Recent, maestrul Eugen Doga a fost ținta criticilor din mediul online din cauza participării sale într-un spot publicitar pentru combinatul de carne “Basarabia Nord” din Bălți. Cu toate acestea, influencerii și adepții loiali ai maestrului au venit în apărarea sa, conform informațiilor de pe SHOK.md.

 

 

Publicitatea cu Eugen Doga i-a indignat pe mulți oameni și aceștia nu au ezitat să-și lase părerea în comentarii:

„Ziua în care:
– petalele de trandafir au devenit petale de servelat;
– cârnațul „Doctorskaya” a devenit „DOGAscaya”
– iar HotDog-ul a obținut varianta feminină – „HotDOGA”… e ziua în care pianistul a devenit măcelar (de vise, de cultură, de patrimoniu, de demnitate, de…).
Altfel spus, vineri 13. Maestre, mirosul de servelat va rămâne veșnic îmbibat în fracul alb, din păcate, indiferent de motivele care v-au făcut să acceptați această perlă publicitară. Sau urmează o publicitate la Ariel?”.
„Reclamă la cârnaț cu Eugen Doga, cântând la pian alb? În primul rând, asta e frumos!
În locul autorilor acestei idei geniale, nu m-aș opri aici! Ar merge bine un nou cârnaț pe piață, care să se numească “Gingașa și tandra mea fiară” sau niște panouri cu Eugen Doga în chiloți cu tricolor și cu cârnaț în mână?”.
„Cât de tare l-am sărăcit pe Doga să accepte așa ceva?”.
Oamenii cunoscuți din mediul online cum ar fi Dorin Galben și Dumitru Sliusarenco au rămas indignați de mentalitatea oamenilor de la noi și și-au exprimat nemulțumirea față de aceste comentarii acide în adresa maestrului Eugen Doga.
Eugen Doga nu primește pensie de la statul Republica Moldova. De ce?! Pentru că mulți ani în urmă, când a ajuns la vârsta de pensionare, i-au acordat o pensie mizeră și s-a dezis de ea, iar de atunci nimeni de la guvernare nu a mai revizuit acest subiect. Despre asta a povestit chiar el, detaliat, în interviul #fărăprotocol pe care l-am realizat acum 3 ani.
2. Să promovezi un combinat de carne nu e la fel cum ai susține războiul din Ucraina, e doar un combinat de carne, care vrea să fie cunoscut de mai multă lume. Nu-i asta moarte de om. Deja că spotul a fost filmat nu foarte inspirat, asta-i altă treabă.
3. Chiar dacă maestrul Doga este cunoscut pe tot globul, asta nu înseamnă că e putred de bogat. El trăiește modest, iar asemenea colaborări sunt și ele o sursă de venit. Dânsul a vorbit public despre faptul că nu primește niciun leu, în Moldova, pentru drepturile de autor, la fel ca și mulți alți compozitori și artiști. În domeniul ăsta este un mare haos și o bătaie de joc, dar nimeni nu face nimic.
Diminuează această apariție din meritele pe care le are Eugen Doga?! Să fim serioși… nu. Valoarea creației lui e mult prea sus ca să fie știrbită de un asemenea fleac.
P.S. Cel mai trist aici e că trăim într-un stat unde un compozitor de talie mondială este nevoit, la ai săi 86 de ani, să cânte cu salam „doktorskii” pe pian pentru ca să-și asigure o bătrânețe decentă. Nu știm noi să ne apreciem valorile. Păcat. Mare păcat.
*UPDATE! Informație actualizată de la Ministerul Culturii. Eugen Doga primește de la MC indemnizație de merit egală cu un salariu mediu pe economie (9800 lei /lună, curat la mână). Anul trecut statul a procurat de la el drepturi de autor de 100 de mii de lei. În plus, primește 5000 lei/lună în calitate de academician”, a scris Dorin Galben.
Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. A debutat în arta componistică în anul 1963 cu un cvartet de coarde. Este autor al mai multor lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa de cinema, este autor al mai multor compoziții originale (cântece, lucrări camerale și balet). A compus mai multe cântece, printre care: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”; poeme simfonice, cum ar fi: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă („Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.), cântece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).

Distribuie articolul: