Învățații vremurilor spuneau că „omul cât trăiește învață”… dar ce este mai valoros de învățat decât modul în care existăm noi înșine, adică psihologia umană. Pentru a avea relații bune cu tine însuți și cu cei din jur nu ai nevoie de studii în domeniu. Este suficient să citești cele mai bune cărți de psihologie și astfel vei obține toate informațiile de care ai nevoie rapid, ușor și la îndemână!

Desigur, nu oricine poate citi toate cărțile de psihologie. Este important să alegem cărți pe care le vom înțelege chiar dacă nu avem studii în acest domeniu:

Iată câteva cărți recomandate pe psihologi care pot fi citite de oricine:

S-au făcut greșeli (dar nu de către mine)

De ce oamenii evita responsabilitatea atunci când lucrurile se destramă? De ce figurile publice nu își recunosc greșelile? De ce există toate acele nesfârșite certuri aprinse despre cine are dreptate? De ce putem vedea ipocrizia altora, dar nu și pe a noastră? Suntem oare cu toții mincinoși sau chiar credem poveștile pe care le spunem?

În această carte, renumiții psihologi sociali Carol Tavris și Elliot Aronson ne arată într-un mod convingător cum funcționeaza mecanismul de autojustificare al creierului. Atunci când greșim, trebuie să potolim disonanța cognitivă care afectează impresia bună pe care o avem despre noi înșine. Și astfel, creăm ficțiuni care ne absolvă de responsabilitate, refăcându-ne credință că suntem deștepți, morali și drepți – o credință ce ne menține de multe ori pe o cale prostească, imorală și nedreaptă.

 

Învinge depresia înainte să te învingă ea pe tine

Aproape toți oamenii suferă de depresie cel puțin o dată în viață, indiferent de rasă, gen, vârstă ori statut socio-economic. Mulți suferă în tăcere, fără să ceară vreodată ajutor. Află de la dr. Robert L. Leahy de ce depresia a devenit o epidemie pe plan mondial și cum să îți schimbi atitudinea că să scapi de gândurile autodistructive.

Folosind practici de conștientizare și meditație, vei vedea într-o nouă lumină imaginile ce te tulburau și te aruncau în hăul tristeții.

Dr. Leahy expune în termeni simpli și tonici cauzele, simptomele și tratamentele posibile pentru depresie, combinând studiile de caz cu instrucțiuni simple ce te învață să înțelegi depresia și s-o înlături eficient, ajutându-te atât pe tine, cât și pe cei dragi să scăpați de senzațiile de extenuare, singurătate și devalorizare.

Crearea și ruperea legăturilor afective

V-ați întrebat vreodată ce face că zâmbetul unui bebeluș să fie atât de mișcător? Ce resorturi invizibile ne leagă unii de alții astfel încât, încă de la naștere, cei mai mulți dintre noi să aibă șansa de a fi primiți de niște brațe iubitoare? Descoperirea atașamentului de către John Bowlby, în a două jumătate a secolului XX, a fost revoluționară pentru înțelegerea primei etape a vieții, dar și pentru psihopatologie și pentru reprezentarea reacțiilor în față doliului, pierderii, separării.

Pentru că puiul de om să supraviețuiască și să-și dezvolte potențialul cu care a venit pe lume, e necesară prezența afectivă a unei persoane, de regula mama, care în mod ideal oferă siguranță și încredere. Pierderea acesteia dereglează echilibrul atât de fragil al copilului și are consecințe în viața sa de adult. În aceste prelegeri, John Bowlby își face cunoscută și își susține teoria cu exemple din muncă să clinică și cu un limbaj accesibil, adresându-se deopotrivă specialiștilor, părinților și tuturor celor care doresc să pătrundă dedesubturile psihicului omenesc.

50 de mari mituri ale psihologiei populare

Cartea de față sondează 50 de mituri larg răspândite ale psihologiei populare, convingeri menținute pe scară largă care contrazic ostentativ cercetarea psihologică sau exagerări sau distorsionari ale unor afirmații care conțin un sâmbure de adevăr și înarmează cititorii cu cunoștințe exacte, pe care le pot utiliza pentru a lua decizii mai bune în lumea reală. Tonul informal, antrenant, limbajul non/tehnic fac accesibilă cartea, în mod egal, specialiștilor și nespecialistilor.

Distribuie articolul: