Subestimăm adesea puterea unei diete corecte, nu doar atunci când vrem să avem grijă de noi, ci și în tratarea anxietății.

Lăsând la o parte rutina de îngrijire zilnică pe care o practicăm, cu unele modificări impuse de carantină, în această perioada ne-ar putea fi de ajutor să urmărim câțiva bloggeri pentru a ne hrăni cu motivația lor și a descoperi idei noi. Iar nutriționista Catia Ruthner nu dezamăgește pe nimeni – viziunea să în privința combaterii anxietății se bazează pe puterea alimentelor. În fond, cui nu-i place să afle ce e bine să mănânce pentru a duce o viață sănătoasă?

E firesc că în perioadele în care ești mai stresată, cum e carantină impusă de COVID-19, să consumi mai mult alimente care îți dau senzația de confort, sau să iei mai multe gustări decât de obicei pentru că stai mai mult în casă, scrie L’Officiel. Ruthner ne împărtășește trucurile sale pentru a alege alimentele cele mai hrănitoare și cele mai indicate pentru anxietate.

Ce alimente ar trebui  consumi

Cele bogate în vitamina C scad nivelul de cortizol. Produs de glanda suprarenală, acest hormon este declanșat de reacția organismului la un factor de stres. Consumând alimente bogate în vitamina C, ajuți bună funcționare a sistemului nervos, ceea ce duce la instalarea unei stări de bine. Așadarmănâncă portocale, acerola, lămâi și kiwi.

Alimentele bogate în triptofan reduc simptomele anxietății asupra creierului. Unul dintre cei opt aminoacizi esențiali, triptofanul mărește producția de serotoninăsupranumită hormonul fericirii, și contribuie la generarea senzației de relaxare și a stării de bine. Catia Ruthner recomandă două porții pe zi de alimente bogate în triptofan. Mai exact: carne de pasăre de curte, ouăbrânzăsemințe de floarea soarelui, pestemazăre, banane.

Alimentele bogate în omega-3 ajută la reducerea simptomelor anxietății pentru  sunt bogate în EPA și DHA, acizi grași care îmbunătățesc funcționarea creierului. Adaugă în dietă: ton, somon, sardine, semințe de în și chia.

Alimentele bogate în vitamina B, în special B6, B12 și acid folic, sunt foarte importante pentru sistemul nervos pentru că participa la producția de serotonină. Consumă: fasole, lapte, ouă, iaurt, orez brun, ovăz, legume verzi, banane, ficat.

Alimentele bogate în magneziu îmbunătățesc calitatea somnului și circulația sanguină, acestea fiind două componente esențiale ale stării de bine. Adaugă în dietă: banane, avocado și cereale.

De ce sunt atât de speciale alimentele care combat anxietatea?

Catia Ruthner le spune tuturor pacienților  o dietă sănătoasă și echilibrată este una dintre cheile atenuării efectelor anxietății. Alimentele bogate în triptofan, magneziu, vitamina C, vitamina B, antioxidanți și omega-3 sunt esențiale pentru starea de bine fizică și mentală.

Ce alimente trebuie să eviți

Zahărul și dulciurile în general, alcoolul și alte băuturi precum sucurile acidulate și cele procesate, produsele din făină procesată (prăjituri, produse de panificație și biscuiți), precum și produsele de fast food. Toate acestea trebuie evitate cât mai mult posibil.

Cât de importantă este dieta în tratarea anxietății?

„Cred că reeducarea alimentară este cheia vindecării multor afecțiuni ale corpului și sufletului. Trebuie să privim cu mai multă atenție la ceea ce mâncăm, iar corpul va răspunde într-un mod foarte pozitiv”, arată Ruthner. Nutriționista oferă și un ultim sfat: încearcă să faci întotdeauna alegeri alimentare bune pentru ține.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: