Geta Tihu nu gândea că vreodată va croșeta și broda haine în stil tradițional. Își dorea foarte mult gemeni, iar în loc de ei, acum crește o mândrețe de fetiță pe nume Pelaghia și o mică afacere handmade. După 10 ani de activitate prin diferite proiecte în domeniul economic și social, a descoperit noi capacități, care n-au întârziat să-i aducă satisfacție și împlinire. Despre seturile minunate create de mâinile ei, aflați și vedeți în materialul ce urmează.

Geta, spune-mi de unde vine pasiunea pentru broderie și ce făceai până să descoperi că asta e ceea ce îți place și te face împlinită?

Despre sursa principală de inspirație pentru broderie pot să vă povestesc ore în șir. De fapt, sursa este o persoană, pe care o cunosc de peste trei decenii și nu e alta decât sora mea, Ina. Când s-a născut fetița noastră, Pelaghia, Ina deja avea o activitate în acest domeniu, broda certificate de naștere pentru bebeluși – lucrări impecabile. Atunci am început să caut o ocupație suplimentară, iar Ina m-a invitat să gust din ceea ce „gătește” ea. M-am asigurat cu toate instrumentele necesare, dar m-am gândit că ar fi minunat să am nișa mea și să lucrăm în duet pentru bebeluși oferind un produs final diferit. Aceasta este, pe scurt, istoria apariției seturilor noastre de botez.

 

Împreună cu soțul speram că prima sarcină să ne aducă o pereche de gemeni. Deși credeam că vor fi, totuși Dumnezeu ne-a dat, pentru început, o fetiță. Poate acesta a fost o motivație ascunsă sa mai am o activitate, care să suplinească locul celuilalt bebeluș. În fine, azi, pot confirma ca totuși am crescut doi bebeluși.

Cum a fost începutul, îți mai amintești prima lucrare brodată?

Aveam idei de croitorie și broderie, însă eu eram economistă. Prima rochiță brodată am executat-o dintr-o pânza de in. Îmi rămăsese după ce croisem un ștergar pentru icoana de la cununia noastră. Din acea țesătură de in am executat o rochiță cu broderie pentru fiica mea și eram nespus de mândră.

Apoi a urmat primul set de botez. A fost executat cu o responsabilitate enormă, am depus mult suflet și am lucrat un ornament cu o pătrățică mică de tot. Toate detaliile au fost convenite cu mămica care comandase setul pentru ziua încreștinării fetiței și urma să fie îmbrăcat la biserica. Fetița care a îmbrăcat rochița, scufița și botoșeii la încreștinare are un nume deosebit, Cataleya. Mi-a adus noroc Cataleya și-i sunt recunoscătoare mămicii ei care a fost prima ce mi-a acordat atunci încrederea.

Cum au evoluat lucrurile și care este la moment lucrarea care îți place cel mai mult sau de care ești cel mai tare mândră?

Au urmat mai multe seturi de botez, pentru fetițe și băieței. Am ales să lucrez în tandem cu părinții sau nașii de botez care solicitau setul, definind ceea ce își doresc sa vadă în final: nuanța pânzei, a broderiei, ornamentul, croiala rochiței, scufiței, etc. Sinceră să fiu, sunt mândră de toate lucrările de până acum. E o muncă enormă, toate lucrările sunt executate integral manual, fiecare cruciuliță e executată de mâna mea.

Atunci când oferim un produs pentru bebeluși trebuie să optăm pentru calitate, confort maxim, naturalețe. Am căutat pânza naturală, cu grijă până am dat de producătorul de Florian, care oferă pânze cu tradiții, care ne duc cu gândul la pânzele lucrate de către bunicile noastre. Majoritatea lucrărilor sunt executate pe pânza lor, o pânză aerată, perfectă pentru bebeluși, integral din bumbac sau in.

 

 

Inițial, seturile de botez au fost unicele lucrări ce le executam. Mai apoi am primit solicitări pentru seturi de botez pentru bebeluși și articole vestimentare pentru frații, părinții acestora, în așa fel încât să păstrez ornamentul în toate piesele. Apariția cererii m-a motivat să execut articole pentru întreaga familie, articole în set, cu același motiv care să pună accent pe individualitate, tradiție, familie și nu în ultimul rând pe originalitate.

Ai pornit colecții chiar și știu că ai o surpriză deosebită pentru miri. Povestește-ne despre aceste seturi?

Consider „colecțiile” mele modeste, deși nu m-am putut opri din pornirea de a crea ceva frumos pentru miri: începând cu rochie de cununie, cămăși clasice cu broderie, brâuri brodate, batiste de buzunar, papioane, toate asortate între ele și adaptate la articolele vestimentare principale din cadrul evenimentului.

 

Trecem la cealaltă parte a vieții de familie. De ce are nevoie un bebeluș pentru botez și poate fi brodat de tine?

Am debutat cu seturi de trei piese pentru fetițe: rochița, scufița sau bentița și botoșeii și patru piese pentru băieței: iișoara, pantaloni, scufița și botoșei. Părinții sau nașii de botez sunt cei care ne dictează cele necesare copilașului la sfânta încreștinare. Noi propunem piesele vestimentare precum și o plapumă subțire brodată cu ornament similar pieselor vestimentare, crâjmă, ștergar, etc

Știu că te-ai gândit și mai departe și pentru familiile cu 1-2-3 sau nu contează câți copii, ai realizat o surpriză deosebită?

În special cu ocazia botezului, părinții sunt interesați de seturi de articole vestimentare brodate pentru toată familia. În aceste seturi includem oricare piese vestimentare solicitate: iișoare pentru băieței și ii pentru tătici sau cămăși stilizate, rochițe și rochii, ii și bluze pentru fetițe și mămici.

La aceste seturi, la fel, păstram ornamentul similar pentru toate articolele care să pună în valoare unicitatea și legătura strânsă între membrii familiei.

Nu pot să nu te întreb, cât costă o lucrare, atât de minuțios realizată și atât de tradițională?

Lucrările au prețuri diferite. Prețul depinde în mare măsură de mărimea articolului, de volumul de lucru și anume al broderiei, de numărul nuanțelor utilizate, de pânză și ales și de termenul executării.

Cum crezi că poți dezvolta mai departe această pasiune într-o mică afacere, într-un curent chiar, într-o campanie de semne cusute și purtate cu drag?

Sunt fericită să văd rezultatul ce l-am obținut cu Pelaghia tot acest timp de când e cu noi, pentru că oricum am reușit împreună. Avem o echipa frumoasă și sunt recunoscătoare coechipierilor mei, în special Inei, designerul, pentru dăruire și pentru tot ce facem împreună.

Sunt permanent bucuroasă de feedback-ul celor care primesc hăinuțele brodate și în schimb ne oferă cuvinte valoroase noua și aprecierea lor. Toți acești indicatori îmi dau o speranță de reușită. Vă îndemn să ne urmăriți pe pagina de Facebook, Tihu’s Embroidery Studio și vedeți, cu fiecare creație, cum evoluăm și ne atingem cu scopul de a da continuitate tradițiilor de familie și obiceiurilor noastre frumoase lăsate de strămoși.