Pentru nimeni nu e un secret faptul țara noastră e bogată în sărbători. Și, când vine vorba despre un eveniment, ne place să arătăm bine. Sau foarte bine. Deşi moda din ziua de azi e foarte democratică, permiţând combinații îndrăzneţe, în acelaşi timp tot ea este cea care ne limitează.

Deseori, mai ales domnişoarele tinere, îşi propun să eclipseze toate femeile de la eveniment şi ori îmbracă o rochie total nepotrivită, ori nu ţin cont de tendinţe sau conformaţie. Astăzi împreună cu designerul Diana Voevuțki vom încerca să găsim greşelile cele mai grave „comise” de moldovence în vestimentația de seară. 

Rochia aleasă necorespunzător evenimentului

Uneori, o ţinută poate fi ideală, elegantă şi armonioasă, dar inadecvată situaţiei sau evenimentului. De exemplu, e un „mauvais ton” să mergi la o nunta îmbrăcată în rochie albă sau o ţinută ce te-ar face să fii confundată cu mireasa.Vei pune mireasă într-o situație proastă sau pur şi simplu vei simţi o atenţie nu tocmai bună din partea oaspeţilor. La o altă extremă se află domnişoarele de onoare, care aleg rochii exagerat de scurte, care abia de le acoperă fesele pentru evenimente elegante de seară.

Ce să faci: Eticheta spune că la evenimentele de după ora 18 poţi să îmbraci o rochie de cocktail sau de seară maxi, midi sau sub genunchi. În dependenţă de dress-code, alege una dintre aceste variante ca să te simţi o “femme fatale”!

Dezgolirea excesivă

E o greșeală foarte des întâlnită- alegerea unei haine de club pentru un eveniment formal. Dorinţa de a fi „cea-mai-cea” la o petrecere e atât de mare, încât uneori domnişoarele exagerează cu şliţele sau decolteele foarte adânci – lucru ce arată jalnic. Doar vrei să fii sexy, nu şi vulgară!

Ce să faci: Dacă ai picioarele ideale ca la J.Lo, demonstrează-le! Dar neapărat ai grijă ca partea de sus a rochiei să fie închisă. În schimb, un spate drept şi frumos arată genial în rochii cu decolteuri adânci, fără a lăsa la vedere alte parţi ale corpului.

Încălţămintea necorespunzătoare

Deseori putem vedea la evenimente femei cu machiaj de seară, coafură elegantă, rochie ideală şi… cizme sau botine. Nu poate fi nimic mai rău decât nişte picioare frumoase „tăiate” de către încălţămintea neagră necorespunzătoare, în special dacă colanţii sunt în culoare nude. Excepţie face doar o little black dress îmbrăcată cu cizme lungi.

Ce sa faci: Rochiile de seară se poartă cu pantofi sau sandale, cu foarte puţine excepţii. Cei mai versatili sunt pantofii cu toc stilettos nude. Deși tot mai multi critici de modă susțin că o femeie ce urmează tendințele modei trebuie să îi evite, aceștia fiind foarte plictisitori. Însă, ei nu doar lungesc vizual picioarele, dar şi se potrivesc la orice rochie, fie ea de cocktail sau de seară – iată de ce sunt o alegere perfectă pentru orice ținută.

 

Rochii prea mulate care evidenţiază neajunsurile

Cum am mai spus, de la sexy la vulgar e doar un pas. Dacă ai kg în plus, nu e necesar să le etalezi, îmbrăcând haine foarte mulate. Burta proeminentă, colăceii de la talie, pieptul strâns într-un sutien prea mic – sunt nişte imperfecţiuni care trebuie ascunse de ochii curioşilor. O adevărată catastrofă e când, pe lângă toate astea, femeia mai îmbracă şi o rochie din tricotaj.

Ce să faci: Absolut pentru orice corp poate fi aleasă lenjeria modelatoare care ar neutraliza neajunsurile – un sutien potrivit ca formă și mărime, corsetul ce subliniază talia sau chiloţii retro modelatori – toate sunt gândite pentru ca femeile să arate bine şi să fie mai aproape de silueta ideală de clepsidră.

Lenjeria la vedere

Dacă preferi lenjeria dantelată, păstreaz-o pentru iubitul tău. Din fericire, a trecut timpul când fetele îşi lăsau sutienul sau slipul să iasă de sub haină. Totuşi, şi astăzi putem întâlni (deşi, mai rar), domnişoare care îmbracă un sutien negru sub o bluză albă sau care, sub o rochie de seară cu spatele gol poartă un sutien obişnuit.

Ce să faci: Dacă ai o rochie cu un decolteu generos la spate- alege cupele din silicon sau un sutien cu banda plasată foarte jos, special creat pentru rochiile de seară. Sutienul pentru o rochie pe corp trebuie să fie neted, fără aplicaţii şi broderie, să nu strângă corpul şi să fie invizibil. Bretelele transparente sunt acceptate doar dacă pieptul e foarte greu şi ele vor fi acoperite ulterior cu corsajul rochiei

Geanta masivă

Genţile masive, cu o sumedenie de accesorii strălucitoare pe ele, sunt alese de către doamne din motiv că sunt comode şi încăpătoare. O fi aşa, însă nu şi când e vorba de evenimente mai speciale. O ţinută de seară trebuie să fie accesorizată cu un clutch din stofă, piele sau piele întoarsă, decorate cu paiete, pietre sau lanţuri, şi nicidecum cu o geantă cu care facem piaţa sau mergem la birou.

Ce să faci: Dacă nu aveţi posibilitate să vă faceţi o mini-colecţie de genţi elegante, alegeţi una universală într-o culoare neutră – nude, argintiu, auriu sau negru.

Dresurile (ciorapii) cu luciu

Alături de costumele bărbăteşti ce strălucesc în lumina reflectoarelor, acelaşi efect îl au dresurile cu multă Lycra. O fi părând ele foarte sexy acum 15-20 ani (am purtat şi eu, de ce să mint!), dar acum… fără remuşcări le facem piese de muzeu. Acest tip de ciorapi deformează până şi cele mai drepte picioare, iar în poze arată un pic cam ciudat. O altă extremă este purtarea ciorapilor cu sandale sau pantofi cu vârful deschis. Dacă se mai întrevede şi pedichiura vopsită în roşu, poţi să consideri că ai dat-o rău în bară!

Ce să faci: Dacă ai varice, pielea nebronzată sau ţii cu tot dinadinsul să porţi ciorapi, alege colanţi opaci, fără luciu, ce au nu mai mult de 20 DEN. Ei vor arăta foarte natural pe picior. Iar dacă look-ul presupune încălţarea sandalelor, alege dresurile fără degete, special create pentru încălţamintea deschisă.

Excesul de pietre

Mai ales atunci când sunt de proastă calitate, pietrele au un efect invers celui dorit. Or, toţi cei ce văd o rochie cu multe pietre ieftine înțeleg că nu e o rochie haute-couture, ci una cumpărată de la piaţă. Deja nu mai vorbim despre machiaj, gene false şi coafură decorate cu strasuri- astea chiar trebuie date uitării cât mai repede posibil!

Ce să faci: Dacă tot vrei luciu, optează pentru broderie manuală – ea nu arată ca nişte puncte negre pe poze, nu e atât de evidentă, dar străluceşte la fel. În plus, toţi îşi vor da seama că rochia a costat ceva bani.