Sărbătorile de iarnă ocupă un loc aparte în inimile moldovenilor și se remarcă printr-o multitudine de tradiții, obiceiuri, datini și legături strămoșești. Deși, fiecare alege să le sărbătoarească conform regulii familiei, pe stil vechi sau pe stil nou, cu siguranță, acestea sunt sărbătorile de suflet și căldură.

Din declarațiile tinerilor, am aflat când preferă să sărbătorească Crăciunul și Revelionul: pe stil vechi sau pe stil nou?

 

Lidia Vaițehovschii, 26 ani, specialist în comunicare și relații publice

Dacă este să mă întrebi pe mine, eu aș sărbători de 2 ori fiecare sărbătoare în parte. E dificil, atât de dificil de a răspunde prompt, dat fiind faptul că familia mea este în Republica Moldova și sărbătorește pe stil vechi, conform calendarului ortodox, iar eu fiind în România, sărbătoresc pe stil nou.

Dacă este să mă raportez la cei din Moldova, atunci, sigur, este mai bine să ții cont de sărbătorile pe stil vechi. Așa s-au format obiceiurile, așa s-au obișnuit oamenii, așa s-au obișnuit cei de la conducere, cei de acasă și-au făcut un obicei de a se întâlni cu rudele, rude care, în cele mai multe cazuri, sunt plecate în afara țării și atunci sunt singurele momente de reuniune cu familia.

Dacă pe tot parcursul vieții am sărbătorit pe stil vechi, întâlnirile cu familia și rudele au fost tot pe stil vechi, frumos este sa păstram asta întotdeauna.

 

 

 

 

 

Alvina Misevici, 27 ani, profesoară

Eu, în general, eram împotriva stilului nou, dar acum sunt pentru!

Nu îmi doream pentru că, voiam cumva să susțin tradițiile existente și înrămurite de ani buni.

Dar, acum, îmi doresc să susțin sărbătorirea pe stil nou, pentru că vreau să mergem, mai departe, pe filiera românească.

Ne dorim europenizare și intrarea în UE, iar prin pași mici, prin renunțarea la sărbătorirea pe stil vechi remarcă un pas mic spre schimbări mari.

 

 

Carolina Cojușneanu, 36 ani, jurist

Cu siguranță, sărbătorirea conform stilului vechi sunt cele ce ne caracterizează evenimentele din familia noastră, sărbătorile petrecute cu familia și rudele, remarcate de colinzi și povești la gura sobei. Însă, noi fiind generația de mijloc, cu timpul, s-a format un obicei, de a sărbători atât pe stil nou, cât și pe stil vechi. Cu siguranță, copii noștri vor sărbători doar pe stil nou. Valul acesta de schimbări în rândul societății, tinderea spre alipire la obiceiurile și tradițiile prezente în spațiul european, cât și modernizarea în sine, ne determină să fim într-un pas cu ele. Prin urmare, sărbătorile pe stil nou vor deveni un obicei respectat anual, iar stilul vechi, probabil, va deveni doar a amintire a copilăriei noastre.

 

Marieta Gaidău, 30 ani,jurist

Încă, din copilărie Crăciunul era sărbătoarea de suflet, care remarca o reuniune cu familia și rudele, colindele fiind simbolul ei. În prezent, la fel, sărborim pe stil vechi toate sărbătorile de iarnă. Deși, eu mi-aș dori ca sărbătoarea Crăciunului să fie sărbătorită în data de 25 decembrie. Consider că, aceasta dată reprezintă adevărata sărbătoare, conform mai multor cercetări și conform recalcului efectuat asupra calendarului ortodox.

Întrucât, stilul vechi se caracterizează printr-o „deviere”, să zicem așa, deoarece, stilul vechi impune să sărbătorim revelionul în postul mare, fapt ce denotă o abatere de la canoanele creștinești.

 

 

 

 

 

Marina Burlacu, 34 ani, manager de vânzări

Sărbătorile de iarnă sunt cele care unesc și ne aduc în sânul familiei. Deși, suntem obișnuiți să sărbătorim pe stil vechi, pentru că așa ne-au dictat tradițiile și datinile neamului nostru, totuși, de câțiva ani, împreună cu familia, tindem să serbăm pe stil nou. Așa ni se pare corect, atât din punct de vedere al calendarului creștin, cât și din dorința de a merge pe unda românească, să zic așa, pentru că de neamul român suntem mai aprope cu sufletul, ca să nu zicem, în general, despre sărbătorirea în Europa., pe stil nou. Făcând referire și la regimul de muncă, și la vacanțele organizate în afara țării, stilul nou este cel ce ne devine mai aproape de activitatea noastră în perioadă de iarnă.