Sute de tineri „transgen” caută ajutor pentru a se întoarce la sexul lor originar. O femeie care a trecut în 2018 printr-un astfel de proces spune că sunt mulți oameni care au făcut operații de schimbare de sex, iar acum regretă, relatează Sky News.

Charlie Evans, în vârstă de 28 de ani, s-a născut femeie, dar timp de zece ani s-a identificat mai bine cu a fi bărbat. Apoi s-a răzgândit și a urmat procesul de revenire la identitatea sexuală cu care s-a născut.

Numărul tinerilor care ar vrea să-și schimbe sexul este mai mare ca niciodată, dar auzim foarte rar despre cazuri de persoane care își regretă decizia. Nu înseamnă că nu există. Sunt persoane care nu se simt bine în pielea noului lor gen și atunci optează pentru o reinversare a procesului și pentru o întoarcere la sexul lor biologic.

Charlie a trecut prin așa ceva și s-a hotărât să-și facă publică povestea anul trecut. Acum spune că este uluită de cât de multe persoane a descoperit că se află în aceeași situație.

„Vorbesc cu niște tineri de 19-20 de ani, care au făcut operații de schimbare de sex, iar acum își doresc să nu fi făcut-o, disforia* lor nu a fost rezolvată: nu se simt bine nici cu noua identitate căpătată și nu știu ce opțiuni au acum”, a explicat Charlie Evans.

Ea spune că a fost contactată de sute de astfel de persoane care caută ajutor. Ca o trăsătură dominantă, au vârsta în jur de 25 de ani, sunt majoritatea femei și majoritatea sunt atrase de același sex, dar adesea se simt excluse, a explicat Charlie. Odată, după o conferință, a fost abordată de o tânără cu barbă, care a îmbrățișat-o și i-a spus că și ea este o femeie transgen care a trecut printr-un proces de revenire la sexul originar. „Spunea că se simte abandonată de comunitatea LGBT, care vede în ea o trădătoare”, a povestit Charlie.

Charlie Evans s-a hotărât atunci să-și facă o rețea care să ajute aceste persoane, iar Sky News a stat de vorbă cu una dintre persoanele care i-au cerut ajutor. O cheamă Ruby, are 21 de ani acum, dar când avea 13 ani a început să se simtă băiat. A luat testosteron, vocea i s-a îngroșat, i-a crescut păr pe față și corpul i s-a schimbat. Vara aceasta își propusese să facă operația pentru tăierea sânilor, numai că în mai, Ruby a început să aibă îndoieli că asta vrea, a renunțat la testosteron și a început procesul invers, de revenire la stadiul de femeie.

„Nu cred că, în final, ar fi fost suficientă orice fel de schimbare, așa că m-am gândit că mai bine lucrez la a schimba modul în care mă privesc eu pe mine însămi decât să-mi schimb corpul. Am început să am semne de disforie, aveam o problemă cu imaginea celuilalt corp”, a explicat Ruby.

Ea a povestit că a început să aibă tulburări de alimentație și a fost deranjată că problema nu era explorată suficient în ședințele de terapie pe care le avea la centrul pentru schimbare de sex, deși personal simțea că asta are legătură cu starea ei.

În Marea Britanie, există o fundație care funcționează pe lângă sistemul public de sănătate și care oferă servicii „de identitate” copiilor sub 18 ani. Uneori pacienții nu au mai mult de 3 sau 4 ani.

Numărul copiilor interesați să-și schimbe identitatea sexuală este în creștere vertiginoasă, comparativ cu acum zece ani, ceea ce va duce, foarte probabil, și la creșterea cazurilor care în final vor dori să intre în procesul de revenire la sexul inițial.

Schimbarea sexului are rezultate pozitive pentru mulți oameni și a vorbi despre un proces invers este văzut de unii ca fiind un exemplu de transfobie.

Dar alții sunt de părere că ar fi mai bine dacă s-ar face mai multă cercetare în acest sens și dacă ar exista mai multe discuții despre tratarea oamenilor cu disforie de gen și dacă li s-ar da mai multe opțiuni decât tranziția de gen.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

(*Disforia de gen apare atunci când o persoană simte cu tărie  identitatea de gen atribuită la naștere nu corespunde cu sexul cu are se identifica. )

(*Transfobia se referă la o aversiune sau ură față de transsexualitate și de persoane transsexuale sau transgen. Este o formă de discriminare pe baza identității de gen.) 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

În ultimii ani mai multe persoane publice și-au exprimat dorința de a-și schimba sexul. Cel mai cunoscut caz este cel al lui Elliot Page.

Cunoscută până acum cu numele Ellen Page, actrița canadiană de 34 de ani și-a schimbat sexul, devenind în mod oficial bărbat. 

Presa scrie că fiica lui Brad Pitt și al Angelinei Jolie, Shiloh și-ar dori să devină bărbat și că ar fi început deja tratamentul cu hormoni. Actrița a declarat că își va susține mereu copii în alegerile lor, semn că este deacord cu scimbarea prin care fiica sa își dorește să treacă.

Cum se manifestă dorința de schimbare

Majoritatea transsexualilor adulți mărturisesc că au simțit o repulsie înainte de pubertate față de genul cu care s-au născut. Totodată, acestor persoane nu le face plăcere să își amintească de pubertate, din cauza schimbărilor hormonale induse de organism și a trăsăturilor pe care le percepeau total străine de identitatea lor.

În jurul perioadei pubertare, cei mai mulți dintre transsexuali și-au consolidat determinarea sexuală, dorind să diminueze și să transforme caracteristicile specifice sexului de care aparțineau.

În unele cazuri, repulsia pentru sexul de apartenența apare încă din copilărie. De exemplu, la un băiețel se poate manifestă prin purtarea de rochii și fuste, jocul cu păpușile, etc.

Potrivit studiilor, persoanele de sex masculin care au astfel de preocupări încă din fragedă copilărie, manifestă cu prioritate tendințe de homosexualitate decât de transsexualitate.

Diagnosticul de transsexualism presupune anumite dificultăți, deoarece în afară de testările clinice detaliate și de examenul fizic, pacientul va supus și unei evaluării psihologice riguroase.

Intervențiile chirurgicale necesare pentru schimbarea de sex, dar și tratamentul hormonal (cu o durata îndelungată) vor fi aplicate numai după ce specialiștii își vor da acceptul și vor pune diagnosticul de transsexualitate.

În general, pacienții solicită acest tip de operație la sfârșitul adolescenței și începutul maturității, însă trebuie menționat că nu există o limita superioară de vârstă pentru schimbarea de sex.

Instinctele sexuale ale transsexualilor sunt la fel de normale că și în cazul celor cu sexualitate normală. Acestea cauzează deseori frustrare și depresie, deoarece o mare parte dintre transsexuali au deja un partener sexual când se prezintă pentru operație.
Este important de remarcat faptul că transsexualii nu se implică, de obicei, în activități homosexuale.

În cazuri restrânse, intervenția chirurgicală pentru schimbarea de sex este efectuată și la persoane în vârstă.

Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul celor care nu cunosc prea multe informații medicale sau științifice implicate în schimbarea de sex. Când obțin informații și se conving de posibilitatea transformării sexului încep demersurile necesare.

Succesul intervențiilor chirurgicale

Reușită chirurgicală este dificil de evaluat. Transformarea unei persoane de gen masculin într-una de gen feminin are o rată mai mare de succes, în sensul în care rezultatele favorabile sunt mai frecvente din punct de vedere estetic și al reabilitării sexuale.

Internarea în spital pentru recuperare este destul de scurtă, iar operația este doar o etapă din procesul de schimbare al sexului. Nemulțumirea se poate manifestă mai târziu, fiind provocată de persistența părului de pe corp, dezvoltarea sânilor sau de schimbarea vocii.
Schimbarea de sex a unei persoane de gen feminin este mai puțîn optimă, întrucât încă nu s-a descoperit tehnică ideală de faloplastie (încă se fac cercetări în această direcție).

Tehnicile de înlocuire ale organului sexual feminin cu unul masculin sunt realizate gradual, deoarece pot există inconveniente de natură fizică sau sexuală. De asemenea, penisul care a suferit intervenții de genul faloplastiei nu este capabil de senzații sexuale sau să mențină un act sexual.

Succesul final al intervenției chirurgicale va fi evaluat nu doar prin prisma rezultatelor operației, ci și a acceptării sociale și reabilitării totale.

Surse: sfatulmedicului.ro/digi24.ro/wikipedia

 

Distribuie articolul: