Când este vorba despre o aniversare, o masă în familie, o sărbătoare sau un eveniment important pentru tine și pentru cei dragi, știi că trebuie să pui pe masă și o băutură bună. Astfel, să recunoaște că deseori această băutură este vinul spumant. Astăzi îți vom spune câteva curiozități despre această băutură care trebuie să fie consumată doar cu limite. 

Orice scuză este bună pentru a sărbători cu un vin spumant bun, adică cu o „șampanie”, deși doar vinurile spumante din regiunea omonimă din Franța se numesc așa. 

Deci, când a fost creat vinul spumant?

Conform foodandwine.com istoria ne spune că marele lord, Don Perignon, care a fost și responsabil pentru faimosul dop de plută, este creatorul acestei băuturi maiestuoase.

În jurul anului 1618, exact în regiunea Champagne din Franța, a fost locul unde s-a întâmplat magia. Cu siguranță, principala caracteristică a acestui vin este spuma care se formează la decuparea și servirea produsului din acea sticlă grozavă.

Producerea vinului spumant

Cum se face un vin spumant? Mai întâi trebuie să știi că există două tipuri de metode pentru a face vin spumant. Primul numit Charmat și al doilea cunoscut ca Champenoise sau tradițional. În primul rând, avem metoda Champenoise, aceasta este aproape întotdeauna făcută din struguri albi și amestecată cu alte vinuri pentru a fi îmbuteliate. Odată făcut acest lucru, are loc o a doua fermentație în sticlă, care va avea loc timp de cel puțin cincisprezece luni. Acesta e motivul pentru care sticlele de vin spumant sunt mai groase decât sticlele de vin obișnuit. Fermentarea este cauza dioxidului de carbon și a alcoolului, dar în acest caz nu se caută evaporarea acestuia, dimpotrivă, acesta trebuie prins în sticlă. În același mod, acest lucru ne va ajuta să eliminăm sedimentele pentru a astupa în sfârșit sticla și a o prezenta publicului.

Denumirea acestei metode „Champenoise” se datorează regiunii în care a fost creată.

În cazul metodei Charmat, a doua fermentație nu se realizează în sticlă, dimpotrivă, se folosesc rezervoare ermetice din oțel, care împiedică evaporarea dioxidului de carbon. Spuneam mai devreme că există câteva tipuri de vinuri spumant celebre: șampania (Franța), cava (Spania) sau prosecco (Italia).  Elaborarea acestui vin spumant se desfășoară doar în nord-estul Franței, în regiunea Champagne și este singura în care se produc exclusiv acest tip de vinuri spumante. De asemenea, trebuie să știi că șampania este protejată de Uniunea Europeană, care stabilește în ea regimuri de calitate.

Ce tipuri de vin spumant există în funcție de regiunea de proveniență

Potrivit mega-image.ro, în funcție de regiunea de proveniență, dar și de modul în care au fost produse și de caracteristicile pe care le au, există mai multe sortimente de vin spumant.

⦁    Șampania – cel mai apreciat și celebru sortiment de vin spumant, având origini franceze;

⦁    Prosecco – își are originile în regiunea italiană Prosecco, este mai dulce decât șampania și este făcut din struguri Glera;

⦁    Lambrusco – este un vin, de asemenea, de origine italiană, care are o cantitate scăzută de dioxid de carbon și face parte din categoria frizzante;

⦁    Cava – are aroma florală, este originar din Catalonia, Spania și este mai puțin dulce decât Prosecco;

⦁    Cremant – vin de origine franceză, produs in Valea Loarei, în mod asemănator cu șampania;

⦁    Sekt – provine din Germania și este caracterizat de nivelul redus de alcool și dulceață;

⦁    Vinul spumant rose – cel mai des întâlnit în zona Provence din Franța, dar este produs în toate zonele din lume.

De ce e mai groasă sticla de vin spumant decât cea de vin obișnuit?

În timp ce sticla standard de vin este de 0,75 cl, cu siguranță de mai multe ori dacă ai organizat o cină sau o masă copioasă ai cumpărat o sticlă de 1,5 litri sau chiar 3 litri. Deși putem găsi sticle de vin de până la 15 litri, atunci când spunem că sticlele de vin spumant sunt mai mari decât cele de vinuri normale albe sau roșii, ne referim că, având aceeași capacitate, recipientele spumante ocupă mai mult spațiu.

Deci, vinul spumant trece printr-o a doua fermentație în sticlă și, dacă sticla nu ar fi suficient de groasă, presiunea ar sparge sticla.

Din acest motiv, sticlele de cava, șampanie sau vin spumant ocupă mai mult spațiu în ciuda faptului că conțin aceeași cantitate ca sticla de vin standard, pentru ca presiunea creată în timpul fermentației în sticlă să nu ajungă la explozie.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: