Crăciunul ne face să fim mai fericiți. Petrecem mai mult timp cu familia, ne bucurăm de zilele libere. Spiritul Crăciunului se furișează în inimile noastre și devenim mai binevoitori.

Unii cercetători și psihologi cred că există dovezi care ar demonstra științific că de Crăciun devenim mai fericiți.

Dacă priviți o imagine cu tematica de Crăciun, vă simțiți mai fericiți? Bradul împodobit din casă vă faceți să vă simțiți mai bine? Atunci, putem afirma că sărbătorile de iarna ne aduc bucurie.

Într-un experiment din 2015, cercetătorul danez Brad Haddock a arătat la două grupuri de oameni – cei care sărbătoresc Crăciunul și cei care nu sărbătoresc – imagini festive în timp ce aceștia erau supuși unei scanări cerebrale. Partea frontală a creierului s-a luminat în cazul celor care sărbătoreau Crăciunul, demonstrând  că există o legătură dintre Crăciun și starea noastră.

Cu alte cuvinte, simplul fapt că ne  gândim la sărbători sau vedem imagini festive are o influență pozitivă asupra emoțiilor noastre. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care sărbătoresc Crăciunul și au amintiri fericite pe care le asociază cu această sărbătoare.

Unele magazine încearcă să exploateze această fericire înnăscută, punând muzică de Crăciun încă din luna noiembrie. Strategia este că, dacă auziți muzica în timp ce faceți cumpărături, aceasta va declanșa emoții pozitive, determinându-vă să cumpărați mai mult.

De asemenea, există dovezi că persoanele care decorează mai devreme casa sunt mai fericite decât cele care nu o fac.

„Într-o lume plină de stres și anxietate, oamenilor le place să facă lucruri care îi fac fericiți, iar decorațiunile de Crăciun ne aduc aminte de copilărie”, a declarat pentru Unilad psihanalistul Steve McKeown.

Aparent, decorarea casei de sărbători ne provoacă sentimente de nostalgie, fie că este vorba de retrăirea magiei copilăriei sau de compensarea neglijențelor din trecut.

Dr. Patrick Keelan, un psiholog din Canada, a declarat pentru Insider că motivul veseliei în preajma sărbătorilor merge dincolo de decorațiuni și imagini. De fapt, el a spus că oamenii se simt fericiți pentru că este o perioadă care pune accentul pe legăturile de familie.

„Sărbătorile permit multor oameni să aibă interacțiuni sociale mai plăcute cu prietenii și familia, iar interacțiunea socială pozitivă ne face să fim mai fericiți”, a spus el.

Pe de altă parte, psihologul  Pamela Rutledge crede că veselia de sărbători „nu este o garanție”. În timp ce majoritatea așteaptă cu nerăbdare timpul petrecut în familie și cadourile, alții care nu au o familie se simt mai triști.

„Sărbătorile creează adesea standarde nerealiste despre cum ar trebui să fie acestea, iar acest lucru poate amplifica sentimentele de anxietate și depresie”, a declarat Dr. Rutledge.

În fond, ar trebui să ne bucurăm de ceea ce avem și nu ne creăm așteptări prea mari.

Distribuie articolul: