V-ați confruntat vreodată cu gândurile neplăcute din trecut, care vă macină și de care parcă nu puteți uita, chiar dacă de la acea întâmplare urâtă au trecut deja ani? Unora le vin aceste gânduri mai des, altora – mai rar, dar noi continuăm să avem obiceiul da e reveni la aceste amintiri, care ne „distrug” starea psiho-emoțională. Într-un LIVE pe pagina sa de Instagram, psihologa Sanda Diviricean a venit cu câteva sfaturi care ne vor ajuta să ne eliberăm de trecut și de aceste gânduri care ne aduc suferință.

  1. Primul pas este să conștientizăm acea situație de atunci,
  2. al doilea este să o influențăm prin imaginația noastră.

„Putem să ne imaginăm aceea situație din poziția în care suntem acum: mai conștienți, mai maturi, mai pregătiți. De exemplu: dacă cineva ne-a jignit, ne-a spus niște cuvinte urâte și noi nu am putut atunci să reacționăm, nu am știut ce să răspundem, acum fiind pregătiți, având experiența necesară, putem reveni în acel moment neplăcut și să spunem tot ceea ce nu am reușit să spunem atunci. O putem face prin intermediul meditațiilor sau putem să le scriem pe o hârtie și atunci ele nu vor mai fi în interiorul nostru, dar vor ieși în exterior”, recomandă terapeuta.

Emoția ceea care am trăit-o în acel moment și fiind neputincioși, am „înghițit-o” și nu am exteriorizat-o, iar noi continuăm să trăim cu acele emoții negative și organismul se alimentează cu ele în continuare, de asta trebuie să exteriorizăm toate aceste sentimente.

„O amintiri din trecut rămâne ca o infecție în organismul nostru și este necesar să o scoatem sau să o tratăm” – Sanda Diviricean

Noi ne ținem de aceste amintiri, nu amintirile de noi și noi suntem cei care nu putem renunța la ele. Trebuie să avem curaj și să uităm de toată această durere.

Sanda Diviricean mai propune și un exercițiu care ne va ajuta să scăpăm de aceste amintiri:

„Ne gândim la situația traumatizantă din trecut și ne uităm la ea ca și cum am fi un spectator care se uită la un tablou, și vedem situația care a avut loc cândva pictată pe acest tablou. Cum ai denumi tu acest tablou?” Scriem această denumire de tablou pe o foaie și o îngropăm în pământ sau o ardem. Acest exercițiu este un pas care ne va ajuta să depășim un trecut traumatic. Trebuie să ne detașăm de acest trecut și să-l vedem ca pe un tablou, cu care deja nu mai avem nicio legătură. În așa fel poți să te eliberezi de un trecut dureros și să te eliberezi de acele sentimente care te „strică” emoțional.”

„Secretul principal de a scăpa de aceste amintiri este dorința noastră de a face asta! Dacă tu nu vei dori, nici un exercițiu nu te va ajuta. Noi merităm mai mult și trebuie să nu trăim cu amintirile din trecut dar cu viitorul și să ne alimentăm cu emoții pozitive, care ne vor da o stare de bine”, mai spune în final psihoterapeuta.

Autor: Nemîchin Micaela, stagiară