Se întâmplă să fim uneori singure în anumite momente, fără voia noastră, lucru care ne face să ne întristăm și să fim nostalgice. Cu toate acestea, există persoane care trăiesc constant în singurătate, din diferite motive.

Fie că nu au prieteni, au rămas fără familie sau, pur și simplu, iubesc singurătatea, acest lucru le afectează în timp psihicul și starea de sănătate.

Conform unui studiu realizat pe un eșantion de 12.000 de persoane cu vârste peste 50 de ani, s-a descoperit că persoanele care trăiesc mult timp în singurătate au un risc de 40% să dezvolte demență, notează divahair.ro.

Persoanele care locuiesc singure, dar care au o viață socială intensă, sunt mai ferite de astfel de probleme mintale. Acestea își reduc riscul de a face demență la doar 10%, deoarece ies din casă și socializează.

Cu toate acestea, mai există o tipologie de oameni, care sunt înconjurați constant de multe persoane dragi sau optimiste sau sunt angajați social în multe grupuri de apartenență, dar cărora simt că nu le aparțin. În această situație, singurătatea este prezentă, chiar dacă persoana respectivă petrece mult timp împreună cu alți oameni.

Oamenii de știință consideră că izolarea socială poate favoriza un stil de viață nesănătos și probleme psihice. Totuși, nu există suficiente date care să confirme această asociere între singurătate și tulburările psihice. în ciuda acestui fapt, pe parcursul acestui studiu, realizat pe o durată de 10 ani, 1.104 persoane au dezvoltat demență, indiferent de sex sau vârstă.

Cercetătorii consideră că o viață sănătoasă și exercițiile fizice regulate pot reduce semnificativ riscul apariției demenței în cazul persoanelor singuratice. Socializarea și comunicarea pot reduce, de asemenea, riscul declanșării acestei boli mintale, ținând mintea ocupată și antrenată.

Astfel, dacă petreci foarte mult timp singură sau faci parte din grupuri în care nu te simți bine sau integrată, ieși din casă, socializează și fă-ți prieteni noi, pentru a nu avea nevoie de ajutorul medicului mai târziu.

Chiar dacă pe moment nu consideri atât de importantă socializarea cu diferite categorii de oameni, cu trecerea timpului vei realiza cât de multă nevoie ai să fii înconjurată constant de persoane cu care te simți bine.

Vezi și: Sfatul psihologului privind relația: „de ochii lumii”, „de dragul copiilor” sau ce înseamnă fericirea în cuplu

Distribuie articolul: