Uită de tabelul care indică numărul de calorii şi de dietele istovitoare cu efectul de „yo-yo(dezechilibrul dintre kilogramele pierdute şi cele acumulate din nou) căci urmează o reformă cognitivă. Unele lucruri se schimbă, altele rămân la fel. Unul dintre acestea fiind influența directă a tendinţelor unui mod sănătos asupra lumii moderne şi în mod specil asupra femilor de pretutindeni.

Cercetătorii nu stau pe loc şi de fiecare dată uimesc cu afirmaţii cât mai provocatoare. Multe dintre aceste afirmaţii, însă, se adeveresc a fi doar un mit. Uite un exemplu: Piramida alimentară, care a fost publicată în 1992 şi reprezenta un suport indispensabil pentru dietele cu conţinut scăzut de grăsimi, astăzi nu mai e valabilă.

                                     
În locul acesteia este înaintată teoria despre simbioza alimentelor şi aportul de care avem noi nevoie zilnic pentru o bună funcţionalitate a organismului nostru. Această teorie a dat naştere altei scheme alimentare denumite „farfuria sănătoasă” (eng. healthy plate) sau „farfuria ideală”

                                                             
O teorie revoluţionită în nutriţie pe care o susţine David Ludwing, medic şi autorul bestseller-ului „Cum să slăbeşti fără să-ţi fie foame?”(eng. „Always Hungry?”) este cea care se bazează pe ideea: contează ce nu cât.
„Deşi o sticlă de cola şi o mână de nuci conţin acelaşi număr de calorii, cu siguranţă nu au aceleaşi efecte asupra metabolismului” – David Ludwing, „Cum să slăbeşti fără să-ţi fie foame?”

Totuşi care ar fi ecuaţia a cărei rezultat este o siluetă de milioane? Tot David Ludwing susţine „În loc să număr caloriile, am început să mă gândesc la dietă într-un mod complet nou – în funcţie de modul în care alimentaţia de afectează corpurile şi, în ultima instanţă, celule adipoase.” De aici putem formula o soluţie care ar întruni conceptele neclintite a unui mod sănătos de viaţă, aceasta fiind – echilibrul dintre cantitate, calitatea produselor şi valoarea lor nutriţională! Până la urmă suntem ceea ce mâncăm, nu?

Autor: Paula Curoș, stagiară