Pe 14 aprilie 2022, a fost înmormântată o adolescentă. Felis avea 16 ani când, din cauza urii și a jignirilor la care a fost supusă, a decis să se sinucidă. Pentru moartea ei purtăm toți o parte de vină.  Cuvintele pe care le rostim pot să devină un ștreang care să curme viața cuiva. Felis era o fată, prizonieră într-un corp de băiat. În societate noastră, astfel de oameni sunt jigniți și judecați.

Cazul lui Felis m-a șocat. Pe atunci, eram profesoară. I-am rugat pe elevi să fie buni și toleranți. Le-am explicat că un gest frumos, o vorbă bună va putea salva o viață. În acel moment am fost mândră de elevii mei și am conștientizat că generația lor va fi altfel, mai empatică.

Cazul lui Felis îți demonstrează că profesorii au o mare parte din vină pentru cele întâmplate. Rolul unui pedagog este să învețe elevul să fie un om bun. Acesta trebuie să fie un model demn de urmat. Faptele lui trebuie să coincidă cu ceea ce spune la lecții. Degeaba le vorbești elevilor despre valorile morale dacă iei mită, îți impui principiile și ești intolerant.

Dacă aș fi avut un elev transgender, l-aș fi susținut. L-aș fi întrebat ce pronume ar vrea să folosesc atunci când vorbesc despre el. Nu ar fi contat cum arată, prioritar ar fi fost ce simte.

Din păcate, sistemul nostru școlar e un pat al lui Procust. Atât elevii, cât și profesorii, sunt torturați de niște reguli învechite și rămășițe ale comunismului.

Școala te vrea tuns, vrea să respecți mii de reguli, vrea să-ți ștergi identitatea ca să te prefacă într-un cetățean ascultător, care nu poate analiza informația. Școala o voia pe Felis să se comporte ca un băiat. Școala voia ca Felis să fie eleva ascultătoare și nu au ținut cont de dorințele și nevoile ei.

Școala a învinuit victima

Câțiva elevi au lovit-o cu picioarele, iar unul chiar a urinat pe ea…Pe atunci, Felis avea 14 ani. Ce credeți că a făcut directoarea școlii când mama lui Felis i-a povestit ce i s-a întâmplat? I-a răspuns că nu poate face nimic dacă nu știe cine sunt acei colegi. Atât. Profesorii au învinuit-o pe adolescentă! Acești profesori ne învață copiii. Niște cadre didactice au învinuit victima…

Mama fetei  a decis să se adreseze la Ministerul Educației, aceștia au trimis un psiholog la școală pentru a analiza cele întâmplate. Administrația școlii nu și-a asumat nicio responsabilitate și a spus că Felis a inventat totul.

„Felis a fost bătută în stradă de trei băieți. Cred că unul dintre ei era cel care i-a părut frumos. A fost călcată în picioare, iar unul dintre ei a și urinat peste ea. A venit acasă și a leșinat. Maică-sa nu înțelegea și nu putea scoate o vorbă. S-a ajuns la directoare și i s-a spus că nu pot fi depistați băieții și că ea a inventat totul. Mama a încercat să ridice întrebarea la o adunarea a părinților și i-au zis: Luați-vă creatura și plecați”, afirmă Angelica Frolov.

Intoleranța din școli

După acest incident, mama fetei a decis să o mute la o altă școală. Directoarea  însă a insistat ca Felis să se tundă băiețește și să poarte haine pentru băieți. Inițial, Felis a respectat regulile impuse de directoare, colegii erau binevoitori. Adolescenta, după un timp, a început să poarte accesorii feminine. Administrația liceului a chemat-o pe mama fetei și i s-a spus că, în caz de un incident, nu vrea să își asume responsabilitatea.

Deci soluția administrației nu era să vorbească cu elevii despre identitatea de gen, ci să o impună pe Felis să fie ceea ce nu e. Astfel se face educația în școli: elevul este obligat să fie ca toți și nu cumva să creeze probleme liceului. Ar fi fost o ocazie perfectă să li se vorbească elevilor despre disforia de gen, persoanele trans și despre orientarea sexuală. Le pot vorbi elevilor despre cum Ion a violat-o pe Ana, despre cum un băiat de bani gata își ucide soția, despre cum Manole o zidește pe Ana, dar, Doamne Ferește și Apără, să le vorbim despre comunitatea LGBT. Stricăm copiii.

Știți cum îi stricăm? Învățându-i să fie intoleranți, învățându-i să îi jignească pe cei care sunt diferiți. În loc să le vorbim, despre oamenii din comunitatea LGBT, despre drepturile acestora, noi invităm subiectul. Oamenii aceștia există. Ei trebuie ascultați, ei trebuie să fie respectați.

Sistemul de învățământ din Republica Moldova este profund intolerant și punitiv. Elevii sunt supuși bullying-ului atât din partea colegilor, cât și din cea a cadrelor didactice. În același timp, managementul școlar nu ia nicio atitudine atunci când cazurile sunt dezvăluite. Deși siguranța elevilor este responsabilitatea profesorilor și administrației școlare, aceasta nu se întâmplă de facto. Din păcate, instituțiile de învățământ din Republica Moldova nu sunt un mediu sigur pentru copiii și tinerii cu particularități, indiferent care ar fi ele”, au declarat  membrii GDM (Centrul de Informații „GENDERDOC-M”)

Angelica Frolov, susținătoarea drepturilor comunității LGBT, a participat la înmormântarea. Aceasta a declarat că rudele au tuns-o pe adolescentă și i-au ales haine neutre din punct de vedere a genului. Nici măcar la înmormântare, rudele nu i-au respectat dorința de a fi fată. Și ce dacă s-a născut bărbat? Nu merita umilită și jignită.

„Visa să danseze în rochie albă într-o sală mare cu un băiat frumos. Rudele ei s-au folosit de starea extrem de proastă a mamei și au insistat să fie frezată și îmbrăcată în haine mai neutre. Un sacou violet, cămașă albă și papion negru. Ea visa la rochie albă. Pe cruce a fost scris Felis, cred că aici mama a avut puteri să insiste”, a declarat Angelica Frolov.

A trecut un an de atunci. Unii profesori continuă să fie intoleranți, să-și bată joc de copii. Unii elevi continuă să-i batjocorească pe alții.

Felis, iartă-ne. Ai fost o fată frumoasă și curajoasă. Îmi pare rău că societatea noastră te-a distrus. Meritai să ai o viață frumoasă, să fii iubită și să iubești.

Distribuie articolul: