Legenda spune că acest tort a fost special inventat și copt pentru celebrarea centenarului victoriei asupra trupelor lui Napoleon de lângă Moscova. Dacă vă amintiți de bătălia de la Borodino (1812), descrisă minuțios în faimosul roman „Război și Pace” de Lev Tolstoi. Acest desert elegant a cucerit multe inimi, inclusiv a nutriționistei Victoria Ursu, care i-a analizat atent ingredientele și l-a reinventat un pic, fără a-i știrbi din gustul inconfundabil. 

Pentru ALUAT:
〰️ 100 g apă
〰️ 2 ouă
〰️ 1 linguriță de sare gemă
〰️ 200 g unt de vaci 82%
〰️ făină integrală de grâu cât se cere pentru modelare
〰️ 1 lingură oțet
〰️ 3 linguri de zahăr de cocos sau trestie

Crema:
 1 litru lapte de vaci 1.5%
 250 g zahăr de cocos sau trestie
 6 gălbenușuri de ouă de găină
 6 linguri de făină de grâu integrală
 200 g unt de vaci 82%
 esență de vanilie

Decor:
O turtă pisată

 Timp de preparare:
2 zile! Nu e greu, doar că sunt niște etape:
🎂 într-o zi se pregătește aluatul
🎂 în următoarea zi se prepară crema și se ornează

Mod de preparare:
 Aluat:
1️⃣ Toate ingredientele se amestecă, cu excepția untului.
2️⃣ Se frământă aluatul și se obține o cocă.
3️⃣ Topim untul.
4️⃣ Întindem o turtă cu grosimea de 2 mm.
5️⃣ O ungem cu untul topit (30% din cantitatea untului).
6️⃣ Stângem turta (vezi poza) și o punem în frigider pentru 1 oră.
7️⃣ O scoatem peste 1 oră și o ungem din nou cu 30% din unt, păturim și punem la frigider pentru 1 oră. După care mai repetăm o dată.
8️⃣ Coacem 5-6 turte de mărimea și forma dorită (cuptor cu temperatura 100 grade. Foarte atent pentru că se coc repede!)

 Crema:
1️⃣ Punem laptele la fiert cu excepția unei căni de 250 ml.
2️⃣ În acea cană cu lapte turnăm în ploaie făina, amestecând continuu.
3️⃣ Zahărul îl omogenizăm bine cu gălbenușurile.
4️⃣ Când laptele e cald, adăugăm treptat compoziția de lapte+făină până crema începe să se îngroașe (focul să fie mediu).
5️⃣ Apoi adăugăm compoziția gălbenușuri+zahăr până crema dă în clocot.
6️⃣ Oprim. Punem untul, esența de vanilie, amestecăm și așteptăm să se răcească.

 Ungem fiecare turtă cu un strat gros de cremă, până formăm tortul întreg.
Se decorează cu turta special coaptă (o fărâmițăm).
Se lasă la frigider min 3 ore.

1 felie = 70 g aproximativ 380 kcal