Nutriționistul Sergiu Munteanu admite înfometarea controlată, pe intervale, pentru cel mult 24 de ore, de maxim 1-2 ori pe săptămână. Asta, ca să nu se micșoreze metabolismul de bază, iar terapia să fie urmată doar de consecințe benefice pentru organism. Printre ele se numără: îmbunătățirea microflorei intestinale (se digeră complet tot ce a fost ingerat); se absorb mult mai bine mineralele și vitaminele, toate substanțele absorbite se metabolizează până la compușii finiți benefici și nu rămân neprelucrați ca să devină toxine. În sânge scad factorii inflamatori care provoacă ateroscleroza, Parkinson și altele. Oamenii întineresc, deoarece sistemul imun are mai puțin de lucru, depistează mai rapid celulele canceroase și defectele în organism. Nu are de luptat cu substanțele alergene din alimente (proteine nedigerate, pesticide, erbicide, conservanți și aditivi alimentari). 

11145913_763012570487379_2927730393716994857_nÎnfometarea reprezintă o metodă a medicinei alternative, netradiționale, care constă în excluderea completă a alimentelor, iar uneori și a lichidelor, urmată ulterior de alimentație dietetică, de curățare. Metoda dată a fost utilizată încă în antichitate, de către Hippocrate, Avicenna și Pitagora. De la mijlocul sec. XIX această metodă a cunoscut un avânt în Rusia, fiind utilizată și studiată de multipli academicieni și savanți. Ideea principală, pe care se bazează metoda dată este eliminarea așa-ziselor toxine din organism, fapt posibil doar prin excluderea alimentelor pentru o perioadă de timp.

„Se practică înfometarea totală, care presupune excluderea completă a alimentelor și consumul nelimitat al apei. Acest tip de înfometare poate dura de la 1-40 zile, conform adepților. Se mai practică și înfometarea absolută, care presupune excluderea completă atât a alimentelor, cât și a apei. Durata acestui tip de înfometare poate fi nu mai îndelungat de 1-3 zile. Unii adepți evită în această perioadă contactul complet cu apa. În general înfometarea este un proces, care trebuie efectuat sub controlul riguros al medicilor terapeuți și nutriționiști, în secții specializate, sanatorii, clinici și doar în cazuri excepționale-ambulator.Indicațiile medicale pentru acest tip de tratament sunt intervențiile chirurgicale la organele gastrointestinale, unele tipuri de maladii cardiovasculare ( Hipertensiunea arterială de gradul I și II, cardiopatia ischemică)  și neurologice (stări depresive, schizofrenia)”, explică nutriționistul.

Sergiu Munteanu recomandă excluderea înfometării necontrolate, individuale, care poate duce la deces.

„Practicarea înfometării individuale, necontrolate, este periculoasă mai ales în cazurile în care persoana prezintă unele patologii endocrine despre care nu bănuiește nimic. În aceste cazuri criza hipoglicemică, inevitabilă în practicarea înfometării, poate declanșa coma hipoglicemică, urmată de deces în cazul evitării intervenției oportune. Înfometarea îndelungată se soldează cu atrofierea mucoasei intestinale și micșorarea absorbției nutrienților la acest nivel, diminuarea activității fermenților digestivi, scăderea funcției imune a organismului.”

În plus, explică nutriționistul, rata metabolismului bazal scade după 48-72 ore de înfometare, în urma căruia organismul este predispus mai mult spre acumulare, decât spre ardere.

„Arderea rezervelor organismului în cadrul înfometării începe de obicei de la masa musculară, în urma transformării aminoacizilor în glucoză, necesară activității vitale a organismului. Masa adipoasă de obicei se arde în ultima instanță, în cazul înfometării de lungă durată, proces însoțit în unele cazuri și de modificări ireversibile la nivelul neuronilor,  celor mai sensibile celule la fluctuațiile glicemiei.”

Conform ultimelor studii, cea mai favorabilă metodă din punct de vedere fiziologic s-a dovedit a fi cea de înfometare pe intervale („intermittent fasting” ). Aceasta presupune alternarea ciclurilor de alimentație și înfometare după cîteva modele:

„16 ore de înfometare, urmate de 8 ore de alimentație sau 24 ore de înfometare 1-2 ori/ săptămînă ori pentru 2 zile neconsecutive din săptămână se consumă câte 500- 600 kcal, având alimentația obișnuită din celelalte zile ale săptămânii. ”

Studiile arată că asemenea înfometări accelerează metabolismul cu până la 14 % și duce la pierderea în greutate în proporție de 3-8 % timp de 3-24 săptămâni. Preponderent, arde grăsimea abdominală, cea mai nocivă din punct de vedere medical. Comparativ cu metoda tradițională de înfometare acești indicatori s-au dovedit a fi mai eficienți.

„Pe lângă beneficiile pentru masa corporală, înfometarea pe intervale reduce rezistența la insulină și încetinește procesul de îmbătrânire. Femeile urmează să fie mai precaute cu înfometarea, mai ales în cazul prezenței problemelor de concepție, amenoree sau dacă se află în perioada sarcinii sau a alăptării”, avertizează nutriționistul.