Cunoscutul pediatru ucrainean, Evghenii Komarovskiy, a publicat un video pe vlogul personal, dedicat celei mai actuale probleme medicale cu care se confruntă în prezent omenirea. Acesta a vorbit despre diferențele dintre infecțiile precum gripa, în raport cu noul tip de coronavirus. De asemenea, specialistul a explicat în ce constă acest virus, cum ne atacă organismul, cum trebuie să se petreacă carantina, cum ar trebui să protejăm păturile cele mai predispuse spre îmbolnăvire și a demontat miturile legate de COVID-19. 

Fiecare dintre noi trebuie să înceteze să privească coronavirusul ca pe ceva abstract, ca pe o problemă a chinezilor. Voi v-ați obișnuit să priviți gripa obișnuită ca pe o problemă personală, a familiei voastre, precum și carantina sezonieră în școli, ați auzit că există vaccinuri, că sunt tipurile A și B, etc… Astfel se întâmplă și în prezent când omenirea trebuie să se conformeze că există așa o afecțiune care se numește coronavirus, cu care trebuie să învățăm să trăim. Iată de ce acum vom studia cum să o facem”, și-a început discursul specialistul.

Ce se întâmplă în țările cu un număr mare de persoane infectate:

Komarovskiy a venit mai întâi cu statistici actuale zilei de 10 martie, a vorbit despre faptul că guvernul italian a declarat stare de urgență: „Școlile au fost închise până pe 3 aprilie. Fără călătorii. Dacă plecați undeva, trebuie să aveți confirmare. Toate evenimentele sociale și sportive sunt întrerupte. Israel a introdus o carantină de 14 zile pentru toți”

„China înțelege că importul coronavirusului din străinătate este acum mai actual decât cazurile noi din țară. Acolo a fost creat un centru de intervenție de urgență pentru a reduce importul de coronavirus. În Wuhan existau 16 spitale temporare. În prezent au mai rămas doar trei. China a alocat 20 de milioane de dolari Organizației Mondiale a Sănătății pentru a lupta împotriva coronavirusului. China însăși a primit donații de 4,23 miliarde de dolari”, a povestit acesta.

De asemena Komarovskiy a vorbit cu admirație despre modul în care Coreea de Sud face față îmbolnăvirilor, făcând o comparație cu modul în care cei din guvernul italian nu au intervenit imediat, astfel ajungându-se într-o situație gravă.

„În Coreea de Sud, deja de două săptămâni numărul de noi infecții este în scădere. Cu toate acestea, țara are o situație unică: astăzi există 7 513 cazuri diagnosticate de boală, iar 54 de persoane au murit. Așa statistică nu există nicăiei în altă parte. Mortalitatea constituie doar 0,7%. Aceasta este o ilustrare clară a faptului că mortalitatea depinde foarte mult de ce contingent este examinat și de calitatea sistemelor de testare. În cazul în care nu se economisește pe sistemele de testare, acestea fiind de calitate, sunt diagnosticate un număr mare de cazuri ușoare de boală. Drept urmare, vedem o imagine reală a mortalității.

De exemplu, în Italia, la început, au fost examinate aproape toate persoanele, acum sunt examinate doar persoanele cu simptome reale”, povestește acesta referindu-se la faptul că în Italia, cazurile descoperite sunt mediu grave și foarte grave”

El însă a avut cuvinte de laudă pentru Papa de la Roma, criticând însă reprezentanții religioși din Ucraina. „Papa a încălcat pentru prima dată tradiția predicării în fața Pieței Sf. Petru din Vatican și s-a adresat credincioșilor printr-o emisiune online. În Ucraina, însă, la Vinnitsa, a avut loc o procesiune care vizează triumful Ortodoxiei și lupta împotriva coronavirusului. 7.000 de oameni s-au reunit și au arătat cum să efectueze măsuri anti-epidemice. Nu este surprinzător faptul că în Ucraina există un singur caz al bolii și, potrivit majorității „experților”, coronavirusul, care trece frontiera, se transformă în SARS, continuă Komarovskiy pe o notă sarcastică.

Descoperă: Cum se manifestă COVID-19 în mai multe țări ale lumii? Noi am întrebat diaspora!

Acesta este nemulțumit că unii conducători de țară induc lumea în eroare: „Mereu a existat o comparație între gripa și coronavirus. O mulțime de experți spun că aceste comparații sunt incorecte. Cu toate acestea, președintele american Donald Trump se referă în discursurile sale la compararea COVID-19 cu gripa. Și chiar OMS a publicat o mulțime de materiale care descriu asemănările și diferențele dintre coronavirus și gripă”

Iată care sunt diferențele dintre gripă și coronavirus, potrivit lui Komarovskiy:

Gripa se răspândește mult mai repede deoarece are o perioadă mai scurtă de incubație. Copiii sunt cei care se fac „vinoveți” de răspândirea virusului gripal. Ei infectează adulții, în special vârstnicii. Cu COVID-19, situația este absolut diferită: copiii se îmbolnăvesc mult mai rar și se infectează de la adulți.

În coronavirus și gripă există o frecvență ridicată a bolilor grave, însă în coronavirus, numărul este mult mai mare. Aceste date se bazează exclusiv pe diagnosticurile confirmate de sistemele de testare. De asemenea există o mulțime de întrebări: sunt de calitate diferită și sunt examinate un număr diferit de persoane. Prin urmare, este evident faptul că, cu coronavirus, severitatea mai mare este informația nefinisată. La urma urmei, informațiile vor trebui clarificată, dar acest lucru va fi posibil doar atunci când situația se va stabiliza.

Informații importante despre cele mai vulnerabile categorii de persoane. În gripă, cele mai vulnerabile persoane sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice. În coronavirus, nu există dovezi că copiii și femeile însărcinate sunt vulnerabile. Principala diferență între gripă și coronavirus este că, în raport cu gripa, avem vaccinuri și medicamente antivirale. Sunt puține, dar există. Ce ține de coronavirus nu avem niciuna dintre acestea.

Asemănările între gripă și coronavirus:

Simptomele formelor severe ale acestor boli sunt foarte asemănătoare. Principalele similarități sunt mecanismele de transmisie: contactul și picăturile aeriene. Ele ne permit să punem în aplicare pe deplin măsurile preventive cunoscute. Protejându-vă de gripa, vă protejați și de coronavirus. Informații foarte interesante provin din laboratoarele medicale. Acest lucru face lumină asupra multor întrebări care au fost învăluite în mister acum trei-patru săptămâni.

Fiecare virus folosește „proteina trădătoare” ACE2 pentru a intra în organism. El este cel care lansează virusul în celulă și îi permite să-și facă fapta murdară. ACE2 este foarte strâns asociat cu activitatea sistemului cardiovascular, este implicată în reglarea tensiunii arteriale și se află într-o cantitate mare în țesutul pulmonar. El este cel care trece coronavirusul în celulă.

De ce acest lucru este atât de important?

S-a dovedit că activitatea acestei proteine (ACE2) este strâns legată de vârsta unei persoane. Cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât activitatea este mai mare și cu atât este mai mare probabilitatea ca virusul să se agațe de o proteină. Medicamentele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, a cărei acțiune este asociată cu această proteină, poate afecta probabilitatea infecției cu coronavirus. Aceasta este una dintre explicațiile de înțeles de ce coronavirusul este mai sever la adulți, în special la vârstnici și la cei care sunt nevoiți să ia constant pastile pentru a trata hipertensiunea.

S-a descoperit că transplantul cu ACE2 de celule stem mezenchimale îmbunătățește rezultatul bolii la pacienții cu pneumonie rezultată din COVID-19. Adică efectul asupra acestei proteine ​​este una dintre cele mai promițătoare potențiale metode de tratament în prezent.

Lucrurile care încă sunt neclare:

Nu este clar de ce unii oameni răspândesc virusul în masă, adică eliberează o cantitate imensă de virus în mediu, alții însă deloc. De ce, dacă avem de a face cu un virus la care nimeni nu are imunitate, există un număr foarte mare de cazuri în care un soț și o soție sunt împreună și unul dintre ei nu se îmbolnăvește. S-a dovedit că există diferențe genetice și rasiale în cantitatea de proteine ​​ACE2, menționate anterior. Prin urmare, unele națiuni pot fi mai predispuse îmbolnăvirii, altele mai puțin. Aceste aspecte rămân discutabile.

Perioada de incubație și cazurile de infecție repetată:

Perioada de incubație este de la una la 14 zile, cel mai adesea fiind aproximativ cinci zile. În ceea ce privește cazurile de reinfectare, cei mai mulți experți consideră că re-infecția este diagnosticul inexact. Atunci când o persoană a suferit o boală și în termen de două săptămâni s-a îmbolnăvit din nou de un coronavirus – nu este cazul prezentului. Totuși, imunitatea se dezvoltă.

Cum se manifestă boala

Statisticile sunt următoarele: 80% dintre pacienți vor suporta boala foarte ușor, 15% vor necesita oxigen și, de asemenea, se vor recupera, 5% vor necesita spitalizare reală, terapie intensivă și ventilație mecanică.

Ce se va întâmpla dacă nu se vor introduce măsurile de carantină?

Virusul va veni la noi acasă, un număr mare de oameni se vor îmbolnăvi. Țara noastră (Ucraina) se află într-o poziție „câștigătoare”. O țintă periculoasă pentru virus sunt vârstnicii. Să zicem că în localitatea ta s-au îmbolnăvit 1000 de oameni. Acest lucru poate duce la o prăbușire a sistemului medical, la decese în masă. Paradoxul este că, dacă se vor îmbolnăvi nu 1000 de oameni ci 100, va fi, de asemenea, o prăbușire a sistemului de asistență medicală. Nu sunt sigur că nu se va prăbuși dacă se vor îmbolnăvi doar 20 de persoane.

De ce este importantă carantina:

Carantina este introdusă pentru a câștiga timp, astfel încât cei 1000 de oameni să nu se îmbolnăvească concomitent, dar pentru ca acești 1000 de oameni să se îmbolnăvească în cel puțin o lună, astfel încât, lucrătorii medicali să poată oferi ajutor și să redistribuie resursele.

Există două poziții: pe de o parte, în țară se introduc măsuri de carantină, iar pe de altă parte, se implică foarte activ în furnizarea, lucrătorilor medicali, inițierea unei campanii de informare, aprovizionarea cu oxigen, măști și medicamente. Aceasta este ideea principală. Dacă se introduce carantina, dar nu se face nimic altceva, atunci acțiunile sunt naive, proaste și criminale.

Cum ar trebui să aibă loc această carantină?

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc trebuie să facă un singur lucru – să rămână acasă și să nu infecteze pe nimeni. Deoarece pentru 80% dintre oameni, tratamentul este să stea acasă, să aerisească camera, să respire aer curat, să bea multe lichide, să consulte telefonic un medic și să folosească medicamente antipiretice la temperaturi ridicate. 15% dintre persoanele infectate vor avea nevoie de oxigen, iar 5% vor merge la spital.

Spitalizarea persoanelor care nu prezintă simptome grave trebuie evitată în orice mod posibil. Dacă boală nu este de gravitate ridicată și nu se prezintă o insuficiență respiratorie, o persoană nu trebuie să fie internată. Când o persoană are o temperatură de 37,5 și i-a fost diagnosticat un coronavirus și a fost plasat într-un spital, acest lucru nu are nicio legătură cu tratamentul. Foarte des, spitalizarea este dictată de indicii epidemiologici și nu de indicațiile reale.

De ce avem nevoie cu adevărat în prezent?

De regulă, măsurile epidemiologice sunt extinse asupra transportului public. Deoarece acolo unde oamenii se află la o distanță mai mică de un metru unul de celălalt, există o amenințare directă a răspândirii coronavirusului. De asemenea, avem nevoie de interzicerea evenimentelor sociale și pregătirea regiunilor neinfectate pentru un posibil focar.

Sunt trei situații care pot arăta simptome similare cu pneumonia provenită dintr-un coronavirus. Aceasta este gripa, infecția pneumococică și coronavirusul în sine. Pe fondul unei creșteri a incidenței coronavirusului, gripa și pneumococul nu dispar nicăieri. Dacă o persoană cu coronavirus are cel puțin o șansă, atunci o persoană care are coronavirus plus pneumococ nu are nicio șansă.

Aveți oportunitatea reală în prezent de a vă proteja de gripa și infecția pneumococică. Aceasta este reprezentată de o vaccinare. Întrucât situația cu persoanele în vârstă este cea mai îngrijorătoare, toată lumea care poate fi trimisă la țară, cu indicația să stea acolo până în septembrie. De asemenea – instituirea actelor de voluntariat, livrarea de produse către vârstnici. Fiecare țară ar trebui să se gândească acum la bătrâni, ca aceștia să nu mai meargă la tot felul de organizații și să-și ia pensiile. Fie ca aceste pensii să le fie duse direct acasă. Bătrânii să nu mai meargă la clinici. Cât mai rar posibil de mers la magazine și de folosit transport în comun.

De asemenea, trebuiesă fie aprovizionați cu medicamentele „proprii” pentru tensiune, pentru tratamentul astmului, astfel încât persoanele în vârstă să nu aibă un motiv pentru a merge din nou la farmacie.

Încă o dată despre mituri:

OMS a început să respingă în mod activ miturile asociate coronavirusului: uscătoarele de mâini nu omoară virușii, măștile nu pot fi refolosite. De asemenea, dacă întregul corp este tratat cu alcool, înălbitor sau iluminat sub o lampă de cuarț – acest lucru nu ajută și este chiar foarte dăunător. Este sigur să primiți scrisori și colete din China. Este imposibil să vă infectați cu coronavirus de la animalele de companie.

Ceapa, usturoiul, uleiul de susan, antibioticele, toate medicamentele antivirale nu funcționează. Alcoolul nu ajută. Exemple oribile din Iran, o țară musulmană în care oamenii au început brusc să consume alcool ca măsură preventivă. Drept urmare, într-una dintre provincii, numărul persoanelor cu intoxicații alcoolice este de opt ori mai mare decât numărul cazurilor diagnosticate de coronavirus. Există cazuri fatale din cauza consumului de alcool metilic.

Fumatul nu ajută, ci agravează situația. Există dovezi că, din cauza faptului că bărbații fumează foarte mult și au o relație „specială” cu proteina ACE2, ei se îmbolnăvesc mai des și mai grav decât femeile.

Citește și: Miturile, față în față cu datele oficiale despre coronavirus. Cât de justificată e panica (Video)

Cât timp va rămâne cu noi coronavirusul?

Cel mai probabil, coronavirusul va fi în continuare cu noi. El va veni la noi la fel ca gripa. Cu toate acestea, va fi mult mai ușor. Acesta este principiul general al infecțiilor virale: dacă virusul este agresiv, dacă este fatal, atunci este mai puțin probabil să se răspândească. Cu cât boala este mai ușoară, cu atât persoana o răspândește mai activ. Prin urmare, coronavirusul va rămâne la noi, dar va deveni mult mai ușor. Vom avea perspectiva de a ne proteja de acesta prin vaccinare. Acest lucru  însă nu afectează algoritmul acțiunilor noastre. Nu putem influența guvernul, deciziile statului vor fi luate de cei de la putere. Dar cu siguranță putem proteja persoanele în vârstă, iniția vaccinarea, spălarea mâinilor și evitarea locurilor aglomerate.

Urmăriți mai jos video integral:

Video: Youtube

Vezi și: Ce legătură au vizitele la Biserică cu Coronavirusul? Explică Ion Andronache (Video)