Într-un material precedent, designerul Diana Voevuțki a vorbit despre greşelile din garderoba de seară a femeilor. Nu putem însă trece cu vederea nici bărbaţii, mai ales că aici, uneori, se comit greşeli cu adevărat monumentale. Dress-code-ul pentru diverse evenimente îi poate pune pe bărbați în mare dificultate, iată de ce, designerul va încerca să puncteze acele erori pe care le comit bărbaţii în vestimentația de seară.

briliance voev

Diana Voevuțki, alături de soțul Mihai

Costum cu luciu sau elemente decorative strălucitoare

Deseori, la evenimente, observăm bărbaţi care poartă costume cu un luciu strident. Poate, acum câţiva ani, acestea erau la moda. Din fericire, această modă a rămas istorie şi acum e o adevarată crimă să mai porţi un asemenea costum. Mai ales că pe poze toată această strălucire deformează silueta şi arată oribil. Tot în aceeaşi categorie intră şi costumele cu revere decorate cu tot felul de pietre, care amintesc mai degrabă un brad, decât un bărbat adevărat.

Ce să faci: Să arunci costumele din sintetică pură şi să îţi procuri un costum de calitate. Fără luciu, fără pietre, fără etichete. Apropo, şliţa şi buzunarele se cer descusute imediat după achiziţionare – acestea sunt cusute la fabrică pentru a evita deformarea.

costum barbat

 

Costum larg

Dacă nu ai 10 ani şi nu mama e cea care îţi cumpără haine „până mai creşti”, atunci evită să porţi hainele largi sau sacoul al cărui guler se ridică şi se „cască” la spate, în aşa fel încât poţi băga pumnul între el şi cămaşă, are umerii lăsaţi, mânecile prea scurte sau prea lungi, pantalonii în care te pierzi, cămaşa care stă să pleznească peste burtă sau, din contra – cămaşa în care ar mai intra lejer o persoană.

Ce să faci: Costumul trebuie sa fie exact pe mărimea ta, perfect la umeri, cu pantalonii ce ajung exact la merişor și mâneca ce scoate doar 1-2 cm din cămaşă. Trebuie să arate impecabil în faţă şi să scoată în evidenţă posteriorul.

costum

Pantofii nepotriviţi

Deşi e o tendinţa demult uitată, încă mai întâlnim pantofi cu vârful ascuţit sau pătrat, care vesel se ridica în sus peste o săptămână sau după ce nimereşti sub ploaie. Şi, curios, aceşti „alladini” pot fi găsiţi şi acum, altfel cum putem explica faptul ca bărbaţii regulat îşi reînnoiesc stocurile?

Ce să faci: Optează pentru pantofi Oxford sau Derby în culori neutre – negru, maro – doar acest tip de pantof este potrivit pentru un costum.

oxford derby

Cămăşile cu mânecă scurtă

Sacoul de obicei are o mânecă destul de largă (cât să încapă cămaşa cu butoni) şi o mână cu ceva par ce se întrevede din mâneca sacoului arată picant. Cămaşa cu mâneca scurtă e din altă piesă. Mai ales e total contraindicat să asortezi şi o cravată la această cămaşă. Da, sunt cazuri când o cămaşă cu mâneca scurtă cu cravată arată bine, dar asta mai degrabă e o excepţie pentru bărbaţii fashioniști. Dacă nu faci parte din această categorie (încă!), atunci…

Ce să faci: La sacou, porţi doar cămaşă cu mâneca lungă, indiferent de temperatura de afară. Pe nasturi sau butoni. Cu gulerul sub sacou- acesta nu are ce să caute afară, doar dacă nu eşti un fan Elvis Presley!

camasa sub sacou

 

Cravata

Cravata scurtă arată de parcă tocmai ai ieşit de la matineu, cea lungă ca şi cum o foloseşti pe post de şervetel. Iar cravatele late în general sunt din altă eră.

Ce să faci: Vârful cravatei trebuie să nu treacă cu mai mult de 2 cm de marginea superioară a centurii sau beteliei pantalonului, să fie dintr-o stofă de calitate, fără fire trase sau vârfuri şifonate. Lăţimea ei trebuie să fie egală cu lăţimea reverului de la sacou.

Modelul din centru e cel corect

Modelul din centru e cel corect

Centura

Poate și pare foarte cool să ai o curea cu cataramă ţipătoare, cu tot felul de încrustări şi desene, doar că aceasta nu este compatibila cu un costum. Dar dacă mai faci parte din categoria barbaţilor ce poartă lanţuri de aur la gât, brăţări şi inele masive, sigur vei crea impresia că ești un reprezentant al mafiei.

Ce să faci: Cureaua trebuie să fie din piele, cu catarama clasică, discretă, şi neapărat asortată cu pantofii. Dacă eşti mai josuţ, ai putea alege bretelele, care îţi vor adăuga câţiva cm în plus. Doar că, şi aici este o regulă – ori cureaua, ori bretelele. Împreună – niciodată.

centura

Ciorapii

Oh, e o temă dureroasă. Foarte dureroasă. Când apare un bărbat, aparent îmbrăcat corect, arătos, şi… în mişcare i se văd ciorapii albi. Asta chiar e problema Nr.1! Doar Michael Jackson a putut purta ciorapii albi cu pantofi fără să arate penibil, dar el e regele muzicii pop!

Ce să faci: Lasă ciorapii albi pentru încălţămintea sport. Ciorapii „corecţi” trebuie să fie în culoarea pantofului sau a pantalonului. Suficient de lungi ca să acopere glezna dacă te aşezi. Din fibre naturale. În cazul în care vrei să experimentezi, poţi alege ciorapi cu imprimeuri haioase, dar fii atent – oscilezi între prost-gust şi stil.

ciorapi4

Puloverul

Şi ăsta e un punct aparte care face parte din stranietăţile modei post-sovietice. Să te prezinţi la un eveniment de seară în pulover e o totală lipsă de respect faţă de gazdă – doar nu ştii ce invitaţi vor mai fi acolo?

Ce să faci: Îmbracă puloverul la serviciu. Sau la ieşirile cu prietenii. Dacă nu ai un sacou potrivit, îmbracă o cămaşă – tot va arată mai bine.

Imaginile potrivite: 1,3, 5

Imaginile potrivite: 1,3, 5