Suferi de anxietate și depresie? O vitamină te poate scoate din aceste stări întâlnite din ce în ce mai des la mai mulți dintre noi.

 

Așadar, deficitul de vitamina D, căci despre ea este vorba, are un impact foarte important asupra stării psihice și emoționale, spun medicii.

Chiar dacă este, practic, de ceva banal, deficitul de vitamina D este cea mai slab diagnosticată și netratată carență nutrițională din lume.

Carența de vitamina D, des întâlnită la pacienții cu afecțiuni psihice

Cele mai recente studii arată că deficitului de vitamina D este foarte des întâlnit la pacienții cu tulburări psihice, incluzând depresia. Medicii pun accent pe screeningul pentru deficitul de vitamină D la pacienții cu depresie.

Legătura dintre deficitul de vitamina D și depresie se trage din rolul vitaminei D asupra dezvoltării creierului, plasticității sinaptice, dezvoltării neuronale și a factorilor de protecție împotriva stresului oxidativ, potrivit newsmed.ro.

„Nivelurile serice de vitamina D se corelează invers cu depresia clinică, dar dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a recomanda suplimentarea universală în depresie. Îmbogățirea studiilor de tratament al depresiei cu subiecți cu deficiență concomitentă de vitamina D pare a fi un potențial pas înainte în identificarea subgrupurilor care ar putea beneficia maxim de pe urma acestei abordări”, arată concluziile Institutului Național de Sănătate al SUA, care a studiat peste 60 de articole medicale despre legătura dintre deficitul de Vitamina D și depresie.

„Rolul vitaminei D în depresie a primi o atenție sporită în cercetare. În prezent, există cel puțin trei direcții de dovezi care susțin această asociere: în primul rând, o expresie crescută specifică regiunii a receptorilor de vitamina D (VDR) în zone ale creierului (cum ar fi cortexele prefrontale și cingulare), despre care se știe că joacă un rol cheie în reglarea dispoziției. În al doilea rând, rolul modulator al vitaminei D în asocierea dintre depresie și inflamație (printr-un posibil mecanism imunitar-modulator).

În sfârșit, cunoștințele emergente despre proprietățile neuroprotectoare ale vitaminei D (în virtutea efectelor sale antiinflamatorii)”, mai arată instituția americană de sănătate.

Semne ale deficitului de vitamina D

 Alături de stări depresive sau irascibilitate frecvente și manifestări, carența de vitamina D poate avea următoarele simptome.

  • Contactezi mai ușor infecții (deficitul vitaminei D are un impact negativ asupra sistemului imunitar)
  • Ai des dureri de spate, de oase sau dureri musculare
  • Resimți slăbiciune musculară
  • Te simți tot timpul obosită
  • În cazul unui deficit sever al vitaminei D survine pierderea densității osoase și se poate instala osteoporoza.

Distribuie articolul: