Orice analist experimentat de informații ar fi putut să facă mișto dacă ar fi spus în martie 2022 că Ucraina va fi în continuare un stat independent opt luni mai târziu; că armata Ucrainei ar fi ucis sau rănit 80.000 de ruși; că nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră s-ar afla pe fundul acelei mări; și că forțele aeriene ucrainene vor zbura în continuare. Ucraina a sfidat așteptările. Pare să câștige războiul. Dar vine iarna și Rusia se mobilizează. Luați în considerare trei scenarii pentru anul următor. 

În prima, Rusia smulge victoria din fălcile înfrângerii. Armata Rusiei stabilizează primele linii în lunile de iarnă, în timp ce construiește noi batalioane cu recruț

i proaspăt mobilizați. Între timp, republicanii din America blochează noi pachete de arme pentru Ucraina, deoarece proviziile din Europa se epuizează. Industria de apărare a Rusiei este lipsită de semiconductori și echipamente specializate, dar produce suficiente armuri de bază și artilerie pentru a echipa noile forțe.

Rusia, după ce a anunțat retragerea din orașul Herson în noiembrie, evacuează în siguranță cei aproximativ 30.000 de soldați pe care îi avea pe malul de vest al râului Nipru. Se retrag spre est, lăsând în urmă cantități uriașe de arme. Este un triumf pentru Ucraina, dar în cele din urmă pune Rusia într-o poziție militară mai puternică, protejându-și flancul stâng. Avansul ucrainean încetinește până la un târâș. Trupele ucrainene au pierderi grele pentru fiecare kilometru de teritoriu câștigat.

Un ultimatum lui Putin: opriți totul sau veți face față utilizării armelor nucleare

Incapabil să câștige războiul pe câmpul de luptă, Putin încearcă apoi să-l prelungească suficient de mult pentru a submina economia Ucrainei, a-i slăbi moralul prin lovituri asupra infrastructurii civile și a epuiza partenerii săi. Europa se luptă să-și umple locurile de stocare a gazelor în cursul anului 2023, provocând întreruperi pe măsură ce sosește iarna. Putin își propune să reziste până la sfârșitul anului 2024, când speră că Donald Trump va relua Casa Albă și va pune capăt sprijinului pentru Ucraina. Dar este un pariu cu mize mari: opinia rusă se întoarce împotriva războiului, economia sa se zgârie și domnul Putin pare din ce în ce mai vulnerabil.

Al treilea scenariu este cel mai încurajator – și poate cel mai periculos. Ucraina păstrează inițiativa și impulsul, provocând daune grele forțelor ruse când părăsesc Hersonul și apoi aducând pentru prima dată rachetele sale Himars cu rază lungă de acțiune în raza Crimeei. Liniile rusești din Lugansk se prăbușesc, Ucraina recucerind Severodonețk și apoi deplasându-se rapid mai spre est. Pe măsură ce victimele rușilor cresc, noi recruți refuză să lupte. Țările occidentale introduc noi sisteme de apărare aeriană în Ucraina, slăbind impactul tacticilor teroriste ale Rusiei, bazate pe arsenalul său de rachete de precizie, care se scădea rapid.

În primăvară, președintele ucrainean Zelensky ordonă armatei sale să deschidă un nou front în Zaporizhia. Cinci brigăzi traversează liniile rusești, tăind podul terestru al lui Putin către Crimeea și încercuind Mariupol până în vară. Ucraina își mută lansatoarele de rachete Himars în sud, vizând porturile, bazele și depozitele din Crimeea ocupată de ruși. Ucraina amenință că va intra în peninsulă. Președintele rus, Vladimir Putin, lansează un ultimatum: opriți sau veți face față utilizării armelor nucleare. Victoria este la vedere. Dar la fel sunt și riscurile.

Shashank Joshi: Editor de apărare, The Economist.

Acest articol a apărut în secțiunea Europa a ediției tipărite a The World Ahead 2023 sub titlul „Posibilitati conflictuale”.

 

Distribuie articolul: