Când ești sub tratament, e bine să ții cont de ceea ce consumi în preajma orelor la care obișnuiești să iei medicamentele. De ce? Există unele alimente ce pot întârzia sau anula efectele benefice ale pastilelor, așa cum sunt și situații în care pot apărea reacții adverse sau se pot agrava unele probleme de sănătate.

Când e bine să nu consumi grepfrutul

Deși conține multe substanțe nutritive, grepfrutul interacționează cu o gamă largă de medicamente. O jumătate de pahar cu suc de grepfrut poate să tripleze efectul antibioticelor, analgezicelor și al pastilelor contra cancerului sau colesterolului. Consumul fructului pe perioada unui tratament poate avea și efecte adverse (hemoragii stomacale,probleme renale, dureri musculare, bătăi neregulate ale inimii). Nu mânca  grepfrut dacă iei antidepresive,anticoncepționale sau pastile împotriva maladiilor cardiace ori pentru tratarea astmului.

full

Nu mânca lactate dacă iei antibiotice

Încearcă să te abții de la a consuma brânză,iaurt și lapte, la un interval de două, trei ore înainte sau după ce iei antibioticele. Ionii de calciu,magneziul și fierul din compoziția produselor lactate împiedică buna absorbție a antibioticelor în sistemul digestiv și astfel efectul lor benefic este cu mult diminuat.

lactate

Alcoolul devine toxic în orice tratament

Băuturile alcoolice nu se combină cu pastilele contra durerii sau tusei,cu sedative și calmante,antidepresive și unele antialergice. În astfel de combinații,alcoolul reduce reflexele și induce somnolența. Dacă iei paracetamol,ibuprofen sau aspirină cu alcool la un interval scurt, poți avea arsuri la stomac. Efectele adverse apar ca urmare a creșterii toxicității acestor medicamente, pentru că alcoolul acționează asupra enzimelor din ficat.

 14527762395139

Sursa/foto : clickpentrufemei.ro

Distribuie articolul: