Dacă fiecare dintre noi ar fi rugată să enumere trei lucruri care provoacă fericire, am obține sute de răspunsuri complet diferite.

Când vine vorba despre subiecte complexe precum sănătatea și fericirea, opiniile sunt foarte împărțite. Unii spun că este de ajuns să fii pozitivă și să bei multă apă. Alții vor fi de părere că vizitele la medic și hrană pe baza de plante sunt esențiale.

Ce ai zice dacă noi ți-am oferi câteva obiceiuri pentru sănătate și fericire confirmate de studii și cercetări științifice? Urmează-le cu încredere, căci sunt susținute de cifre și statistici!

Scrie zilnic în jurnal 3 lucruri pentru care ești recunoscătoare

Jurnalul cu recunoștință nu este doar o invenție a celor ce promovează gândirea pozitivă și dezvoltarea personală.

Un studiu recent a împărțit participanții în trei grupuri și i-a rugat să noteze în fiecare zi ce activități au întreprins, ce dificultăți au întâmpinat, respectiv pentru ce se simt norocoși.

La finalul cercetării, persoanele care au notat lucrurile pentru care sunt recunoscători au raportat o atitudine optimistă și o stare generală mai bună.

Fă drumeții pe munte și privește cerul înstelat

Sună foarte poetic și romantic, nu-i așa? Ei, bine, este și eficient. Mai multe cercetări efectuate recent arată că, atunci când te minunezi de ceva și simți acea stare de admirație profundă, se pot produce efecte interesante în corp.

Mai exact, cu cât experimentezi mai multe evenimente care te fac să te minunezi, cu atât vei fi mai puțin stresat, mai vesel, mai curios și mai generos.

Oferă un cadou cuiva drag

Nu trebuie să fie ziua prietenei tale, pentru a-i face un cadou drăguț. Studiile arată că oamenii care își cheltuiesc banii pentru alte persoane sau cauze se simt mult mai fericiți decât aceia care își cumpără obiecte pentru uz personal.

Așadar, când ai o stare neplăcută, încearcă să oferi ceva cuiva. Vei fi surprinsă de efectele pozitive imediate!

Bea-ți cafeaua zilnic

Fiind un stimulator puternic al sistemului nervos, cafeaua nu îți îmbunătățește doar nivelul de energie, ci și nivelul de fericire.

Mai multe studii au găsit o legătură între consumul de cafeină și reducția riscului de apariție a depresiei. Așadar, nu ezită să bei o cană de cafea în zorii zilei!

Meditează ori de câte ori poți

Nu este un secret pentru nimeni: multe cercetări arată că obiceiul de a medita te ajută să scapi de anxietate și să eviți stările depresive.

Mai mult, momentele de prezența te liniștesc, te ajută să fii mai odihnită și într-o stare fizică mai bună. Pe termen lung, poți experimenta și o îmbunătățire a memoriei și un control al emoțiilor sporit.

Petrece timp în aer liber

O plimbare prin parc sau prin pădure nu doar că te ajută să îți pui gândurile în ordine, dar are un efect direct asupra sănătății tale fizice și mentale.

Un studiu făcut pe un grup de student arată că, după ce aceștia au petrecut două nopți în pădure, nivelul lor de cortizol a scăzut semnificativ. Acest lucru se traduce în mai puțin stres și o sănătate mai bună!

Mergi la concerte și vizitează muzee

Activitățile culturale se află printre cele mai ignorate obiceiuri pentru sănătate și fericire. Un studiu efectuat în Norvegia, pe mai mult de 50 de mii de adulți, a ajuns la concluzia că acele persoane care participa regulat la concerte și vizitează muzee sunt mult mai mulțumite de viață lor.

Ascultă melodii triste

Contrar așteptărilor, cântecele triste te pot face mai fericită. Ascultă piese lente și triste chiar dacă nu ești supărată, căci studiile demonstrează că poți experimenta o satisfacție crescută cu privire la viață ta.

Cercetătorii spun că muzică tristă reglează emoțiile, le echilibrează și oferă o consolare aparte. Toate acestea duc la o stare de spirit mai bună, aproape instantaneu!

Stabilește-ți obiective pe care știi că le poți atinge

Scopurile mărețe sunt excelente, însă excesul poate duce la frustrare și sentimente de neputință. De aceea, psihologii recomandă setarea unor obiective ambițioase, dar fezabile.

Satisfacția venită odată cu bifarea scopurilor tale va fi uriașă, indiferent de ceea ce ți-ai propus!

Implică-te în activități de voluntariat

Cu cât îi ajuți mai mult pe ceilalți, cu atât te ajuți mai mult pe ține însăți. Zeci de studii au demonstrat, de-a lungul anilor, că practicarea voluntariatului este unul dintre acele obiceiuri pentru sănătate și fericire neglijate de foarte mulți adulți.

Așadar, găsește o cauza în care crezi și oferă-ți câteva ore pe săptămâna pentru a contribui la o schimbare pozitivă. Nu vei regretă nicio clipă!

Sursa

Distribuie articolul: