Pandemia a adus două extreme: persoane extenuate de glălăgia copiilor și a familiei și care caută liniște și singurătate și, de cealaltă parte, cei singuri, obișnuiți cu a fi în liniște și stând acasă inclusiv din dorința de a-și proteja apropiații. Ana Niculaes explică ce (dez)echilibre aduce singurătatea sau cât de mult le-a priit unora. Fondatoarea Consuela ne-a povestit și cum are loc terapia de grup pentru cei care vor să depășească singurătatea și să-și găsească un partener.

Înscrie-te în grupul de suport pentru cei singuri pe acest LINK.

Autoizolarea aduce siguranță

„Ea este binevenită pentru cei care au o rană de respingere emoțională, care se trage din copilărie. Cei care resimt din copilărie rana de abandon, aceștia simt un mare disconfort fiind singure. Este un avantaj dacă avem măcar un mic spațiu deschis – având casă la curte de exemplu. Singurătatea este foarte relativă și nu este despre faptul că nu ai un partener lângă tine, cât mai mult despre calitatea relației și comunicării. În singurătate se întâmplă de fapt un cerc vicios, noi suntem sociali și avem nevoie de a aparține unui grup – în cazul dat grupul mic, primul la care avem acces este familia”, explică psihologa.

Ana Niculaes, psihologă

Consiliere și suport pentru persoanele singure

„În cazul grupului de suport pentru persoanele singure, terapia de grup ajută foarte mult, având avantajele ei:

  • Elementul „și eu tot” – când înțelegem că mai sunt și alții ca noi;
  • Elementul de relativitate – când vezi că la altul dificultate e mai gravă sau mai mare – te ușurează cumva;
  • Elementul de a spune, de a povesti cuiva, de a te destăinui este foarte important.

Este greu să adunăm un grup de oameni singuri, fiind un efort mare să-i scoți pe introverți din zona lor de comoditate, plus că ei au sechelele fostelor relații, care posibil le-au lăsat gust amar sau au fost experiențe traumatizante. Unii mai au blocaje din cauza modelului sau non-modelului părinților și avem frica unui mediu toxic, asociat cu relația. Susținerea emoțională în cadrul unui grup de suport este crucială: dezvoltăm încrederea în sine, scoatem anumite blocaje emoționale pe care persoana le are, bagaje sau răni emoționale din alte relații etc”, mai spune Ana Niculaes.

Vezi interviul integral cu psihologa Ana Niculaes AICI.

Înscrie-te în grupul de suport pentru cei singuri pe acest LINK.