Printre evenimentele speciale ale ediției a XIV-a a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF se regăsește un program dedicat femeilor.

Programul va începe la ora 13.00 cu un panel de discuții la care vor participa Viorica Meșină, regizoare și autoarea filmului Culorile, cunoscuta regizoarea și jurnalistă italiană, care abordează subiectul drepturilor femeii, Emanuela Zuccala (Uncut/Netăiat), și regizoarea spaniolă, Roser Corella (Grab and Run/Înșfacă și fugi). Singurul eveniment de acest gen din Moldova, panelul va aborda experiența regizoarelor în producția de film și cum poate fi sporit numărul filmelor care au în prim-plan femeile și problemele cu care se confruntă acestea. La eveniment vor fi prezenți profesioniști în domeniul dreptului femeilor, reprezentanți ai ONG-urilor,  jurnaliști și cineaști.

proiectie speciala femei_fara text

Panelul de discuții va fi urmat, începând cu ora 18.00, de două proiecții speciale de film care tratează tema tradițiilor de care femeile sunt dependente în țara lor de origine. Uncut Women’s War Against Female Genital Mutilations/ Netăiat, un documentar în regia Emanuelei Zuccala și Simonei Ghizzoni, este un conglomerat de istorii despre tradiția mutilării genitale a femeilor, eveniment ce marchează tranziția de la copilărie la maturitate a fetițelor din Somalia, Kenia și Etiopia.  Grab and Run/ Înșfacă și fugi, un film al regizoarei Roser Corella, prezintă tradiția kârghiză Ala-Kachuu, tradusă drept „înșfacă și fugi”, în fetele sunt obligate să se căsătorească cu bărbații care le-au răpit. Tradiția a fost interzisă prin lege în timpul URSS, dar rămâne a fi nerespectată până în prezent.

Fiecare proiecție de film va fi urmată de o sesiune Q&A cu autoarele filmelor.

Uncut

Panelul de discuții va ale loc în sala mică a Teatrului Satiricus, iar proiecțiile de film la Centrul Cultural Odeon.

Acest eveniment cultural și informativ este susținut de către UN Women. Intrarea la workshop și la proiecțiile de film este gratuită. Pentru mai multe detalii despre eveniment, puteți urmări pagina de Facebook a panelului de discuții și pagina de Facebook a proiecțiilor de film.

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH TV Studio.

Citește și: 21 de filme excepționale vor fi prezentate la Secțiunea Principală a FIFD CRONOGRAF 2017

FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă „O istorie conjugală” – filmul cu un final neașteptat, ce merită a fi văzut!

FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă „Ama-San” – un film despre comuniunea om-natură

„Să încetăm să percepem autismul drept o diagnoză medicală și să încercăm să îl acceptăm!” FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă „Un film autist normal”

 

Distribuie articolul: