Cu șase ani în urmă, în 2013, Elena Vetrici, o doamnă din satul Chirileni, raionul Ungheni, a decis să încerce ceva nou. A lăsat la o parte ceapa și usturoiul pe care le cultiva până atunci și a plantat goji – o cultură absolut nouă pentru spațiul ex-sovietic. Goji este un fruct miraculos provenit din misteriosul masiv Tibetan, apreciat în țările Uniunii Europene pentru calitățile sale extraordinare de anti-oxidant.

„Am citit mult pe internet despre calitățile miraculoase ale fructelor de goji, asupra diverselor maladii. Și aceasta m-a convins să încerc să le cultiv aici, în Moldova. După plantare, am avut eu însumi unele probleme de sănătate, iar fructul, surprinzător, m-a ajutat să le depășesc”, susține producătoarea. Fructele goji, potrivit Elenei, sunt cunoscute pentru faptul că previn radicalii liberi să dăuneze ADN-ului, lipidelor și proteinelor, dar conțin și un anti-oxidant puternic.

Din 2013, Elena promovează activ proprietățile pe care ea le consideră „miraculoase” ale fructelor de goji, crescute cu grijă pe plantația sa de 10 ha din satul Chirileni, raionul Ungheni.

Mai nou, Elena a început să producă și butași de goji, după ce a înregistrat soiul „Miracol” în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova. Până în prezent, pepiniera autorizată „Frigodoragro” pe care a fondat-o Elena, a produs și a vândut peste 50 mii de butași de goji (!). Acești butași au fost sădiți în aproximativ 18 ha de plantații noi de goji, din mai multe raioane ale țării.

Pepiniera vine în întâmpinarea clienților săi, nu doar cu material săditor certificat, dar și cu servicii de consultanță. Astfel, la toate etapele de producere, în cadrul pepinierei au loc seminare și training-uri despre tăierea, legarea, culegerea fructelor, plantarea și alte aspecte tehnologice. Aceste practici, potrivit antreprenoarei, sunt esențiale pentru a obține fructe de calitate, care ar contribui la creșterea popularității culturii de consum a goji în Moldova.

Un mare avantaj al pepinierei „Frigodoragro” este Punctul de colectare creat, unde fiecare producător poate aduce fructele de goji cultivate în propria plantație.

„Problema pieței de desfacere care ar satisface producătorul, ne-a împins idea de a exporta fructele de goji. Cerere este, dar sunt necesare anumite cantități și livrări stabile. Petru că în Moldova cultura consumului de goji este la etapa de formare, fermierii sunt tot mai deschiși să încerce exportul. Noi venim să-i ajutăm – colectăm fructele, dacă acestea corespund cerințelor cumpărătorului. Ca să asigurăm calitatea – noi suntem alături de fermieri la toate etapele – inclusiv la culegerea fructelor și ambalarea lor”, susține Elena Vetrici.

Fructele de goji, produse de „Frigodoragro”, pot fi găsite în stare proaspătă în supermarketurile din Moldova, piața ecologică EcoLocal din capitală, dar și în Polonia – după ce, în 2018, Elena Vetrici a exportat primele fructe de goji în această țară.

Butașii de goji sunt disponibili pentru procurare la comandă (pentru suprafețe și cantități mai mari) dar și la bucată – pentru a fi plantați pe lângă case.

Pentru detalii, apelați producătorul la 

+373 68227926

+373 69325939

vetrici.elena@mail.ru

www.goji.md 

Acest articol a fost scris cu sprijinul financiar al Centrului de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare, finanțat de Fundația HEKS-Moldova.