A consuma sau nu alcool? Iată o întrebare ce creează numeroase controverse. Nu ne naștem cu dorință de a bea alcool, neexistând o necesitate fiziologică în acest sens. Totuși, pentru mulți, consumul de alcool reprezintă o activitate socială agreabilă.

Și tot pentru foarte multe persoane, alcoolul este un drog care duce, în timp, la dependența. Nu poate nega nimeni faptul că acest consum de alcool a devenit o problemă foarte serioasă de sănătate publică; o demonstrează statisticile.

Băuturile alcoolice produse și consumate pe întreg mapamondul se împart în trei categorii: bere, vinuri și țării (băuturi spirtoase). Voi încerca să explic aspectele pozitive și negative ale consumului de alcool.

Alcoolul este o sursă de energie pentru organism deoarece furnizează 7 kcal/ gram consumat. Băuturile dulci-berea, vinurile dulci, lichiorurile-sunt bogate în carbohidrați și vor avea o valoare energetică mult mai mare.

Consumul moderat de alcool (în special vinul roșu) poate avea un rol protector când vine vorba despre bolile cardiovasculare, datorită conținutului de fenoli și alte substanțe fitochimice. Resveratrolul poate crește nivelul HDL-colesterolului (colesterolul „bun”) și reduce nivelul de oxidare al LDL-colesterolului (colesterolul „rău”), împiedicând depunerea acestuia pe peretele arterelor.

Când se depășește limita

Consumul moderat de băuturi alcoolice înseamnă 1 porție pe zi pentru femei și maximum 2 porții pentru bărbați. O „porție” înseamnă: 18 ml alcool pur sau 350 ml bere (5%) sau 150 ml vin (12%) sau 40 ml tărie (40%).

În doze mici, alcoolul determină relaxare, reduce inhibițiile, încurajează interacțiunile sociale. Consumat înainte de masă, alcoolul crește poftă de mâncare, lucru benefic în cazul vârstnicilor, celor care din diferite cauze nu au apetit sau în caz de malnutriție.

Mici beneficii

Berea este un diuretic natural, o sursă de vitamină B12 și de energie, fiind benefică în luptă cu anemia și sindromul oboselii cronice.

Clătirea părului tocit și fără viață cu bere, după spălarea cu șampon, îi va readuce luciul pierdut.

Chiar dacă fierul este prezent în cantitate mică în vin (alb sau roșu), este foarte bine asimilat de către organism.

Consumul cronic de alcool determină risc crescut de boli ale ficatului: steatoză hepatica, hepatită alcoolica, ciroză, creșterea trigliceridelor, cancer de sân, de colon, osteoporoză, ulcer, pancreatită, diabet de tip 2, afecțiuni ale prostatei, testiculelor, glandelor suprarenale, tulburări de dinamică sexuală, scăderea imunității.

În sarcină, consumul alcoolului poate determină avort spontan, dezlipire de placentă, greutate mică a bebelușului la naștere, dar și dezvoltarea să ulterioară deficitara, atât cea fizică, cât psihică.