Săptămâna trecută, jurnalista Anna Smolnițchi a plecat într-o vacanță multașteptată, împreună cu soțul și cei trei copii ai lor. Și pentru ca aventura lor să fie de-a dreptul memorabilă, cuplul a închiriat o autorulotă și au pornit la drum. Știm cu toții că în călătoriile cu copii mici, fie că optăm pentru mașină sau avion, ne putem aștepta la surprize de tot felul. Dar ce facem atunci când drumul e lung? Cum îi ținem ocupați pe pici, cum avem grijă să avem parte de o călătorie fără griji, mai ales când cei mici nu doresc să stea în scaunul special?

Jurnalista Anna Smolnițchi a venit pe pagina sa de Facebook cu un ghid util pentru părinții care planifică o escapadă cu drum lung sau care, de frica problemelor care vin la pachet cu acesta, nici nu îndrăznesc să vizeze la o vacanță departe de casă:

„Ghid de conviețuire cu trei copii mici (0-3 ani) într-o călătorie lungă cu autorulota. Ați cerut, vă răspund ❤️

1. Să îi iubești.

2. Tatăl copiilor să se implice la maxim în îngrijirea copiilor. Să fie părinte, nu asistent sau bonă.

3. Să îi lași să se joace.

4. Să reduci la maxim interdicțiile. Să nu stai cu „Nu fă asta” în gură toată ziua, altfel nu o sa ai un camper fericit, mai degrabă unul frustrat și confuz.

5. Să ascunzi toate chițibușurile cu care nu vrei să se joace, în dulapuri. În autorulota noastră sunt multe dulăpioare, ușor de încuiat. Doar apeși butonul.

6. Autorulota în sine e o jucărie pentru copii, felul în care vor exploata spațiul o sa te uimească. Cea mai importantă funcție pentru copii – panou de escaladare. Vor urca peste tot.

7. Să stabilești niște limite care să faca aflarea în autorulota plăcută . De exemplu: mâncăm afară, ca să menținem curățenia în autorulota.

8. Să ai popasuri pentru joacă și destindere.

9. Să ai cărți, mingi ușurele și orice alte jucării pot fi folosite și în timpul mersului. Recomand și jocul de-a ghicitul. Descrii o poveste bine cunoscută de ei sau un animal și îi lași să ghicească cine e. Jucați-vă de-a detectivul. Să caute ceva în peisaj. Unde eeeee…. văcuța? Acolo e! Unde e căprița? Unde e porumbul? cățelul și tot ce mai vedeți pe drum.

10. Faceți cele mai lungi drumuri în timpul nopții, când cei mici dorm.

11. Formați-le obișnuința să se joace singuri încă din primele zile de viață sau, dacă ați „pierdut trenul la vârsta de fașă”, începeți oriunde sunteți acum – la un an, doi, trei, patru ș.a.m.d. Cum să faceți asta? Nu inventați voi jocuri pentru ei, nu inițiați voi jocul, nu interveniți în joaca lor pe terenul de joacă sau oriunde în altă parte, nu dați indicații cum să se joace. Nu le spuneți că mașinuța e pentru mers pe drum, dacă ei vor să o poarte pe cap sau în altă parte. Asta așa, ca exemplu. Nu insistați să se joace „corect”, folosind lucrurile după destinație. Căci asta e destinația spre tăierea creativității.

Nu vă temeți că cei mici se vor plictisi în autorulota! Încercați să vă abțineți de la desene animate. Noi deloc nu le punem desene, nici acasă, nici la drum. Lăsați-i la urma urmei să se și plictisească. Care e cel mai urât scenariu? Ca vor scânci? O sa se plictisească și de asta”.

Amintim că Anna Smolnițchi as devenit mămică pentru a treia oară la începutul lunii iunie. Jurnalista a adus pe lume un băiețel pe nume Luca. Aceasta mai are două fetițe minunate, Emma și Mia.

Sursa: Facebook / Anna Smolnițchi