Începutul de primăvară și luna martie vine cu vești mai puțin îmbucurătoare, fiind confirmate patru cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Ce facem? Cum ne protejăm și cum combatem? Pe lângă informațiile și recomandările zilnice ale autorităților, populația este îndemnată să păstreze calmul. Sunt îndreptățite sau nu temerile pe care le avem? AGORA a selectat cele mai răspândite temeri. Iată ce spun responsabilii din domeniu.

 1. Diagnoza COVID- 19 este o sentință? Fals!

Sună înfricoșător, ca tot ce-i nou și mai puțin cunoscut. Dacă analizăm ce arată datele, până acum la nivel mondial au fost înregistrate peste 120 de mii de îmbolnăviri. Dintre acestea în jur de 4 300 de cazuri s-au soldat cu decese. Însă, alte peste 66 de mii de persoane s-au însănătoșit, restul persoanelor se află în tratament. Deci, rata deceselor este de circa 3%, probabilitatea unui tratament reușit fiind foarte mare.

 2. Se așteaptă deficit de produse alimentare. Deci trebuie să-mi fac provizii? Fals!

După știrea că sunt înregistrate câteva cazuri de îmbolnăvire, oamenii au dat buzna în magazine după provizii. Aceasta de frica unei eventuale crize de produse alimentare. Autoritățile susțin, însă, că panica nu este îndreptățită și țara dispune de rezerve.

 „În genere riscuri privind asigurarea securității alimentare a țării, nu există. Sunt anumite produse ce se iau în considerație, de primă necesitate, cum ar fi pâinea, uleiul, zahărul, lactatele, carnea – nu avem riscuri la niciunul dintre aceste produse.

Nu este nicio restricție la schimbul de mărfuri. Importurile nu sunt restricționate. Au mai discutat colegii mei din minister și cu rețelele de magazine. După ce s-au golit, distribuitorii au acoperit necesarul de alimente. Nu este necesar să se facă aceste depozitări casnice”, dă asigurări Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 3. Dacă porți mască, ești protejat? Parțial corect!

Măștile sunt una dintre măsurile de profilaxie în cazul infecțiilor respiratorii, inclusiv în cazul Covid-19. Așa susține OMS. Totuși, recomandările de a purta mască sunt în primul rând pentru personalul medical care îngrijește de bolnavi și pentru însăși bolnavi sau potențiale persoane infectate.

OMS atenționează că măsura de protecție este insuficientă, în primul rând pentru că creează senzația falsă de siguranță.

Măsura este insuficientă pentru că creează senzația falsă de siguranță.

OMS recomandă:

  • Să vă spălați cât mai des pe mâini;
  • Să aerisiți încăperea;
  • Să folosiți șervețele când strănutați sau tușiți;
  • ! Să rămâneți acasă și să anunțați medicul dacă apar simptome.

În mod corect, masca de protecție se folosește cu partea colorată în exterior. Banda flexibilă se prinde de nas. Barba, gura și nasul trebuie să fie acoperite în întregime de mască. Părțile laterale ale măștii trebuie să fie cât mai bine lipite de obraji.

Totodată, menționăm că pentru a asigura stocurile cu cele necesare, Guvernul  au decis să interzică exportul de măști, mănuși și produse dezinfectante produse în R. Moldova.

 4. Trebuie să evit călătoriile cu transportul public? Adevărat!

Riscul de infectare crește atunci când te afli în locuri aglomerate. Astfel, autoritățile au anulat toate manifestările unde se adună mai mult de 50 de persoane. Transportul public rămâne unul dintre spațiile cele mai aglomerate, deci trebuie evitate

De altă parte, însă, atât cei de la Regie Transport Electric din Chișinău, cât și operatorii de rute de microbuze asigură că suprafețele din unitățile de transport sunt prelucrate regulat.

„Noi am început aceasta din luna ianuarie prin dezinfectarea barelor, scaunelor cu soluție diferite. Aerisim unitățile de transport la capăt de rută, prin deschiderea ușilor. Aceasta în mod obligator”, spune operatorul de rută de microbuz Veceslav Găină.

„Fiecare unitate de transport, zilnic se salubrizează și se dezinfectează. De două ori – pe perioada de noapte și când se fac schimburile, la amiază. Totodată, după fiecare cursă echipajele troleibuzelor dezinfectează barele și mânerile”, spune director ul RTEC, Dorin Ciornîi.

 5. Dacă vin dintr-o zonă de risc sau am intrat în contact cu un bolnav, mă izolez acasă? Adevărat!

Chiar dacă persoana nu prezintă simptome, dar vine dintr-o țară în care sunt multe cazuri de infecție, aceasta este plasată în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

„Persoana e plasată în carantină la domiciliu. Aceasta presupune autoizolare. Dacă persoana este de bună credință și este înțelegătoare și cu atitudine bună față de sine și cei din jur, este suficient să comunice zilnic la telefon cu medicul de familie”, spune director ANSP, Nicolae Furtună.

Totodată, autoritățiile interzic persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Continuarea o puteți citi pe Agora.md

 Nu ezitați să accesați site-urile oficiale ale instituțiilor responsabile pentru a vă informa: cel al Ministerului Sănătății, ANSP, al Poliției de Frontieră. Totodată, puteți obține informație la linia verde, apelând 0 800 123 00. 

Distribuie articolul: