De multe ori preferăm migdalele la una din gustările de peste zi sau uneori chiar ne ajută să ne potolim senzația de foame când termenele limită nu ne permit să luăm pauza de masă. Sățioase, crocante și cu gust greu de egalat, migdalele sunt delicioase și ne ajută să fim sănătoase și pline de energie, dar și mai frumoase.

Foarte rezistent, migdalul s-a aclimatizat de-a lungul secolelor în multe locuri de pe glob. Așa se face că au apărut și în țara noastră culturi de migdali-dulci, mai ales în Dobrogea. Dacă veți avea drum prin zonă, poate vă opriți pentru a savura gustul și aromele acestor mieji pe care multe dintre noi adoră să-i ronțăie.

Miejii pe care-i savurăm cu atâta plăcere sunt de migdale-dulci, considerate comestibile. Există mai multe varietăți, dar mai cunoscute sunt migdalele amare, ce conţin o cantitate importantă de acid cianhidric, fiind considerate toxice. Migdalele sunt mai sănătoase când le consumăm hidratate și decojite de pieliță. Punem într-un pahar/o cană cu apă plată porția de mieji dintr-o zi și lăsăm așa peste noapte. Dimineața nu trebuie decât să scurgem apa și să trecem cu degetele printre miejii dolofani pentru a îndepărta pielițele. Miejii de migdale-dulci sunt adevărate comori pentru sănătate: conțin vitaminele A, C, D, E şi K, dar şi pe cele din complexul B, minerale precum potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, seleniu, zinc, fosfor și cupru. Altfel spus, toate aceste minerale și vitamine se transformă într-un scut pentru organism, întărind sistemul imunitar împotriva multor afecțiuni, precum cele cardiovasculare, diabet, cancere sau Alzheimer. Un plus de atenție se recomandă persoanelor cu pietre la rinichi şi celor care au anumite disfuncţii biliare, care nu ar trebui să consume în exces acești mieji.

Porția zilnică de migdale ar fi bine să nu depășească 15-20 de mieji cruzi și fără pieliță.

Miejii de migdale nu fac minuni doar pentru sănătate, ci și pentru starea de bine și pentru frumusețe. Ei conțin și triptofan, ce asigură sănătatea creierului și contribuie la atenuarea stărilor nervoase, stresante. Măcinați în blender, miejii se transformă într-un excelent exfoliant pentru corp, iar uleiul și laptele de migdale fac adevărate minuni pentru piele.

În bucătărie, fulgii și făina de migdale au devenit preferatele multora. Texturile și gustul lor fin au făcut din micii mieji adevărate vedete. Dacă nu i-ați încercat până acum decât în deserturi, vă propunem o rețetă de week-end numai bună de gătit pentru toți cei dragi!

Pui în crustă de migdale

  • 1 piept de pui
  • 10 aripioare
  • 4 ouă
  • 350 g migdale mărunțite
  • sare, piper

Taie aripioarele în jumătăți și pieptul de pui în fâșii potrivit de subțiri. Într-un castron, bate ouăle cu sare și piper. Dă bucățile de pui prin ou și apoi prin migdale. Dacă-ți dorești o crustă mai bogată, repetă încă o dată procedura. Așază-le în tava tapetată cu hârtie de copt și dă-o la cuptorul preîncălzit, aproximativ 30-40 de minute, întorcând bucățile de pui la jumătatea timpului. Servește-le cu sos ketchup, barbecue sau maioneză cu iaurt și puțin usturoi.

Distribuie articolul: