În Ucraina, Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Greco-Catolică Ucraineană sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, după așa-zisul stil vechi. Cu toate acestea, anul acesta, în octombrie, OCU a permis să țină o slujbă de Crăciun pe 25 decembrie. UNIAN a aflat dacă în Ucraina a început trecerea la o sărbătoare de „stil nou” și cum simt preoții și cetățenii în legătură cu aceasta.

Istoria întrebării

Anterior, creștinii foloseau calendarul iulian atât în ​​biserică, cât și în viața de zi cu zi. A fost introdus în 46 î.Hr. de Iulius Cezar. El a convenit cu calendarul solar lungimea anului, care era de 365 de zile și un sfert.

Cu toate acestea, mai târziu, acest lucru a dus la rămânerea calendarului în urma Soarelui – într-un mileniu și jumătate, acesta a rămas în urmă cu zece zile. Din această cauză, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, clarificând regulile de stabilire a anilor cu o durată de 365 de zile, care se numesc obișnuiți, și a anilor cu 366 de zile – ani bisecți.

În timp, diferența dintre cele două calendare a crescut cu o zi, iar acum este deja de 13 zile.

În Ucraina, calendarul iulian a fost folosit până în 1918, când guvernul Republicii Populare Ucrainene a introdus calendarul gregorian în uz oficial. În același mod, statul sovietic a trecut și la el, în schimb, Biserica Ortodoxă Rusă, care nu i-a susținut pe bolșevici la acea vreme, a rămas fundamental în calendarul iulian.

În prezent, majoritatea bisericilor ortodoxe din lume, Biserica Romano-Catolică și majoritatea bisericilor protestante sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie – conform calendarului gregorian.

Calendarul iulian continuă să fie folosit, în special, de bisericile ortodoxe rusă, georgiană, sârbă, din Ohrid și din Ierusalim, precum și de Biserica Ortodoxă a Ucrainei și de Biserica Greco-Catolică din Ucraina.

În 2017, 25 decembrie a fost recunoscută ca sărbătoare oficială în Ucraina. Dar ambele biserici ucrainene – UGCC și OCU, care tocmai se născuse la acea vreme, nu s-au grăbit să facă mișcare înainte de sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie.

În 2019, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei Bobotează a declarat că ucrainenii pot sărbători Crăciunul conform calendarului gregorian pe 25 decembrie, dacă doresc.

Și deja în luna octombrie a acestui an, OCU de la Sinod a decis să țină slujbe cu ocazia Crăciunului după calendarul gregorian, adică pe 25 decembrie.

O eroare astronomică care este de mult așteptată

Părintele Vasyl Rudeyko, doctor în teologie și profesor asociat al Departamentului de științe liturgice a Universității Catolice din Ucraina, consideră că soluția pe termen lung a acestei probleme este legată, în special, de dorința Rusiei de a crea conflicte în Ucraina.

„Aceasta nu este o problemă dogmatică, nu afectează fundamentele credinței, este pur și simplu o eroare astronomică, care ar trebui corectată cu mult timp în urmă. Biserica din Moscova a folosit problema calendarului de foarte mult timp pentru a crea tensiune și conflicte. în Ucraina, să politizeze această problemă. Deși în practică a fost mult studiată”, a explicat el.

Poziția bisericilor ucrainene astăzi

Anul 2022 poate fi considerat istoric, deoarece în acest an au început să capete o formă reală cuvintele despre trecerea bisericilor ucrainene la calendarul gregorian. Dar căile OCU și UGCC s-au dovedit a fi diferite. Conducerea OCU a devenit mai radicală, permițând parohiilor care erau gata să țină o slujbă de Crăciun pe 25 decembrie.

„Într-adevăr, anul acesta OCU, în mod oficial, prin decizia Sinodului, a permis parohiilor să aleagă când să sărbătorească slujba de Crăciun – fie pe 25 decembrie, fie pe 7 ianuarie. Noi, cei de la Sofia din Kiev, ne-am consultat și am decis că vom sărbători Crăciunul, pe 25 decembrie pentru o parte din enoriași și pe 7 decembrie”, a declarat rectorul Universității Ortodoxe Sfânta Sofia-Înțelepciune, Heorhiy Kovalenko, în cadrul briefing-ului.

În schimb, toate celelalte servicii vor continua să urmeze calendarul iulian stabilit.

În ceea ce privește UGCC, aici poziția este mai precaută: comunitățile locale nu au primit dreptul de a alege data Crăciunului, dar credincioșii, dacă este posibil, pot participa la slujbele de Crăciun ale altor confesiuni pe 25 decembrie.

O poziție similară cu OCU a fost luată doar de conducerea Eparhiei Greco-Catolice Mukachevo (este subordonată direct Sfântului Scaun) – au permis parohiilor lor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie dacă doreau.

Distribuie articolul: