În ultima vreme, tot mai des, pe teritoriul Republicii Moldova se discută despre mersul la biserică și legătura care o are cu răspândirea virusulului cu care ne confruntăm la ora actuală – COVID-19. Pentru ca să clarifice lucrurile, vloggerul Ion Andronache a postat un clip informativ pe pagina lui de Facebook –  Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, în care și-a expus părerea despre vizitele creștinilor la biserici, în timpul unei pandemii.

Să ne întoarcem un pic în trecut

„Pe timp de boli molipsitoare, corăbiile ajunse în Italia erau obligate să se oprească în port pentru 40 de zile, ca locuitorii de pe țărm să fie siguri că marinarii nu sunt molipsitori. Aceasta se numea Carantina, și era egală cu 40 de zile”, spune Ion Andronache.

Ce legătură are COVID – 19 cu mersul la Biserică?

„Specialiștii spun că noul tip de Coronavirus  – Covid 19 se transmite prin stropi de salivă, adică, atunci când o persoană strănută sau tușește. În cazul aflării ei într-o Biserică Catolică sau Ortodoxă stropii de salivă din strănutul sau tuse, ajung peste sticla sau lemnul unei icoane, care ulterior ajunge să intre contact cu gura, nasul sau ochii altei persoane direct, sărutând și ea icoana, sau indirect, adică atingând cu mâinile icoana sau alt obiect pe care a căzut stropul de salivă. În acest fel, persoana infectată, care nu cunoaște încă despre aceasta, poate infecta alte persoane din Biserică. Virusul poate rămâne activ câteva zile pe un obiect, iar atunci  când cineva se atinge cu mâna de acel obiect, iar apoi o duce la față se infectează imediat”, poveștește Ion Andronache.

„Anume așa, în Coreea de Sud, de la o persoană care era infectată, însă încă nu cunoștea despre acest lucru, care a mers la biserică având contact direct și indirect cu mai multe persoane de acolo, virusul s-a răspândit în masă și a ajuns aproape până la 8 mii de cazuri”, explică acesta.

Ce poți face?

Ion, vine cu o serie de îndrumări către creștini, care sunt esențiale de respectat, în contextul evitării răspândirii la scară largă a virusului COVID – 19, pe teritoriul Republicii Molova.

  • Stați acasă
  • Evitați participarea la slujbele din Biserici, în această perioadă
  • Rugați-vă individual, sau împreună cu membrii familiei
  • Faceți slujbe de casă
  • Spălați-vă mâinile cu apă și săpun
  • Evitați contactul feței cu mâna
  • În spațiile publice, păstrați distanța de un metru de la persoana cu care contactați

„Haideți, anul acesta, în Postul Mare în loc să ne limităm de la consumul anumitor alimente, să păstrăm carantina, adică abstinența de la întâlniri și întruniri timp de 40 de zile, până la Florii. Iar prima slujbă de obște la care să participe toți credincioșii să fie intrarea Domnului în Ierusalim, Duminică pe 12 aprilie”, a fost fraza cu care Ion Andronache și-a încheiat clipul video.

Mai jos, poți urmări filmulețul integral, realizat de vloggerul Ion Andronache.

Sursa: Facebook