„Moldoveancă”, „bucătărie italiană”, „Belgia”: aparent, aceste noțiuni nu ar avea cum să aibă ceva în comun. Nu și dacă ați cunoaște-o pe Elena Șarpe - o tânără de 33 de ani, originară din Nisporeni și stabilită acum la Bruxelles. Atunci când ne-a împărtășit istoria restaurantului cu specifici italian, pe care l-a deschis acum 4 ani la Bruxelles, Elena ne-a mărturisit: „Când am plecat din țară, aveam doar 18 ani și de atunci nu m-am întors acasă decât în vizită. Sunt unica moldoveancă deținătoare a unei astfel de afaceri la Bruxelles și cred că în toată Belgia; nu pot să nu fiu mândră!” Ce ne-a mai dezvăluit eroina acestei povești savuroase, aflați mai jos.

18142827_1437810482952316_209538755_nPovestea mea este parcă ruptă din carte și începe în Italia, acum 13 ani, când l-am cunoscut pe soțul meu. Împreună am avut o mică afacere cu pizza de tip clătite dulci și sărate. Aveam clienți din toate țările, iar mulți, din alte orașe, veneau în special pentru clătitele noastre dulci. După câțiva ani, am hotărât să ne mutăm în Belgia, ca să ne continuăm istoria de succes și am decis să deschidem o pizzerie în această țară.

 

Soțul meu are 25 ani de experiență în acest domeniu.

A câștigat și titlul de cel mai bun preparator de pizza din Luxemburg (provincie a Belgiei) în 2010.

Nu știm să facem altceva decât specialități din bucătăria italiană, în special pizza. Este o afacere de familie, iar la restaurant muncim doar eu și soțul, pentru că este foarte dificil să mai luăm pe cineva și puțini își mai fac munca așa cum trebuie. Avem doar doi băieți care fac livrări la domiciliu.

Jumătate dintre clienții noștri sunt români și moldoveni, restul sunt arabi, belgieni, englezi, polonezi și locuitori ai Flandrei. Pizzeria se numește Milano, pentru că era deja existentă, deci nu noi i-am dat numele. Ceea ce ne face deosebiți de alte restaurante este că dacă un client mănâncă pizza la noi, nu mai pleacă pe urmă în altă parte; pasta noastră este moale și ușoară, iar ingredientele sunt proaspete și de bună calitate.

18155548_1437836676283030_707577560_n

Suntem zi de zi la muncă, inițial munceam câte 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a crește. Acum suntem mulțumiți. Avem un fiu de 4 ani, care adoră și el misterul bucătăriei, inspirându-se de la tăticul. Sunt mândră de fiul și soțul meu.

Îi spun mereu bărbatului meu iubit că are mâini de aur. Astăzi, pizza se vinde la fiecare colț, dar pentru pizza adevărată trebuie să știi secretul.

Mi-a plăcut dintotdeauna să muncesc, iar ceea ce fac acum îmi place și mai mult. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să gătesc pentru cineva și mai ales bucate italiene! La bucătărie, răspund de paste și îmi ajut soțul oriunde are nevoie. De asemenea preiau comenzi și am grijă de restul detaliilor. Localnicii comandă pizza noastră online, pe pizza.be. Avem grijă să lansăm și promoții pentru clienți: practic le oferim gratis desertul și Cola

Timpul meu este dedicat copilului, casei și locului de muncă în fiecare zi, până noapte târziu. Încerc să am cât mai mult grijă de mine. Aș putea zice că am crescut în Europa: mai întâi în Italia și apoi în Belgia. În casă vorbim doar italiana, iar acum și franceza.

Mă simt bine în Europa, nu pentru că este ușor ceea ce facem. E nevoie de multe sacrificii, dar pe toate le facem pentru viitorul copiilor.

 

Visul meu este să mai deschid încă o pizzerie, poate chiar două, în care să introduc și clătitele mele „artigianale”. Sper să-mi realizez acest mare vis cât de curând.”

Foto: arhiva personală