Ce ați spune de o călătorie cu rulota? Daniela Canțîr trăiește de mai bine de un an aventura vieții sale. Moldoveanca și iubitul său au renunțat la gălăgia metropolei și au ales să călătorească sub cerul liber. Despre cum „s-a născut ideea”, despre banii necesari și pregătirile pentru călătorie, despre peripețiile prin care au trecut, dar și cum fac față situației de criză, aflați din interviul marca EA.md.

Daniela Canțîr are 31 de ani și este din Chișinău. Când a împlinit majoratul, tânăra a plecat la București pentru studii unde a făcut Facultatea facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limba franceză, licență și master: „Apoi am făcut și un al doilea master la Bruxelles legat de studii europene (pe partea economică). Am avut joburi de studentă, dar si stagii, printre care un stagiu la Parlamentul European. În 2013 m-am mutat în Marea Britanie, unde am lucrat pentru mai multe companii, printre care un start-up financiar, dar și pentru companii foarte mari. După vreo 4 luni l-am cunoscut pe Mark, prietenul meu, cu care am mers și în călătoria cu autorulota”

View this post on Instagram

17 February 2019 @_anamadan_ asa? 😁

A post shared by Moldovan_Abroad (@moldovan_abroad) on

Au schimbat biroul și pereții de piatră pe o autorulotă și viața în sânul naturii

„Și eu, și prietenul meu aveam joburi foarte solicitante, ore foarte lungi la birou, în plus locuiam în afara Londrei pentru că este mai ieftin și, în schimb, făceam în jur de 4 ore în total doar pe naveta spre și de la muncă. Eram ambii surmenați, stresați și aveam nevoie ambii de o pauză.

Citește și: Ana Gherciu: „Pasca, cozonacul și liliacul ne alină dorul de mama, de tata, de casa părintească…”. #ScrisoaredePaști din Spania

Ne plăcea să călătorim și înainte, oricum aveam și vacanțe mai neobișnuite, pentru că eram membrii unui site unde puteam aplica să stăm în vacanță în casa cuiva gratis, doar să avem grijă de animale cât erau ei plecați. Deci când ne luam noi vacanțe de la muncă, mergeam în zone foarte frumoase, cu case și grădini mari. Însă noi aveam nevoie de o vacanță mai lungă și ne-am gândit de ce să așteptăm să ieșim la pensie când putem călători acum. Mark văzuse un articol despre un cuplu care a plecat cu autorulota pe un an și așa ne-a venit și nouă ideea”, dezvăluie conaționala noastră.

 

Apropiații cuplului au reacționat diferit, însă majoritatea au fost deosebit de entuziasmați, admirând pozele cu locurile frumoase în care cei doi se aflau.

Cât de greu a fost la început?

„Nu a fost neapărat greu când am început, doar că ne-a luat ceva timp să ne obișnuim cu toate detaliile la care nu te gândești când locuiești într-o casă: aprovizionare cu apă, eliminarea deșeurilor etc. Noi am optat să nu stăm în campinguri dotate, pentru că, în primul rând, sunt cu plată și în al doilea rând, am vrut să stăm chiar în sânul naturii. În Europa sunt foarte multe spații în natură unde poți parca gratis și ai vederi mult mai frumoase. Însă tocmai de aceea am luat o rulotă la mâna a doua, dar care avea deja panouri solare instalate”, mai povestește Daniela.

 

Nu există aventuri fără peripeții

„Am avut parte de multe peripeții, unele mai mici, dar din cele mai mari, am fost luați pe sus de trei ori cu serviciile de recuperare din cauza unor probleme tehnice, o dată în Franța, o dată în Polonia și o dată în Spania. În Spania a fost cel mai rău pentru că eram în munți, rulota nu pornea, ploua cu gheață, panourile solare nu se încărcau și nu aveam suficientă baterie să mențină încălzirea, nu mergea semnalul la telefon și a fost foarte greu să dăm în final de cineva să ne ia și le-a luat câteva ore să ne găsească, după care a fost greu să ne scoată din cauza unui copac. Când vin probleme, vin mai multe odată! Dar tot ce poți să faci e să te concentrezi să găsești soluții, nu are rost să te consumi când ai dat de greu. Soluții se găsesc întotdeauna. Și nu pot să îți descriu senzația când am ajuns la cald, cu o mâncare bună și un pahar de vin. Situațiile acestea te fac să apreciezi lucrurile simple  să te bucuri de tot ce ai”, mărturistește aceasta.

De la idee la plan și resurse

„Din momentul în care a venit ideea, a urmat planul. Am continuat să lucrăm până când am strâns suficienți bani (în jur de 18 mii euro pentru un an e mai mult decât suficient, noi am avut săptămâni când cheltuiam mai puțin de 100 euro). Am fost foarte calculați când economiseam și tăiam din cheltuielile care nu erau necesare (spre exemplu ne cumpăram haine la mâna a doua care erau mult mai ieftine și mai calitative, ne luam pachete cu mâncare de acasă cât de des puteam, eu nu prea mergeam la saloane de frumusețe oricum, mă vopseam și înainte singură, nu folosesc prea multe produse în general etc)”, mai povestește ea.

Daniela a vândut câteva tablouri pe care le trimitea când ajungea la o poștă. Poți admira mai multe picturi pe blogul de artă al acesteia.

Setul de prim ajutor, ceaiurile preferate sau care sunt lucrurile pe care le-au luat „la drum”

„Trebuie să fii informat bine, să înțelegi dacă acesta este stilul de călătorii pe care îl dorești și dacă ești gata să trăiești mult mai simplu. Apoi să te echipezi cu tot ce îți trebuie, de la vase din bambus (nu se strică), scaune pe care le poți pune afară, undiță pentru pescuit dacă vrei să faci asta, bicicletă, noi avem și un caiac gonflabil, cărți în format electronic, haine și încălțăminte comode și doar strictul necesar, un lighean în care poți spăla (oricum sunt și mașini de spălat peste tot în Europa).

Mark și-a luat o rezervă mare de ceai englez, pentru că aici se bea ceai negru cu lapte și el are un anumit tip de ceai pe care îl preferă. Eu mi-am luat colecția mea de ceaiuri din plante, pe care am tot completat-o prin călătorii unde găseam ceaiuri interesante. În rest, ne aprovizionăm de la supermarket cam o dată la 10 zile.

 

Aveam un set de prim ajutor cu noi, paracetamol pentru că e mult mai ieftin in Marea Britanie, cărbune activat și pastile pentru alergii; uleiuri esențiale, spre exemplu tea tree ajută când ai pișcături de țânțari. Eu de câțiva ani încerc să fiu mai minimalistă, deci aveam strictul necesar, șampon, săpun solid, o cremă și ce mi-a mai rămas din cosmeticele pe care le foloseam când lucram la birou. În rest, găseam ce ne trebuia în magazine”, explică moldoveanca.

În timpul „liber” facem hiking, înotăm dacă suntem lângă mare, munte, râuri, discutăm teme diverse, Mark mai face mountain biking, eu pictez pe carton de la diverse ambalaje, am descoperit că îmi place să scriu poezii. Ne uităm la filme, ascultăm podcast-uri, învățăm lucruri noi, spre exemplu am o aplicație prin care învăț cuvinte în limbi diferite. Este timp pe care îl organizezi cum vrei, dar este timp potrivit pentru autocunoaștere și explorarea naturii și a relației noastre cu natura”

Situația de criză în care se află întreaga omenire și ce impact a avut

„Pe noi pandemia ne-a prins în Spania. Noi care credeam că suntem izolați oricum, am avut parte de multe întâlniri cu mașini de poliție care ne tot ziceau să ne mutăm că nu avem voie să stăm în natură. Am fost sfătuiți online de niște prieteni care erau într-o situație similară să cerem permis de la primarul local. Așa și am făcut, ne-au ajutat niște polițiști care vorbeau engleză. Ne-au lăsat să stăm, însă în câteva zile a venit poliția de mediu. Toți au fost foarte drăguți cu noi și amabili, însă regulile sunt pentru toți. Din păcate în multe țări au închis și campingurile și serviciile de bază cu apă etc, deci a devenit foarte greu peste noapte pentru toți cei care locuiesc în rulotă.

 

Noi am decis să venim de urgență în Marea Britanie și am avut noroc de un om bun care nici nu ne cunoștea, dar ne-a oferit să stăm în parcarea pub-ului pe care îl deținea, pentru că oricum au închis pentru public. Și am avut acces la servicii, ne aducea mâncare și băutură. Aud de multe cazuri frumoase și cred că aceasta criză poate aduce cel mai bun din unii oameni (desigur că aud cu tristețe și de cazuri când rulotele sunt atacate de oameni care nu înțeleg că oamenii cu rulotele pur și simplu nu au unde merge acum și asta poate fi unica lor casă). Am stat în autoizolare trei săptămâni și de câteva zile avem acces la casă. Însă noi ne păstrăm calmul, ne umplem timpul cu multe activități înăuntru, eu mai și pictez și chiar săptămâna trecută am dăruit o pictură în schimbul unei donații pentru un spital”, mărturisește pictorița.

 

Atunci când fiecare clipă înseamnă emoție și trăiri

„Simplul fapt de a fi în natură cu persoana iubită și de a redescoperi sunetul naturii. Noi uităm în ritmul cotidian pur și simplu să fim și să ne oprim să admirăm natura.

Eu nu pot descrie senzația să fii cu rulota în haine de pădure și să fii luminat doar de lună, să asculți bufnițele și să cauți constelații. Sau să fii pe malul oceanului și să adormi cu sunetul valurilor. Sau cu sunetul ploii. Să te trezești dimineața și să faci doi pași până la un lac cu apă cristalină cu vedere la munți și să înoți. Să mergi la o plimbare lungă pe călduri și să te răcorești în apa rece a unui râu. Să observi plante, animale și păsări și să înțelegi că lumea e frumoasă.

Dar și unii oameni sunt extraordinari, pentru că am cunoscut pe drum oameni minunați, care au sărit în ajutor cu mare drag și fără să aștepte nimic în schimb”, încheie Daniela.

 

Foto: Arhiva personală și Instagram

Vezi și: Valeria Bragarenco, model internațional și stewardesă în Ungaria. #ScrisoaredePaști de la înălțimea unui zbor (Foto)