Sărbătorile religioase în Moldova se sărbătoresc pe stil vechi. Însă, în ultimii ani, crește tendința de a sărbători Crăciunul pe stil nou, adică pe data de 25-27 decembrie. Valabil și în cazul Revelionului. Sărbătorim cu mult fast schimbul dintre ani, pe data de 31 decembrie.

Însă, ne-am întrebat cum sărbătorește diaspora țării noastre cele două sărbători și ce emoții au în această perioadă. Natalia Scobioală locuiește în Marsiliana regiunea Toscana, Italia și ne povestește experiența ei.

Daniela Gorincioi: Cum sărbătorești Crăciunul și Revelionul în Italia?

Natalia Scobioală: În martie se vor face trei ani de când sunt în Italia, deci al treilea Crăciun îl sărbătoresc aici. Eu sunt din Republica Moldova și am în sânge toate sărbătorile pe stil vechi, iar soțul meu fiind din România, e cu sărbătorile pe stil nou. Deci, în casă noastră sărbătorim la pătrat sărbătorile de orice gen: Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae, Crăciunul, etc.

Când e vorba de sărbători,  nelipsite de pe masa noastră sunt mâncărurile românești: sarmale, salata Boeuf, răcituri, clătitele. Ceea ce îmi lipsește cel mai mult, aici, în Italia, este zăpada. În zona Italiei, unde trăim noi, nu ninge, iernile sunt ploioase. Zăpada o putem admira doar la munte. Îmi este enorm de dor, dimineața, să mă trezesc, să văd cum ninge și sa iau lopata să adun zăpada din ogradă, așa cum făceam în  copilărie, acasă, când ningea.

Aici, italienii, țin foarte mult la sărbătorile de iarnă și tradițiile lor. Împodobirea bradului și a casei în straie de sărbătoare, se face pe data de 8 decembrie de Immacolata Concezione,  sărbătoare catolică. Tot atunci, se aprind luminițele de Crăciun și se dă startul sărbătorilor de iarnă. A început să-mi placă foarte mult tradiția asta.

De sărbători, ne modelăm după tradițiile Italiei, dar le combinăm frumos cu ale noastre din Moldova și România. În Italia, îmi lipsesc colindele, cetele de urători,  tradiționalul buhai, capra. Tradițiile de iarnă s-au cam pierdut și în Moldova, dar nu se uită și se fac prezente prin multe case și sate. O altă sărbătoare importantă este Ajunul Crăciunului, numită „Vigilia di natale”. Este, însăși, masa de sărbătoare în familie.

DG: În Europa, Crăciunul este sărbătorit în decembrie. Cum sunt sărbătorile de iarnă în Italia? Cum sărbătorește familia ta sărbătorile de iarnă de când sunteți în Italia?

NT: Italienii își fac cadouri de Crăciun. Cadourile sunt simbolice, dar sunt dăruite din toată inima. Ador această atenție la ei. O felicitare, un glob de brad, un panettone, poate niște ciocolată sau o  floare de vazon, un fel de simbol de Crăciun, „Stella di Natale”.

Dacă la noi, în Moldova, moș Nicolae aduce cadouri celor mici, în Italia e așteptată Befana, o bunicuță, călare pe o matură, vine la cei mici. La copii ascultători le aduce dulciuri și jucării, celor care au fost răi, le aduce cărbuni, un fel de bomboane negre. Befana este așteptată de toată lumea, în ajunul Bobotezei, pe data de 5 ianuarie.

Tuturor vecinilor mei de aici, unde trăiesc aici în Marsiliana, regiunea Toscana. Tuturor, le povestesc despre țara noastră, Moldova. Mereu, le spun despre cultura noastră, tradiții, colindele, clopoței și cântecele de iarnă. Sunt foarte curioși, dar și mirați pe alocuri.

Nu uit niciodată de unde am plecat și chiar în aceasta perioadă, în casă noastră, răsună zilnic colinde și urători. Îmi voi învăța și fetița tradițiile noastre minunate. Nu-mi lipsește aproape nimic material, dar îmi lipsesc mult prietenii de acasă, zăpada, colindele pe la case, zurgălăii și copilăria.

Distribuie articolul: