centru un gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor;
  • Persistența febrei înalte, cu risc de convulsii.

În rujeolă – o atenție deosebită trebuie acordată febrei, care poate atinge cote periculoase.

Pentru scăderea febrei, se folosesc preparatele antipiretice ca ibuprofen, paracetamol, în nici un caz aspirină. Se impune repaus la pat cu evitarea efortului fizic. Se hidratează corespunzător. Copilul se izolează la domiciliu pe o perioadă de 7-10 zile, pentru a împiedica răspândirea virusului și a micșora riscul de a acumula o altă infecție, care ar putea complica situația prin suprainfecție.

Profilaxia rujeolei este prin vaccinarea copilului cu vaccinul rujeolic la 12 luni, sau cel combinat (antirujeolic, antirubeolic și antiparotită epidemică). Copii născuți din mame vaccinate dispun de anticorpi protectivi până la 12 luni, adică pe parcursul primului an de viață.

SURSA