Somnul nu este singurul mod în care ne putem odihni. Uneori, e nevoie de mult mai mult, iar sănătatea noastră într-adevăr contează. De aceea, nu ezita să ții cont de toți pașii din acest material. 

Sunt mai multe tipuri de odihnă la care trebuie să atragem o atenție foarte mare. Care sunt acestea le vedeți mai jos!

Odihna fizică

Odihna fizică se împarte în odihna fizică activă și odihna fizică pasiva. În timpul odihnei active poți face o plimbare în parc sau prin locurile care-ți fac plăcere, poți practica yoga, poți face stretching sau poți dansa. În timpul odihnei pasive, lucrurile sunt evidente: somn, masaj și orice altă activitate care nu implică o mișcarea trupului. 

Odihna mentală

Una dintre cele mai importante tipuri de odihnă de care avem nevoie urgent este odihna mentală. Trăim într-o continuă grabă și un continuu stres. Nu este de mirare că tot mai mulți suntem diagnosticați cu sindromul de burnout, anxietate, atacuri de panică și uneori chiar depresie. Ce trebuie să faci?  Uită pur și simplu de orice sarcină pe care o ai de bifat, de orice te asteaptă acasă de făcut. 

Odihna socială 

Dacă ai nevoie de odihna emoționala, cel mai probabil ai nevoie și de odihna socială. Acum, serios vorbind, nu este o rușine și nici de condamnat că avem nevoie de asta. Dacă consideri că este un lux prea mare odihna socială, poți încerca să te limitezi la a vorbi strictul necesar cu oamenii.

Odihna senzorială 

Odihna senzorială ar putea părea cea mai grea. Și asta pentru că trăim vremuri care nu ne permit să luăm astfel de pauze. Poți beneficia în fiecare zi, seara, sau la sfârșit de săptămână, în weekend. Odihna senzorială înseamnă o odihna a simțurilor. În ce constă? Retrage-te măcar pentru o zi într-un loc, departe de zgomotul orașului. Dacă nu ai unde, odihnește-te la tine acasă.

Calitatea somnului

Mai mult decât durata somnului, calitatea sa permite odihna. „Din punct de vedere fiziologic, somnul lent și profund este cel mai recuperator, fizic și emoțional”, explică Laure Verret, potrivit tabu.ro, lector în neuroștiințe. Acest lucru se explică prin activitatea creierului care urmează diferitelor faze ale somnului, care sunt asociate cu undele creierului. „Când somnul este profund, unda cerebrală se numește deltă: este faza de recuperare nervoasă și corporală. Corpul și mintea au un singur scop: regenerarea”.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: