Revista EA.md împlinește, pe 10 octombrie 2020, 10 ani de activitate. #10yearschallenge este hashtag-ul care îți propunem să însoțească o imagine recentă și una de acum 10 ani, dar și o scurtă povestire despre cum te-ai schimbat în acești ani, ce ai pierdut și ce ai câștigat, ce lecții ți-a lăsat acest deceniu. Să vedem cum s-a schimbat jurnalista și prezentatoarea Rita Ursalovschi.

S-a lăsat provocată și ne-a răspuns cu drag jurnalista Rita Ursalovschi.

Ce făceai acum 10 ani?

„În toamna de acum zece ani ieşisem din concediul de îngrijire al copilului şi am decis să-mi continui cariera de televiziune. Am prins perioada când se deschideau redacţii noi, profesioniste, studiouri bine dotate, şi de atunci nu ezitam să accept sarcinile şi proiectele noi, pe care le percepeam ca pe etape fireşti de dezvoltare şi creştere profesională. Eram ambiţioasă şi munceam intens, simţeam că am forţe şi capacităţi să lucrez în emisie directă aşa cum îi admiram pe alţi jurnalişti occidentali, iar voinţa a fost mai presus decât frica de provocări, pe care, recunosc, că am trăit-o iniţial. Rapid mă acomodasem la regimul live cu primele mele emisiuni şi breaking news-uri, iar temerile toate s-au spulberat văzând că se poate. Televiziunea mi-a redevenit a doua casă şi acvariul meu profesional”, recunoaște Rita Ursalovschi pentru EA.md.

Rita Ursalovschi, în 2010

Cum ai evoluat în acest răstimp?

„De-a lungul a zece ani am evoluat ca jurnalist şi am prins progresele mass-media, iar eu mă bucur că am fost participant activ la acest salt al pieţei jurnalistice. Am întâlnit mulţi oameni de calitate, am lucrat în echipe profesioniste, am realizat proiecte noi de emisiuni, am schimbat două redacţii de ştiri, dar în ambele am simţit nervul şi adrenalina specifice televiziunii. Cine lucrează în TV cunoaşte starea proverbial că este ca un drog. Am lucrat în emisie directă mereu şi voi continua, pentru că nu mă pot despărţi de televiziune în ritmul pe care l-am apucat, deşi am început recent să conştientizez că aş fi capabilă să fac anumite schimbări, dar treptate şi nu radicale”, spune jurnalista.

Cum te-ai schimbat în aceasta perioadă?

„Zece ani au fost încărcaţi de experienţe şi provocări, stres şi succes, cu toate adunate m-am făcut şi mai puternică, şi mai ambiţioasă, cu accent puternic pe calitate, inteligenţă, valori şi comunicare. Oamenii pe care i-am cunoscut în zece ani au fost atât de mulţi şi atât de diferiţi, dar cu amprente atât de pronunţate asupra mea şi a gândirii mele. Le mulţumesc celor care au avut încredere în mine, m-au sprijinit, m-au încurajat, m-au preţuit. Dacă ai noroc de aşa oameni în viaţă, poţi merge înainte şi să înfrunţi orice greutăţi”, recunoaște prezentatoarea.

Ce lecții ți-au dat acești ani?

Lecţii dure, dar bune:
1. Omenia e mai presus
2. Mai departe de cinici să te ții
3. Dacă vrei și dai din coate, obţii
4. Nimic nu pică din cer, dar Dumnezeu apără
5. Prețuiește viața și sănătatea
6. Familia e sfântă

VEZI și: #10yearschallenge cu Aurelia Balan: „Am adunat în arhiva sufletului multe povești de viață”

 

Care a fost cea mai mare pierdere/victorie?

L-am pierdut pe tata, toamna trecută. A murit de cancer. E cea mai mare pierdere și suferință. Mi-a rămas mama, o ador până la lacrimi și îi doresc sănătate și puteri mulți ani înainte. La victorii ce aș putea trece? Am avut o problemă mare de sănătate și am depășit-o. Îmi iubesc viața și fiecare zi nouă este victorie, bucurie și speranță.

Foto: Nata Eftene, Fashion VIP, Arhivă personală