Cămașa este articolul vestimentar nelipsit din nicio garderobă, de la niciun eveniment - adică practic amniprezent! Pentru un stil cu adevărat deosebit, este necesar un minimum de cunoştinţe şi puţin tact. Întâi, familiarizează-te cu elementele de bază şi apoi poţi aduce în permanenţă îmbunătăţiri. O piesă elementară a oricărei bune ţinute vestimentare este cămaşa.

Gulerul cămăşii. Gulerul poate fi: clasic, cu nasturi (button down), deschis (spread sau cut away) sau gulerul tunică (band), pe care nu-l vedem foarte des la cămăşile din magazine.

gulere 1Cu cămaşa la croitor? Aproape întotdeauna. În ceea ce priveşte aspectul final al unei cămăşi, cea mai bună idee este să o cumperi şi apoi să o modifici. În cazul în care mai sunt persoane care ne privesc ciudat pentru că ne modificăm /personalizăm majoritatea hainelor (dacă stăm să ne gândim, modificarea la croitor este tot o formă de personalizare): croitorul nu te mănâncă şi nu-ţi ia toţi banii.

Acesta îţi scurtează/strâmtează/cambrează haina, astfel încât să-ţi vină foarte bine. Preţurile sunt cuprinse între 20-70 de lei (din experienţele noastre), în funcţie de complexitate. Astfel, te asiguri că nu ratezi un model superb sau un pattern absolut incredibil, doar pentru că în magazin acea cămaşă nu are dimensiunile potrivite. Sunt şi cazuri fericite, când nu este nevoie de croitor.

Optim este să poţi purta cămaşa cu cravată şi fără, astfel încât aceasta să poată fi folosită în cât mai multe situaţii şi la cât mai multe evenimente. După ce îţi vei mări garderoba, cămăşile vor fi strict business, casual sau special pentru plajă. Până atunci, îmbină utilul cu partea funcţională.

Istorie. Privind câteva sute de ani în urmă, observăm că oamenii confecţionau diverse modele, de la cămăşile largi, fără guler, care apar în operele de artă ale marilor artişti (ie. Night Watch-Rembrandt) până la cămăşile cu guler şi manşete, comune zilelor noastre. La început, oamenii şi-au confecţionat articole vestimentare, singurele roluri ale acestora fiind de a ţine de cald şi acoperi corpul. Chiar şi la sfârşitul anilor 1870, a purta cămaşa fără nimic pe deasupra era considerat indecent. Până în secolul XX, bărbaţii purtau cămaşa ca piesă de lenjerie intimă până când aceasta a început să fie considerată piesă vestimentară de sine stătătoare. O perioadă, cămaşa a fost chiar şi dantelată, ca semn al opulenţei, bogăţiei şi distincţiei.

Gulerul cămășilor, cunoscut în diferite stiluri în prezent, cum ar fi englezesc, italian sau chinezesc, tip Mao, își are originea în secolul al XV-lea, când era afișat aproape în exclusivitate de oamenii bisericii.

gulere 2Era, de fapt, partea superioară a cămășii (în general albă), pe care preoții o lăsau la vedere că imagine a purității și simplității, relatează Direct Matin.

Acest obicei vestimentar a fost preluat, în perioadă Renașterii, de intelectuali. Gulerul a fost adoptat ulterior de nobilimea din secolul al XVII-lea, sub regele Ludovic al XIII-lea. Acest element devenise atunci un accesoriu de lux, cu dantelă, panglici sau cravată. Mărimea lui a variat în funcție de modă, putând ajunge până la umeri sau limitându-se doar la o bandă îngustă în jurul gâtului.

Gulerul s-a generalizat apoi în cursul secolului al XIX-lea, îndeosebi în sectorul muncii, iar în secolul al XX-lea a ajuns chiar să fie folosit pentru a desemna anumite categorii sociale: „gulerele albastre” pentru muncitori și „gulerele albe” pentru salariați și înalți funcționari din birouri.

O piesă fără vârstă.

Cămăşile albe cu mânecă lungă sunt recomandate în orice garderobă, fiind obiecte vestimentare care nu se demodează. Cămaşa albă se asortează atât culorilor calde (portocaliu, roşu) cât şi celor reci (albastru, verde, violet) la evenimente formale cât şi informale.

 Sursa: Dappergents.com, Ziare.com

Foto: Landsend.com, Dappergents.com

Distribuie articolul: