Știm cu toții deja că pe lângă medicamentele prescrise de medic, acesta ne indică să consumăm multe lichide atunci când ne luptăm cu răceala sau virozele. Iată de ce, în plin sezon de îmbolnăviri, noi venim cu niște recomandări de preparare a ceaiurilor benefice pentru organism. Atenție însă: ceaiul NU înlocuiește tratamentul medicamentos ci este mai degrabă un suport!

Care sunt cele mai bune ceaiuri contra răcelii?

Ceaiul este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru a crește imunitatea și a ameliora simptomele unei răceli. Există patru tipuri de ceai: verde, negru, oolong și ceaiul alb. Restul, deși sunt numite ceaiuri, sunt mai degrabă infuzii de plante, dar asta nu înseamnă că nu au proprietăți asemănătoare la fel de puternice.

  1. Ceaiul roșu sau rooibos este folosit drept remediu împotriva durerilor de cap, a insomniei, astmului, eczemelor și a alergiilor, a hipertensiunii și a îmbătrânirii premature. Unul dintre beneficiile acestui tip de ceai este dat de faptul că nu conține cofeină, așa că poate fi consumat la orice oră din zi. De asemenea, conține multe vitamine, minerale și antioxidanți, care ajută la îmbunătăţirea digestiei și crește imunitatea.
  2. Ceaiul de măceșe este ideal pentru a combate răceala și este unul dintre cele mai populare remedii naturiste. Măceşele conțin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele și de 200 de ori mai multă decât merele. Ele sunt și o sursă importantă de vitamina A, de vitamine din complexul B și de vitamina K. Pe lângă întărirea imunității, ceaiul de măceșe alungă semnele de oboseală, îmbunătățește digestia și are proprietăți antiinflamatoare, care ajută la combaterea alergiilor. Pentru a prepară o cană de ceai de 250 de ml aveți nevoie de doar două lingurițe de fructe, pentru a obține o băutură aromată și eficientă.
  3. Ceaiul din flori de soc este un detoxifiant excelent pentru organism, ceea ce îl face un supliment foarte bun în curele de slăbire. Florile de soc au proprietăți diuretice, antiinflamatoare, antiseptice și antivirale, ceea ce face din acest ceai un remediu miraculos, dacă îl consumați în prima faza a răcelii. Acesta va debloca retenția de apă din organism, iar în cazul celor care au astm sau bronșită va reduce inflamația căilor respiratorii.
  4. Ceaiul de tei are un ușor efect sedativ, motiv pentru care nu este indicat pentru consum femeilor însărcinate sau șoferilor. De asemenea, teiul are proprietăți calmante, fiind un antidepresiv și un euforizant natural. În răceli, ceaiul de tei ajută la scăderea febrei, favorizează transpirația, ajutând la eliminarea toxinelor din organism, și tratează migrenele puternice.
  5. Ceaiul de crețușcă atenuează durerile de cap și ajută la scăderea febrei, favorizează transpirația și elimina rapid toxinele din organism. Acest ceai conține salicozice, care odată ce ajung în organism sunt transformate în acid salicilic, un antiseptic natural care omoară virusurile și bacteriile.
  6. Ceaiul de urzică este un bun detoxifiant, reduce retenția de apă, combate anemia și oboseala, revitaminizează organismul și redă echilibrul sistemului imunitar, ceea ce îl face potrivit nu numai pentru stările gripale, ci și pentru a fi consumat în mod regulat. Proprietățile sale antiinflamatoare îl fac benefic și pentru uz extern. Compresele cu ceai de urzici pot fi aplicate pe zonele cu eczeme, rozacee sau iritații, iar acestea se vor diminua.
  7. Ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste și este folosit încă din antichitate, când egiptenii îl venerau tocmai datorită proprietăților sale. Mușețelul este ideal în combaterea gripei, deoarece are acțiune calmantă, dezinfectantă, antiiflamatorie și antialergică. Ceaiul de mușețel ameliorează durerile de cap și de gât, reduce efectele rinitei alergice, este un somnifer natural și reduce starea de iritabilitate.
  8. Infuzia de mere se face din fierberea cojilor uscate de măr. Această băutură este o sursă excelență de vitamine și minerale, dar poate fi folosită și pentru a scapă de insomnii. Infuzia de mere are un gust plăcut și aromat, așa că nu este indicat să îi mai adăugați zahăr, ci poate o linguriță de miere, pentru a-i spori efectul. Infuzia de mere este un remediu foarte bun împotriva crampelor digestive și a tulburărilor abdominale, având un efect calmant. De asemenea, merele conțin vitamina C, care va ajută să luptați contra răcelilor și să va întăriți imunitatea.

Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru tuse?

Când răceală avansează și apare tusea, nu mai este suficient să beți un ceai fierbinte, ci aveți nevoie de niște plante care să vă ajute să expectoraţi în mod natural și să vă ajute să respirați mai ușor. Tusea seacă este un simptom care vă poate aduce multe nopți albe și care vă epuizează organismul. Când bronhiile sunt astupate cu secreții de mucus greu de expectorat, și respirația este îngreunată.

Pentru a scapă de tuse, iată câteva leacuri care pot da rezultate:

  1. Ceaiul de ghimbir ajută la curățarea plămânilor, dar este eficient și împotriva bronșitei și a astmului, la adulți, sau a bronșitei astmatiforme, care apare de regulă la copii. Ghimbirul are acțiune expectorantă, astfel că vă ajută să eliminați secrețiile care blochează respirația. În plus, acesta decongestionează căile nazale superioare, redă umezeala mucoasei gâtului și vă scapă astfel de senzația de gât uscat și inflamat.
  2. Ceaiul de salvie conține o combinație de compuși activi precum antioxidanții numiți polifenoli, favonoizi, picrosalvina, dar și uleiuri volatile precum tuya. Salvia este folosită și la fabricarea numeroaselor medicamente, tocmai datorită efectelor sale benefice asupra sănătății. În răceli, ceaiul de salvie poate calma tusea seacă, reduce inflamația la nivelul căilor respiratorii și ușurează plămânii de secrețiile de mucus. Iar efectul sau antiseptic ajută la dezinfectarea bronhiilor și a căilor respiratorii superioare.
  3. Ceaiul de nuci se face prin fierberea cojilor de nuci verzi sau uscate, fiind un cunoscut remediu în tratarea „tusei fumătorului”. O mână de coji de nuci se fierbe în 300 de ml de apă, iar ceaiul se consumă rece, înainte de micul dejun. Acesta are un efect benefic asupra plămânilor, pe care îi curaţă și ajută la eliminarea substanțelor toxice.
  4. Ceaiul de ceapă este un remediu natural pentru tuse și pentru durerile de gât, iar pentru a vedea rezultate este indicat să consumați 2-3 căni pe zi. Pentru a-l prepara, tot ce trebuie să faceți este să zdrobiți o ceapă de mărime medie, să o fierbeți în 300 de ml de apă. Când ceaiul se răcește, puteți adaugă câteva lingurițe de miere.

Sfaturi utile de preparare a ceaiului ca la carte:

  1. Ceaiul trebuie consumat proaspăt, altfel își pierde proprietățile.
  2. Ceaiurile nu sunt o alternativă la tratamentul medicamentos, ci doar un suport. Pentru sănătatea dumneavoastră, nu este indicat să renunțați la medicamentele prescrise de doctor.
  3. Ceaiul nu trebuie consumat foarte fierbinte, așa cum se credea până nu de mult, dar nici rece. Acesta trebuie să fie călduț, suficient cât să poată fi sorbit cu guri mici.
  4. Ceaiul se prepară pe aragaz, nu la cuptorul cu microunde, pentru că pe ochiul de aragaz veți avea un control mai bun asupra temperaturii și a infuzării.
  5. Evitați ceaiurile care nu sunt 100% naturale, pentru că acestea pot conține conservanți periculoși pentru sănătate sau substanțe care anulează eficientă ceaiului.
  6. Nu puneți mierea când ceaiul este fierbinte. La temperaturi înalte, mierea poate deveni toxică. Este indicat să o adăugați când ceaiul este gata de băut.
  7. Puteți îmbunătăți efectul oricărui ceai dacă îl beți cu o felie de lămâie.

 

Distribuie articolul: