Extractele concentrate din plante sau, cu alte cuvinte, uleiurile esențiale reprezintă esența unui produs vegetal. Este important că aceste uleiuri să fie întotdeauna diluate corespunzător înainte de utilizare. Utilizate pe larg în aromaterapie (difuzoare, inhalații) sau în masaj cu uleiuri vegetale, aceste au enorm de multe beneficii. Trebuie însă să știm pentru ce indicații terapeutice și ce tip de ulei să folosim. 

Uleiurile esențiale se comercializează în sticlute mici, deoarece acestea sunt foarte concentrate și se utilizează în picături. Acestea se obțin prin procese dificile și prelungite, de distilare sau de presare a plantei. Este nevoie de o cantitate mare de plante pentru a obține câțiva mililitri de ulei esențial.

Sunt foarte populare, datorită beneficiilor aduse organismului. În funcție de plantă din care provine, fiecare ulei esențial are o serie de indicații terapeutice. Iată care sunt acestea:

Stres și anxietate

Stresul și anxietatea sunt stări mentale comune, deoarece sunt consecințele normale a vieții de zi cu zi. Cu toții trecem prin momente epuizante psihic și încercam diferite terapii alternative sau tehnici de relaxare. Aromaterapia poate fi o metodă eficientă de a ameliora aceste stări.

Uleiurile esențiale cu efect de relaxare sunt:

● Lavandă

● Bergamot

● Trandafir

● Lemongrass

● Musețel

● Maghiran

● Tămâie

● Salvie

● Ylang-ylang

● Mușcată

Utilizează un difuzor special sau aplică câteva picături de ulei esențial diluat în ulei vegetal, la nivelul încheieturilor, tâmplelor și în spatele gâtului.

Tulburări de somn

Dacă te prinde deseori dimineață încercând să adormi sau dacă ai o calitate slabă a somnului (te trezești des, nu te simți odihnita), poți încerca uleiurile esențiale că și terapie alternativă. Multe studii au demonstrat beneficiile unor uleiuri esențiale pentru relaxare și adormire.

Uleiurile esențiale utile pentru insomnii și alte tulburări de somn sunt:

● Lavandă

● Vetiver

● Ylang-ylang

● Patchouli

● Cedru

● Lemn de santal

● Maghiran

● Trandafir

● Bergamot

Utilizează-le în difuzoare sau pur și simplu păstrează-le într-un recipient deschis pe noptieră, bineînțeles diluate în apa.

Inflamații

Uleiurile esențiale nu sunt utile doar în afecțiunile care țin de starea mentală, ci și în cele de ordin fizic. Datorită efectelor antiinflamatorii și antibacteriene, multe uleiuri esențiale sunt folosite că tratament naturist pentru acnee, iritații ale pielii, arsuri solare sau dureri musculare.

Pentru durerile musculare, specialiștii recomanda utilizarea unui ulei esențial de mentă. Adaugă 10 picături în 30 ml ulei vegetal (cum ar fi cel de migdale) și masează zonă dureroasă! Alte uleiuri esențiale recomandate pentru dureri musculare:

● Eucalipt

● Ghimbir

● Piper negru

● Musețel

Uleiuri esențiale pentru iritații și acnee:

● Arbore de ceai

● Lavandă

● Oregano

● Rozmarin

● Bergamot

Dureri de cap

Migrenele și alte tipuri de dureri de cap pot fi ameliorate cu ajutorul unor uleiuri esențiale. Migrenele nu au întotdeauna o cauza clară, însă pot dură de la câteva ore la câteva zile. Dacă îți dorești un mod natural de a le ameliora, poți apela la uleiul esențial de:

● Mentă

● Musețel

Pentru ameliorarea durerilor de cap, se recomanda aplicarea uleiurilor esențiale prin masaj la nivelul tâmplelor, după o diluare corespunzătoare în prealabil.

Infecții respiratorii

Uleiurile esențiale sunt utilizate în tratarea multor tipuri de infecții. Datorită efectelor antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale ale plantelor, unele uleiuri esențiale sunt potrivite atât că adjuvant în tratarea unor infecții respiratorii (cum ar fi răceală comună), cât și pentru ameliorarea simptomelor specifice. Durerea în gât, tusea și congestia nazală pot fi ușurate prin inhalații cu aburi în care s-au adăugat câteva picături de ulei esențial.

Uleiuri esențiale potrivite pentru infecțiile respiratorii:

● Cimbru

● Lămâie

● Ravintsara (camfor)

● Mentă

● Arbore de ceai

● Rozmarin

● Oregano

Uleiurile esențiale au câteva indicații terapeutice comune, însă fiecare dintre acestea este util și în alte scopuri. Uleiurile esențiale de la Solaris cuprind o largă varietate de plante și arome. Totuși, discută cu medicul înainte de a le utiliza, dacă ești însărcinată, dacă alăptezi sau dacă suferi de afecțiuni cronice, notează sursa materialului.