Nata Albot a făcut recent o „călătorie în timp”. Virtuală desigur, prin imagini și amintiri, dar foarte prețioasă pentru cei care poate știu să ia povețe din experiența altora. A făcut niște constatări, a ajuns la niște concluzii, pe care le-a împărtășit urmăritorilor săi de pe Instagram. Mai multe detalii află în cele ce urmează. 

„M-au pus cei de la @revistaea să cotrobăiesc prin arhivă ca să găsesc poze de acum 10 ani și am dat peste asta. Și m-a făcut să vreau să dedic o postare unui fenomen care se numește înaintarea în vârstă”, își începe Nata postarea alături de care a inserat și un colaj din două fotografii din diverse dimensiuni ale timpului.

La 40 e muult mai mișto decât la 20”

Nata mărturisește că pe când avea în jur de 20 de ani, abia de înțelegea cât de necruțător și cât de rapid e timpul. Pe atunci avea înșelătoarea impresie că tinerețea-i veșnică, ca în timp, anii să pară clipe și să constate că la 40 poate fi mai bine decât la 20!

„Pe la 20 de ani eram atât de naivă, încât făceam mișto de cei cu vârsta de 40 de ani. Deci eu chiar credeam atunci că asta e atât de departe și atât nu despre mine și mai ales că 40 de ani asta e deja aproape de 50, iar 50 asta e deja pensia, tristețea și apusul. În capul meu, stereotipul tinereții fără bătrânețe era atât de adânc înrădăcinat, încât nici nu puteam admite că timpul fuge ca un tren rapid, anii se adună prea repede și mai ales că la 40 e muult mai mișto decât la 20” , recunoaște ea.

Dacă aș putea cere unui magician să schimbe ceva…”

Nata recunoaște că una dintre dorințele sale e ca tinerilor să nu le fie frică de înaintarea în vârstă, aceasta spune că dacă ar putea i-ar cere unui magician ca Moldova să devină o țară în care îmbătrânitul frumos și fericit să fie posibil.

Dacă aș putea cere unui magician să schimbe ceva pentru totdeauna în Moldova, i-aș cere să facă așa ca țara mea să devină extraordinar de favorabilă pentru a îmbătrâni. Aș cere ca oamenii în etate, pe care i-ai vedea în jurul tău să te molipsească cu fețele lor luminoase, cu modul lor activ de viață, cu abundența de activități pentru care au timp și bani suficienți. Asta i-ar face pe tinerii de la 20 să nu se teamă de vârstă și să vadă îmbătrânirea cu înțelepciune și respect. Și mai ales, i-ar face să-și vadă viitorul acasă, știind că acasă să fii la pensie e bine”, zice ea.

Ce trebuie să știi la ai tăi 20

Deocamdată însă, celor care au 20 și cred că 40 e departe și că deja ești bătrân, le spun să privească anii cu mai multă înțelepciune și smerenie. Să se gândească atunci când își aleg profesia, studiile, partenerii de viață privind spre unde și cu cine vor să ajungă la 50. Mi-ar fi păcut cineva să mă sfătuie asta mulți ani în urmă. Sunt sigură că unele alegeri le făceam mai chibzuit, a scris în încheierea postării sale Nata Albot.

Sursa foto: Instagram