Săptămâna Bucătăriei Italiene a început frumos și fastuos! Pe data de 20 noiembrie a avut loc seara de deschidere a evenimentului, care va dura o săptămână.

La noi în țară, cea de-a doua ediție, a început la hotelul Radisson Blu din Chișinău, la care au fost prezenți oaspeți de vază, atât din Moldova, cât și din Italia. Seara de gală a fost organizată cu suportul Ambasadei Italiei la Chișinău în colaborare cu Camera de Comerț Italo-Moldava cu produse oferite de către Picenia, asociația a cărei președinte este consulul onorific Roberto Galanti, consilier al Camerei de Comerț Italo-Moldave.

Serata a fost deschisă de către Directorul Camerei de Comerț Italo-Moldave, D-na Eleonora Pripa:

„Tradiția, excelența și adevăratul gust italian se celebrează în aceste zile în peste 130 de țări ale lumii și, nu în ultimul rând, în Moldova. Până pe 27 noiembrie, pe întregul mapamond vor avea loc numeroase evenimente – concursuri, conferinţe, degustări sau expoziţii la care vor participa milioane de oameni dornici să cunoască adevăratul GUST italian. Iar noi avem  astăzi concentrate în această splendidă sală sufletul și aromele regiunilor Marche și Abruzzo,  oferite cu grație și generozitate de către consorțiul PICENIA, o atmosfera efervescentă a serii  asigurată de Prosecco Veneto a companiei Loredan Gasparin Venegazzu, gustul și savoarea Emiliei Romagna datorita companiei Casa Rinaldi. Ne va transporta în feerica atmosferă a unei serate italiene, “dove si mangia bene”, D-ul Giuseppe Rainonone”.

Citește și: O nisporeneancă și-a deschis o pizzerie de succes la Bruxelles: „La bucătărie muncim doar eu și soțul!”

Evenimentul este unul special, care adună oamenii într-o atmosferă relaxantă, unde se pot delecta din deliciile bucătăriei italiene.

„Noi am avut onoarea să organizăm cina aceasta de gală. Bucatele de astăzi sunt specifice regiunii din centrul Italiei, în special Marche și Abruzzo, dar sunt prezente și produse din alte regiuni, cea de sud, cum ar fi regiunea Apulia. Cei prezenți au putut gusta din mezeluri, brânzeturi, prosciutto și trufe. Un alt produs deosebit este berea agricolă, care este mai superioară decât cea biologică, ceea ce înseamnă că 90% din ingredientele acestei beri sunt produse toate pe loc. Avem și vin, pe care l-am adus în sens de prietenie din Italia”, a declarat Roberto Galanti, Consul Onorific la Ascoli Piceno cu circumscripţie consulară în Regiunea Abruzzo şi Marche.

În prima seara a acestui eveniment, am descoperit perspectivele bucătăriei italiene și dorința lor de a face ceva împreună cu noi. De asemenea CONSORȚIUL VINURI ASOLO MONTELLO intenționează să valorizeze Prosecco ca produs vinicol în exclusivitate italian prin promovarea în străinătate. Degustarea lui Prosecco este menită să prezinte caracteristicile produsului și ale teritoriului. La eveniment Prosecco a fost oferit de compania Loredan Gasparin Venegazzu a D-lui Lorenzo Palla.

Consulul onorific în Republica Moldova a avut mai înainte o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la cina Consulilor onorifici si Ambasadorilor când acesta a fost în ultima vizită la Roma. Atunci a aparut ideea crearii unui vin comun italo-moldav. Șeful statului, la fel, a fost prezent la evenimentul desfășurat în incinta hotelului.

Meniul a fost realizat de către un renumit bucătar din Italia, Giuseppe Rainone, care a obținut premii la Expo din Milano cu un produs specific din regiunea Marche, care se numește porchetta.

”Aici mă simt ca acasă, pentru că eu obișnuiesc să folosesc în bucătarie produse naturale, iar aici găsesc o mulțime de acest gen. Am observat că moldovenii apreciază bucătăria italiană. Eu, la fel, am gustat din bucatele voastre care mi-au plăcut foarte mult. Ce avem în comun este că la toți ne place mâncarea bună. În Italia găsim o varietate de gusturi. Ele diferă de la o regiune la alta. Preferate sunt pizza, paste și carnea. Datorită acestei varietăți, în Italia se vorbește mult despre mâncare. Astăzi am făcut porchetta – carne de porc pregătită după o rețetă specială, o mâncare apreciată care a luat premii la Expo din Milano. Alte bucate tipice din regiunea centrală a Italiei lasagna, măsline din regiunea Marche umplute cu carne, un fel de mămăligă cu sos de ciuperci și alte bunătățuri”, a spus Giuseppe Rainone, bucătar renumit în Italia.

Italienii prezenți la eveniment sunt antreprenori și reprezentanți ai caselor de producție ale căror produse au fost expuse în această seară. De asemenea, o parte au fost din Chișinău. Aceștia au interacționat și au comunicat despre aspectele bucătăriei italiene și cea moldovenească.

Evenimentul se petrece în toată lumea unde Italia are reprezentanță și se va încheia pe data de 26 noiembrie. Pe parcursul săptămânii, evenimente se vor mai desfășura la Shopping Malldova, în incinta ambasadei și în alte locații.

Și restaurantele italiene din Chișinău au pregătit pentru această săptămână meniuri specifice, prin care promovează, în special, această săptămână a bucătăriei italiene.

Citește și: O jurnalistă italiană ne dă 10 motive pentru care trebuie vizitată Republica Moldova

De asemenea, în ultima zi Săptămâna Bucătăriei Italiene va fi celebrată la Ciuciuleni în colaborare cu UN Women, la Centrul Social Multifuncțional „Helmut Wolf” din localitate. Astfel, evenimentul „Rețete contra violenței” va aminti de Ziua Eliminării violenței împotriva femeilor. Cei prezenți vor putea degusta din bucatele și vinurile italiene, vor urmări un master-class al Bucătarului-Șef Fabio Bianconi și își vor delecta auzul cu muzica interpretului Francesco Baccini, după care va urma o prezentare video dedicată subiectului violenței domestice.