Deși pentru mulți aceasta este cea mai frumoasă perioadă a anului, pentru alții poate fi o adevărată  povară, starea de tristețe, singurătatea fiind factorii ce duc la depresie. Doctorul în psihologie, Aurelia Balan, ne spune ce să facem pentru a evita stresul și cum să ne lăsăm pătrunși și să ne bucurăm de atmosfera de sărbătoare.

Odată cu venirea lui decembrie, sau chiar și mai înainte, suntem bombardați cu „Luna cadourilor”, „Pregătește-ți casa de sărbători”, „Magia sărbătorilor” și alte sintagme asemenea. În acest ritm nu este de mirare ca mulți dintre noi ajung la saturație și nu mai ajung să se bucure de Crăciun, atunci când vine el cu adevărat.

Alții nici nu prea știm ce reprezintă cu adevărat această sărbătoare, care ne sunt tradițiile și de ce aceste zile sunt motiv de bucurie pentru toți, atât pentru cei care au casa plină cu copii, rude sau prieteni, cât și pentru persoanele care nu au o familie sau un partener de cuplu.

În trecut sărbătorile veneau cu un nivel crescut de implicare personală și a familiei, complicitate socială, competiție gospodărească, devotament, răspundere, împărtășirea resurselor, sacrificiu, urmarea tradițiilor… și exploatarea unui moment potrivit pentru petrecere.

Astăzi după modelul organizațional, este greu să renunțăm la confort, la tehnologie sau să ignorăm progresul. Astfel externalizăm serviciile care ar consuma resurse prea multe sau nu produc beneficii clare și evidente. Nevoile și dinamica socială din prezent sunt mult prea diferite. Iar odată cu externalizarea vine și detașarea, depersonalizarea sau implicarea redusă în atmosfera de sărbătoare.

Desigur câștigăm confort, și timp de relaxare, dar știm oare să ne bucurăm de acest timp câștigat și îl vom împărți echitabil între clipe de odihnă, întâlniri cu familia, lectură, momente pentru sine etc, sau toate se vor petrece sporadic și îngrijorarea legate de credite, proiecte viitoare și alte atribuții ne vor ține în priză și bucuriile iernii vor trece pe alături?

Emoțiile care le trăim sunt educabile și, desigur, fiecare dintre noi are puterea de a alege cum vrea să se simtă la un moment dat. Este nevoie de dedicare, perseverență și antrenament, de atenție și de implicare, iar bucuria nu face excepție de la această regulă.

Începem să construim bucuria când definim ce ne dorim. Apoi, prin alegerile mărunte care le facem în favoarea noastră și a persoanelor dragi nouă ne apropiem și mai mult de ea. Iar în cele din urmă, când ne implicăm în fiecare situație, sau la realizarea dorințelor celor din jur începem să o trăim.

Este important pentru fiecare să stabilească ce își dorește de sărbători. Unde ar vrea să fie (acasă, la ţară, la cabană, la munte pe pârtia de schi…), ce să facă ( poate părea banal, dar câteva dimineți cu somn prelungit, pentru unii poate fi ca o binecuvântare ), câte cărți așteaptă să fie citite, cu cine i-ar place să petreacă cea mai mare parte a timpului, cu cine ar vrea să se întâlnească, pe cine ar vrea să vadă etc. Odată stabilite aceste detalii mărunte la prima vedere, este important să ne implicăm în a le da curs, în a transforma aceste mici dorințe în realitate.

Deși pentru mulți aceasta este cea mai frumoasă perioadă a anului, pentru alții poate fi o povară. Singurătate, izolare, invidie, tristețe sunt doar câteva dintre sentimentele care provoacă depresia de Crăciun. Persoanele care știu că au astfel de sensibilități legate de perioada Sărbătorilor este bine să facă plimbări în aer liber, care le sunt de ajutor. La îmbunătăţirea stării de spirit ajută, sportul, odihna suficientă, cât și activitățile plăcute și relaxante de care nu s-a reușit de ținut cont în timpul anului. Dacă nu sunt suficiente forțe pt sala de sport sau jogging, este indicat să se aleagă o activitate mai distractivă precum patinajul sau de ce nu schiatul. Iar dacă statul acasă plictisește, poate e tocmai indicat de practicat meditația, atât de recomandată în stările de astenie și depresie.

Pe lângă toate stările, emoțiile, totalurile și forfota acestei perioade, recomandarea principală rămâne a fi MULȚUMIREA. Întotdeauna atunci când vom ști a fi recunoscători cu adevărat, liniștea și pacea sufletească vor face echipă bună cu sinele nostru divin, iar bucuriile nu vor înceta să apară.

Sursa foto: Arhiva Personală

Vezi și: Roz pentru fetițe și albastru pentru băieței? De ce nu e bine să facem diferența de gen în creșterea copiilor, ne spune Aurelia Balan