Despre morcovi ştii deja că sunt legume excelente pentru siluetă, au vitamine şi minerale preţioase, dar şi preţiosul betacaroten, antioxidant cu rol deosebit de important în protejarea vederii.

Dar ce ai spune dacă i-ai folosi şi altfel decât în clasicele ciorbe sau tocăniţe?

Laura Cosoi ne propune în cartea „Rămâi la masă”, o reţetă fantastică de desert, gustos, aspectuos, sănătos. Şi cu puţine calorii – tort de morcovi cu cremă de brânză!

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie:

Pentru blat: 

  • 3 ouă,
  • 280 gr zahăr brun,
  • 270 gr făină,
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui,
  • 400 gr morcovi daţi pe răzătoarea mică,
  • 140 gr stafide,
  • 120 gr nuci şi/sau alune de pădure, mărunţite,
  • un pliculeţ de praf de copt,
  • 2 linguriţe de scorţişoară,
  • jumătate de linguriţă de nucşoară,
  • 2 vârfuri de cuţit de sare.

Pentru cremă:

  • 350 gr de brânză proaspătă de vacă (de la frigider),
  • 70 gr de unt (la temperatura camerei),
  • o linguriţă de esenţă de vanilie sau un baton de vanilie,
  • 220 gr de zahăr pudră,
  • coajă rasă de la 2 portocale.

Preparare:

Pentru a rezulta un blat cât mai pufos, procedează în felul următor. Mai întâi, separă ouăle, bate gălbenuşurile cu două treimi din cantitatea de zahăr, apoi toarnă făina. După ce ai omogenizat, adaugă în compoziţie uleiul, morcovii raşi, stafidele, nucile pecan sau alunele, praful de copt, scorţişoara, nucşoara şi sarea. Amestecă bine totul.

Separat, bate energic albuşul, împreună cu restul de zahăr, ca să obţii o spumă cât mai tare. Apoi încorporează, treptat şi lent, spuma de albuş în compoziţia cu morcovi – încearcă să amesteci cât mai puţin şi delicat, altfel albuşul se va lăsa, iar blatul va avea de suferit.

Tapetează cu puţin unt şi făină forma aleasă pentru copt, care trebuie să fie rotundă şi înaltă. Toarnă imediat compoziţia de blat în aceasta, iar apoi pune-o în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute (verifică gradul de coacere spre finalul intervalului de timp: introdu în centru o scobitoare, iar dacă o extragi curată, înseamnă că blatul s-a copt).

Pentru prepararea cremei, amestecă toate ingredientele acestuia cu ajutorul unui mixer, după care lasă compoziţia în frigider.

Când blatul este gata, scoate-l atent din formă, lasă-l să se răcească, apoi taie-l pe orizontală în două sau în trei foi. Unge foile cu cremă, netezind îngrijit stratul de la suprafaţă. Ornează tortul după inspiraţie – de pildă, cu stafide şi nuci pecan – şi păstrează-l la rece.

Sursa: Csid.ro

Foto: Facebook.com

Vezi și: Somon pe pat de bulgur, cu sos de oțet balsamic și miere, după rețeta nutriționistei, Elena Ozun

Distribuie articolul: