Zinaida Șuba este pasionată de modă și de haine încă de când era copilă. Crea haine chiar și pentru animalele ei de companie, iar acum la 22 de ani ea urmează această cale în domeniul designului vestimentar, încrezută și cu multă dragoste pentru creațiile sale. A început să-și creeze propriile colecții și petrece ore în șir desenând și vizualizând următoarele articole.

De unde vine pasiunea pentru haine?

Pasiunea vine încă din copilărie, de când făceam haine pentru păpușile mele și ulterior chiar și pentru animalele mele de companie, pentru pisică și câine.

De ce ai ales să parcurgi această cale?

Am îndrăgit această profesie încă de mic copil, dar un mare impact asupra deciziei mele au avut-o profesoarele de educație tehnologică din gimnaziu care au cultivat această dragoste și mai profund.

Eram pasionată de desen, de a crea ceva nou și deosebit, iar fiind o fire mai creativă mi-am ales un domeniu unde pot să îmi exprim ideile în produse finite.

Când ai realizat prima ta creație? Ce a fost?

Prima creație, să-i spunem mai serioasă, a fost o fustă dreaptă creion realizată în clasa a 7-a, de care mă leagă sentimente deosebite.

De unde te inspiri?

Acum avem o mulțime de surse de inspirație, dar eu mă inspir din orice îmi captivează atenția, ideile vin spontan și neapărat trebuie să le notez ca mai târziu să revin la ele. În special, eu prefer să mă conduc după caracterul persoanei. Natura și animalele sunt și ele un izvor nesfârșit de inspirație pentru mine și cred că mulți colegi din domeniu pot confirma acest lucru.

Care sunt planurile tale în acest domeniu?

Eu îmi propun să creez cât mai multe colecții vestimentare de succes și să îmi deschid propria afacere unde am să pot să prezint hainele pe care le creez și să ofer tuturor energia mea pozitivă.

Cum crezi, aceasta profesie este una de succes în R.Moldova?

Încă nu pot da un răspuns la această întrebare, pentru că mai urmează să „mă scufund” în acest ocean din lumea modei, dar cred că dacă depui suflet și îți place ceea ce faci, ai perseverență și ambiție, poți obține succes în acest domeniu și la noi acasă. Doar că trebuie să nu lași niciodată mâinile în jos și să mergi mereu la risc, dacă nu îți va reuși, oricum vei rămâne cu o lecție învățată.

Care este creația cu care te mândrești cel mai mult?

La moment cel mai mult mă mândresc cu ultima mea creație, o rochie de mireasă la care am muncit foarte mult și pe alocuri am avut unele provocări, dar rezultatul final m-a impresionat. Însă acum mai urmează o colecție la care am muncit foarte mult și sunt sigură că o să fie o autodepășire a mea în acest domeniu.

Cât timp îți ia sa creezi o ținută vestimentară? Care sunt etapele?

Ce ține de durata de efectuare a unui produs, pot să spun că totul depinde de complexitatea lui, dar începe de la câteva ore până la o săptămână de lucru intensiv. Etapele de realizare sunt următoarele: alegerea modelului, realizarea desenului artistic, apoi a celui tehnic, luarea măsurilor, realizare tiparului de bază și cel de model, procurarea stofei și iată de aici se începe un șir de operații tehnologice pentru realizarea produsului. Deci sunt foarte multe etape de realizare a unui produs vestimentar, iar fiecare dintre ele are o importanță majoră pentru a ajunge la rezultatul dorit.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Zinaida Şuba (@1.7inaidasuba)

Cum crezi, care este elementul ce te diferențiază de ceilalți designeri din țară?

Dacă sincer, sunt încă în căutarea elementului definitoriu care să mă diferențieze de alți designeri. Însă sunt foarte axată la moment pe crearea rochiilor de seară, de ocazii, care le oferă femeilor senzualitate, eleganță și încredere în sine. Un element cred că poate fi energia pozitivă pe care o ofer prin ținutele create.

Ce piesă vestimentară ar trebui să se regăsească în dulapul unei femei?

În dulapul unei femei nu trebuie să lipsească o rochie neagră. Este un produs cheie de bază și foarte ușor de combinat. Rochia neagră este binevenită pentru orice eveniment. La sigur nu veți da greș cu o astfel de ținută.

Foto: Arhiva personală